4 °

max 10 ° / min 4 °

Utorak

05.12.

10° / 4°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 2°

Petak

08.12.

8° / 1°

Subota

09.12.

9° / 2°

Nedjelja

10.12.

10° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Srbi u Crnoj Gori ne mogu da budu u vlasti jer "nijesu dovoljno uvjerljivi da će se boriti protiv omraženog Beograda i još omraženije Moskve"

Region

Comments 5

Vučić: Srbi u Crnoj Gori ne mogu da budu u vlasti jer "nijesu dovoljno uvjerljivi da će se boriti protiv omraženog Beograda i još omraženije Moskve"

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Centralna manifestacija obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je u hali Čair u Nišu. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, brojni ministri u Vladi Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i drugi zvaničnici.

Aleksandar Vučić je rekao da se čuje da postoje „neki drugi Srbi“, hrvatski, bosanski ili crnogorski, ali da se nikada nije čulo da postoje srpski Hrvati, Bošnjaci ili Crnogorci. Vučić je rekao da se u zemljama u okruženju prihvata samo da „taj Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče Beograda i srpstva“.

Vučić je istakao da u Crnoj Gori Srbi ne mogu da budu u vlasti jer "nijesu dovoljno uvjerljivi da će se boriti protiv omraženog Beograda i još omraženije Moskve".

"Šta će Srbi u Vladi? Oni mogu da budu samo remetilački faktor. Tako vam je svuda. Kažu da vole Srbe, ali one koji ne vole Beograd i Srbiju. To su nam radili i od Pavelića i prije Pavelića", istakao je on.

„Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo srpsko ime i prezime i jednu zastavu“, rekao je Vučić.

On je pozvao sve građane Srbije koji nijesu Srbi da budu ponosni pripadnici svog naroda, ali da ne oduzimaju pravo „našem narodu ni zapadno od Drine i Dunava, ni u Crnoj Gori da se zovemo Srbima“.

 „Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Zajednički smo donijeli odluku Republika Srpska i mi“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da su „laži“ da pravi veliku Srbiju, a okupljenima je poručio da po pitanju rešavanja problema, prije svega na Kosovu, „ne očekuju pravdu“, koje „zadugo za nas neće biti“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da se drugi vesele kada srpski narod nije jedinstven i da su pokušavali da razbiju srpsko nacionalno jedinstvo, ali da to jedinstvo danas uspijeva „zato što ih nervira“.

„120 i 140 godina nama ponavljaju isto na ovim prostorima. Uvijek žele da naše nacionalno jedinstvo razbiju, da naše nacionalno jedinstvo pokore, da mi priznamo i damo sve ono što imamo da bi se nekome dopali“, rekao je Dodik u Nišu.

Nove pritiske uporedio je sa djelovanjem austrougarskog političara Benjamina Kalaja i njemačkim napadima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, uz ocjenu da „koja god žiška da se upali, upalili su je Njemci i slični koji ne dozvoljavaju da Srbi ostvare nacionalno jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu“.

„Danas ih ponovo vidim ovdje, da u Bosni i Hercegovini žele da uskrate srpski nacionalni identitet, a ovdje da otmu Kosovo, jer smatraju da je to njihovo pravo“, naveo je on.

Dodik je kazao da Srbi „nikome ne žele da oduzmu slobodu“, uz ocjenu da su Srbi „naivno vjerovali“ da kada su oslobađali jugoslovenske prostore i davali slobodu drugim narodima, da će oni biti zahvalni.

„Na kraju tog vijeka, morali smo ponovo da se borimo za slobodu i još uvijek to nijesmo sve završili. Ta sloboda koju smo tako darežljivo davali, vratila nam se na kraju prošlog vijeka kao njihov način da kažu kako smo mi oni koji ovde tlačimo, koji smo loš narod“, ocijenio je predsjednik Republike Srpske.

Ocijenio je da je istorija dug proces, ali da je srpski narod uspio da ovlada sadašnjošću i da je svjestan svoje prošlosti.

„Samo tako možemo da imamo svoju budućnost na pravi način. Sve do prije 10, 15 godina to nije bilo tako. Ko je god naišao ovdje i tražio nešto, uzeo je to od Srba“, kazao je Dodik.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske, a obilježava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svjetskom ratu.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i RS u javnost je iznijeta poslije sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić 2020. godine sa rukovodstvom RS. Praznik je 2020. godine obilježen u Beogradu, 2021. godine u Bijeljini, a ove godine u Nišu.

U Zakonu o državnim praznicima piše da su državni praznici u Srbiji Nova godina, Praznik rada, Dan pobjede i Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, dok Dan Srpskog jedinstva kao prijedlog nikad nije stigao u skupštinu Srbije.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Cikotić

Gospodine Vučiću srbi u CrnojGori nemogu da budu u vlasti jer hoće da ubijede cijeli svijet da je 30% koliko ima srba veće od 70% ostalih i da se niko ne smije živ čuti jer će oni onda biti ugroženi

Ljiljana

Hoćete li i u Beču da se ujedinjujete?

leone

Ko oce drzavu i ko nece da mu beograd diriguje, neprijatelj je, ne volis ti nikog samo svoju kesu