12 °

max 12 ° / min 9 °

Subota

24.02.

12° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kakve sankcije je EU pripremila za Srbiju zbog terorističkog napada u Banjskoj?

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

Kakve sankcije je EU pripremila za Srbiju zbog terorističkog napada u Banjskoj?

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Sankcije Srbiji koje se planiraju sastoje se od grupe mjera koje bi bile preduzete u nekoliko faza, kaže za Danas diplomatski izvor Evropske unije, koji je htio da ostane anoniman.

Komentarišući današnju izjavu izvjestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo i poslanicu Zelenih Violu fon Kramon da je za Srbiju pripremljen paket mjera kao „odgovor na teroristički napad 24. septembra u Banjskoj, sagovornik Danasa kaže “prva faza svakako ne bi bila drastična”, kao i da bi u njoj bilo dosta simboličnih stvari”.

Imajući u vidu da je izvjestiteljka Evropskog parlamenta odbila da kaže kakve se to sankcije spremaju Srbiji, pitanje za sagovornika Danasa bilo je o kakvim je sankcijama riječ.

– Na primjer, tu bi se našlo zaustavljanje pregovora sa EU, ali u praksi ovakva mjera ne bi imala preveliki efekat budući da Srbija već par godina ne radi gotovo ništa kako bi nastavila pridruživanje EU. Međutim mjere koje bi se ticale posjete zvaničnika EU ili zamrzavanje sredstava namijenjenih Srbiji su dosta ozbiljnije, a one bi svakako bile u nekom sljedećem paketu – kaže njihov diplomatski izvor.

Kako dodaje, uvođenje viza građankama i građanima su daleka mjera.

– I svima je jasno sa bi one pogodile samo građane, a ne i vlasti. Vraćanje viza za sada nije na dnevnom redu. Trenutno se sve priprema, a od reakcije vlasti i kooperativnosti na Kosovu sve zavisi. Prvi krug mjera, ako ih bude, svakako bi mogao da bude na stolu prije izbora u Srbiji – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsjetimo, Viola fon Kramon je danas u sklopu izjave da je za Srbiju pripremljen paket mjera kao „odgovor na teroristički napad 24. septembra u Banjskoj, istkla i da ne bi to nazvala sankcijama, jer mora da ih odobri Savjet EU.

– Ali govorimo o političkim i finansijskim mjerama, koje će naravno nanijeti štetu Vladi Srbije – rekla je ona.

Ona je poručila da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba da sarađuje i obezbijedi odgovarajuću istragu o događaju 24. septembra.

– Vučić kontroliše mnoge stvari koje se dešavaju u Srbiji. Teško je pomisliti da nije bio svjestan šta se dešava oko nabavke naoružanja, niti organizacije agresorske grupe. Međutim, ne mislim da je Srbija zainteresovana za veći vojni napad, ili rat – rekla je ona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR