26 °

max 32 ° / min 23 °

Nedjelja

23.06.

32° / 23°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

30° / 20°

Srijeda

26.06.

31° / 21°

Četvrtak

27.06.

29° / 19°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Srbi sa Kosova postavili barikade, nakon toga došlo do sukoba; Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 8

Vučić: Srbi sa Kosova postavili barikade, nakon toga došlo do sukoba; Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo

Izvor: Euronews.rs, N1

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, obraćajući se javnosti nakon najnovijih dešavanja na Kosovu i pucnjave koja se dogodila u selu Banjska, da je ovo jedan od najtežih dana za tu zemlju i narod od 2004. i 2008. godine. 

On se izvinio što se nije ranije obratio narodu i dodao da je trebalo vremena da se ispita šta se to dogodilo jutros i tokom cijelog prijepodneva.

"Noćas oko 2.46 minuta grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na Sjeveru KiM, zatim dolazi Kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima i u tom sukobu je ubijen policajac Afin Bunjaku i ranjeno još jedno lice. U 8.57 administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10.15 Albanci saopštavaju da su četiri srpske opštine zona antiterorističke operacije.", rekao je Vučić.

Kako je dodao, prema informacijama, trojica Srba sa su stradali. Po tome, dvojica iz snajperske vatre, dvojica su teško ranjena, postoji bojazan i da je četvrto lice stradalo, rekao je Vučić.

Kako je dodao, korišćeni su i snajperi kako bi se izvršili pogoci i na privatne kuće u Banjskom.

"Zašto su ta lica, prema našim saznanjima, došli do manasitra jer im to nije bila namjera - zato što su imali dvojicu ranjenih mladića kojima su željeli da pruže pomoć. Ni na koji način crkva nije bila umiješana, niti se bilo ko tamo obezbjeđivao. Vidite, onda je krenula spin revolucija od jutros", naveo je Vučić.

On je rekao da se desilo ono na šta on upozorava dugo, a to je da su se Srbi pobunili „ne želeći više da trpe Kuritjev teror“ i da je bilo pitanje vremena.

„Ne želim da opravdavam ubistvo albanskog policajca, niti je to moguće pravdati. To je za svaku osudu“, naglasio je predsjednik Srbije.

"Aljbin Kurti je jedini krivac. To je jedini krivac koji je suprotno BS smijenio Đurića, nikakvo pravo na to nije imao, nije htio da sprovede formiranje ZSO, ostavio ljude da moraju da brinu sami o svojoj sudbini i sve vrijeme provocirao i provocirao i žao mi je što je dio Srba na te provokacije nasio. Kurti je jedini koji želi sukobe i rat. Njegova životna želja je da nas uvuče u rat sa NATO-om. Mogli ste da čujete kako je to sve Beograd organizovao, to vam govori kakve su im namjere", kazao je.

Kazao je da će odluke donositi pažljivo.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da se ZSO formira jer to je jedini način da Srbi ne budu protjerani sa svojih ognjišta i da ne bude više sukoba. Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost. Naše je da uradimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića", naveo je.

Kaže da je posrijedi pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

"Najvažnija moja poruka večeras - nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete. Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo. Nakradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem Srbije, koju ste pravili lažima. A da li smo spremni uvijek da razgovaramo - da razgovaraćemo uvijek a na priznavanje Kosova zaborvite", kaže Vučić.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Djurica

Hahahahahahaha Hhahahahahahah Ao. Je li moguce da osam miliona ljudi u Srbiji (8.000.000) ovo moze da proguta?!

Ladja

Ako Sebuja nece da prizna Kosovo onda ni Kosovo nece priznat Srbiju. EU trazi uzajamno priznjanje. Kosovo nikada nije pripadalo Srbiji ono je dilo Autonomija sama za sebe u EX YU sa svojom vladom i parlamenzom.