12 °

max 12 ° / min 9 °

Subota

24.02.

12° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dodik ponovo zaprijetio proglašenjem nezavisnosti RS, ako Šmit nametne zakon o državnoj imovini

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

Dodik ponovo zaprijetio proglašenjem nezavisnosti RS, ako Šmit nametne zakon o državnoj imovini

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je izjavio da će RS proglasiti nezavisnost isti dan ako visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametne zakon o državnoj imovini.

On je naveo da političko Sarajevo pokušava da nametne narativ da je jedini vlasnik imovine država BiH, dodavši da ako u tome ne uspiju, vjerovatno će „lažni visoki predstavnik (Kristian Šmit) intervenisati“.

„Ukoliko se takvo nešto desi može da računa istu noć odluku o nezavisnosti. Sve formalno pravne stvari su na našoj strani“, naglasio je Dodik.

On je dalje rekao da RS nije zainteresovana za BiH kakvu želi da izgradi Sarajevo.

Ocijenivši da je krajnje vrijeme za suštinsku raspravu u okviru BiH, Dodik je naglasio da je RS zainteresovana isključivo za BiH koja je predviđena Ustavom.

„Za drugu BiH, čak i ovu kako sada funkcioniše, mi nismo zainteresovani. Sve izvan Ustava mora da bude preispitano i nanovo dogovoreno“, naveo je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).

Prema njegovim riječima, ako nije tako onda je neodrživo „svidjelo se to njima (Sarajevu) ili ne, svidjelo se to ili ne raznim lažnim predstavnicima ili državama koje se miješaju u unutrašnje stvari, bez ikakvog razloga“.

Dodik je dalje naveo da se ovdje radi o „zanemarivanju čitavog procesa prava, od činjenice da su pokušali da razgrade ono što jeste BiH po Dejtonu“.

„Oni pokušavaju da minimalizuju ulogu entiteta i to su pokušali oduzimanjem nadležnosti. Јedan dio su uspjeli, jedan dio nijesu. Na njihovom spisku je gotovo sve što je moglo da se otme“, ocijenio je predsjednik RS.

Naglasio je da sada pokušavaju da kažu da „nema nekakve države BiH bez imovine, što je tačno“.

„Zato i nije njima data (imovina) da ne bi bila država“, kazao je on, dodavši da je tako predviđeno i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naglasio da se „treća zemlja može miješati u unutrašnje stvari samo ako je ta zemlja pozove“, a da BiH nie pozvala nijednu zemlju da se miješa u njene unutrašnje stvari, kao ni zemlje članice Savjeta za primjenu mira (PIK).

Rekao je i da BiH „definitivno nema nadležnost za vojsku, indirektne poreze, obavještajnu službu, sudove i tužilaštvo po Ustavu BiH“, dodavši da će pitanja nadležnosti entitetima u ovim oblastima biti stavljena ponovo na dnevni red ako se „na scenu vrati vladavina prava“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR