20 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

05.06.

24° / 16°

Utorak

06.06.

25° / 17°

Srijeda

07.06.

23° / 18°

Četvrtak

08.06.

25° / 18°

Petak

09.06.

25° / 17°

Subota

10.06.

25° / 15°

Nedjelja

11.06.

26° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zagreb: Muškarci klečali na Jelačićevom trgu, dočekao ih protest  ženskih udruženja

Izvor: HRT

Region

Comments 1

Zagreb: Muškarci klečali na Jelačićevom trgu, dočekao ih protest ženskih udruženja

Izvor: HRT

Autor: Antena M

  • Viber

Na glavnom zagrebačkom trgu i ove su subote klečali muškarci okupljeni u sklopu projekta „Muževni budite"  U jednom trenutku prišli su im protestanti koji su uzvikivali Abortus u ustav i pred njih stavili zastavu LGBT zajednice. Ipak, do nereda nije došlo.

Uz muškarce su bile i žene koje su molile sa strane.

"Devedesetih godina kad je bio rat žene su uzele krunu jer su muškarci bili na ratištu, a ovo je sada duhovni rat, dužnost nas muških je uzeti krunu i svjedočiti za onoga koji se bori za nas".

"Vidim kako je sve krenulo nizbrdo i mislim moja unuka je dobra djevojka, ali to oblačenje danas, mladež uopšte, mislim ne trebaju se one pokrivati, ali nekog reda da bude", izjave su nekih od molitelja.

Ženske udruženja: Protest molitelja je trebao biti zabranjen

Sa kontraprotesta, koji je na Trgu bana Jelačića, održan u isto vrijeme kad su se na njemu okupili muškarci iz projekta Muževni budite, poručeno je kako je miting molitelja trebao biti zabranjen. Akciju na Trgu organizovalo je Udruženje Domino, a priključile su se i razne druge organizacije, poput Ženske mreže Hrvatska.

To je prvi put da se na glavnom zagrebačkom trgu održava veće okupljanje protiv molitelja koji se na njemu okupljaju prve subote u mjesecu i mole, među ostalim, za čednost u odijevanju i ponašanju žena, a koji su organizovani u sklopu projekta Muževni budite, katoličke udruženja Hrvatska za život.

Zahtjev muškaraca za uspostavu njihovog autoriteta u porodici je retrogradan, protivustavan i anticivilizacijski, istakli su u izjavi za medije iz Ženske mreže Hrvatska. Smatraju da bi okupljanje sa zahtjevom za potčinjavanjem, odnosno diskriminacijom žena treba biti zabranjen i tumače kako je cilj njihove simbolične akcije bio pokazati da ne pristaju na zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju.

Istovremeno okupljanje molitelja i kontramitingaša trajalo je sat i završio se mirno.

Bez boga, bez gospodara, ali i  transparent  Civilizacijska represija - nečija impotencija, još su neke od poruka. Dio protestantkinja nosio je i crne marame, koje su demonstrativno odvezale s glave i bacile na pod.

U nekoliko navrata, pripadnice ženskih organizacija dolazile su do čela moliteljske grupe i tik do njih razvile LGBT zastavu, na što su reagovali redari muškaraca na koljenima okružujući ih i skrivajući zastavu svojim tijelima od molitelja.

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih iz udruženja Domino paralelno je izvela performans Tiha misa, a u izjavi za medije istakla je da je bilo vrijeme da se prokaže ko zapravo organizuje molitelje.

"Znate da iza ovih ljudi stoji udruženje Vigilare, iza koje stoji poljska  Ordo Iuris, koja je odigrala ključnu ulogu u zabrani abortusa u Poljskoj", ustvrdila je Lekić-Fridrih.

"Hrvatskoj se neće dogoditi Poljska i borićemo se za prava za koje su se naše majke i bake već izborile", poručila je umjetnica, dodavši da se nada da će neko reagovati.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Valjda ce uskoro organizovati i klecanje protiv pedofilije u crkvi.