7 °

max 9 ° / min 3 °

Četvrtak

07.12.

9° / 3°

Petak

08.12.

9° / 2°

Subota

09.12.

9° / 3°

Nedjelja

10.12.

9° / 4°

Ponedjeljak

11.12.

10° / 4°

Utorak

12.12.

12° / 6°

Srijeda

13.12.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučićev govor akademicima: Godina 2024. biće najteža u savremenoj srpskoj istoriji

Izvor: epa efe

Region

Comments 2

Vučićev govor akademicima: Godina 2024. biće najteža u savremenoj srpskoj istoriji

Izvor: Danas online

Autor: Antena M

  • Viber

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ocijenio je da će dolazeća 2024. biti najteža u savremenoj istoriji Srbije, u svojoj besjedi na obilježavanju 182. godišnjice Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Vučić je obrazlažući ovu procjenu naveo da se u januaru održavaju izbori u Tajvanu, krajem 2024. u Americi, i ti će izbori zajedno sa ruskim, vjerovatno i ukrajinskim, predstavljati priliku za promjene ili novo uspostavljanje vrijednosti na globalnom političkim nivou.

Prema njegovim riječima, te promjene odvijaće se u eri društvenih mreža, kada je najvažnija stvar postalo dodvoravanje javnosti ili sticanje lajkova, i zato se plaši da će 2024. biti „mnogo lošija za svijet pa i za nas Srbe“.

Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba i nemira nego što je prethodna pa i ova, mislim na svaku vrstu ugroženosti u Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji, i u drugim djelovima regiona, naveo je Vučić dodajući da je važno je da dođemo do zajedničkih imenitelja kako da sačuvamo svoju zemlju i svoju slobodu.

U eri savremenog svijeta niko nikom da popusti neće, čak poštovanje drugih stavova gotovo da više ne postoji, ono što mi se čini da je naš izlaz jeste da insistiramo na kompromisnim rešenjima, iako znamo da ih neće biti, iako znamo da ih oni koji bi željeli da određuju sudbinu svijeta ne žele, napomenuo je predsjednik Srbije.

U tom kontekstu je objasnio da je imao dileme kako da vodi državnu i nacionalnu politiku, ali i da je kupovina vremena u nemogućem nastojanju da se postigne kompromis, bolje nego odricanje od onog od čega se ne smije odreći.

„Neki nam kažu da je loše to što pokušavate da kupite vrijeme, ali i to je bolje, nego da se odreknete onoga čega ne smijete da se odreknete… Imao sam dileme na dnevnom nivou kako da vodimo nacionalnu i državnu i politiku, i bez obzira na veličinu problema i snagu pritisaka sa kojim se suočavamo, uvijek treba da težimo da kompromisu ali da se ne odričemo onoga što je naše po međunarodnom pravu, čak i da to učinimo uz sve lijepe priče koje nam obećavaju, a ustvari su šarena laža, mi ne bismo dobili baš ništa ni na taktičkom, ni na strateškom nivou. Zato je važno da sačuvamo mir, ponekad i ispod kamena da se sakrijemo, i da čekamo pravi trenutak da sa istinom i pravdom izađemo pred svijet i da dobijemo poštovanje svijeta“, kazao je Vučić.

„Očekujem da situacija po nas bude najteža u savremenoj istoriji, ali i ta godina će biti kraj muka i problema sa kojima se suočavamo, zato je vaša riječ od presudnog značaja za srpsku državu, država Nemanjića snagu je crpjela iz knjiga, kralj Milan (Obrenović)je osnovao Akademiju, kraljica Draga (Mašin) plaćala istraživanja svojim ličnim… Verujem da u finansijskom smislu možemo da pomognemo, i obezbijedimo podršku srpske države za popravku zgrade SANU“, istakao je predsjednik Srbije, navevši zatim niz primjera koliko država ulaže u kulturu, nauku i umjetnost.

Prvi put smo od Drugog svjetskog rata napravili filmove o stradanju našeg naroda, pokušaćemo da vratimo umetnička djela našim novcem u zemlju, rekao je, između ostalog.

„Samo Srpska pravoslavna crkva, Srpska akademija nauka i umjetnosti i Srbija jesu vječni“, poručio je i na početku i na kraju besjede Vučić, koji je u svom govoru pominjao slavne članove SANU poput Nikole Tesle, Iva Andrića i dugih.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mrgud

Za svaku do sad je rekao da će biti najteža ali sve dok je on tu u to sam siguran.

Miro

Tesla Hrvat pravoslavne vjere, Ivo Andrić bosanski Hrvat, pa zar nema nijednog kvalitetnog Srbina za spomenuti?