24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Di Velt: Sprema li Srbija novi rat na Balkanu? Srbija: Ne, spremamo se za budućnost

Izvor: Epa efe

Region

Comments 1

Di Velt: Sprema li Srbija novi rat na Balkanu? Srbija: Ne, spremamo se za budućnost

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

"OVA vijest treba alarmirati Zapad i susjede Srbije", pisao je nedavno njemački list Di elt. A to što bi, prema pisanju tog lista, trebalo uznemiriti sve i argumentirati naslov koji je glasio "Sprema li Srbija novi rat na Balkanu?" bilo je ovo: "Srbija kupuje 20.000 iranskih dronova tipa Shahed-136", piše Dojče Vele.

No u svom pozivanju Zapada na akciju i alarmiranju srpskih susjeda, od kojih tek BiH nije članica NATO-a, dok je Kosovo praktično pod njegovom zaštitom, napravljen je tek jedan propust: navodna kupovina iranskih dronova objavljena je prvobitno na X-nalogu Teror Alarma, stranice koja sama za sebe navodi da je vodeći svjetski portal u produkciji "vijesti i pogleda generisanih vještačkom  inteligencijom".

Nije ovo međutim prvi put da se u njemačkim medijima Srbija spominje kao "Unruhestifter" (potpirivačica nemira), kako je to konkretno formulirano u pomenutom tekstu.

Upit DW-a upućen Predsjedništvu Srbije da prokomentariše pisanje nekih njemačkih medija ostao je bez odgovora, ali je zato promptno stigla reakcija na pomenuti tekst, i to od srpske ambasadorke u Berlinu Snežane Janković. "Ne, Srbija se ne sprema za rat, već za budućnost", napisala je ona u demantiju objavljenom takođe, u Die Weltu. Srbija se, kako je napisala, između ostalog u budućnosti sprema za izložbu Expo u Beogradu 2027.

Janković nije propustila da podsjeti kako je "srpsko Ministarstvo odbrane odbacilo optužbe o kupovini dronova iz Irana". Od širenja lažnih vijesti Die Welt se do pisanja ovog teksta nije ogradio, niti izvinio čitataocima. A ono što je također propustio učiniti je sljedeće: pisati na temelju činjenica, istakla je ona.

"Srbija brine o svojoj sigurnosti"

Onih činjenica koje pak u Beogradu ni ne skrivaju, a koje rečeno riječima Janković glase ovako: "Srbija brine o svojoj sigurnosti i modernizuje svoju vojsku, kao i mnoge druge evropske zemlje, ali isključivo u odbrambene svrhe". Ili kako je to tokom posjete Sajmu naoružanja u Abu Dabiju u februaru ove godine rekao Aleksandar Vučić, Srbija sa dodatnim ulaganjima, koja nijesu obuhvaćena budžetom za 2023. izdvaja oko 2,3 posto bruto nacionalnog dohotka u te svrhe, ali će "kako je krenulo, morati povećati i na tri".

Činjenica je da je Srbija u "modernizaciju svoje vojske" krenula još prije početka ruske agresije na Ukrajinu. Činjenica je takođe, da to, kako ističe ambasadorka, čine i druge evropske zemlje. Ali ne samo evropske, već i svjetske. Prema podacima Instituta za mirovna istraživanja SIPRI u 2022. globalna svjetska vojna potrošnja dosegla je vrhunac, a evropske zemlje su zabilježile najveći porast potrošnje za naoružanje od kraja Hladnog rata.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Anon

Koji rat? Vojna operacija, samo što je okružena NATO zemljama, pa će da ratuje sa samom sobom, t.j. Kosovom.