16 °

max 16 ° / min 11 °

Utorak

27.02.

16° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

18° / 12°

Petak

01.03.

13° / 10°

Subota

02.03.

14° / 9°

Nedjelja

03.03.

12° / 9°

Ponedjeljak

04.03.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta je otkrila policijska istraga ubistva djevojčice u Skoplju? Sve je počelo od 500 eura duga

Region

Comments 0

Šta je otkrila policijska istraga ubistva djevojčice u Skoplju? Sve je počelo od 500 eura duga

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Atmosfera tuge ispred škole koju je pojađala četrnaestogodišnja Vanja Đorčevska, nakon što su njene kolege i profesori čuli strašnu vijest da je žrtva kriminalne grupe.
 
Javnost je sedam dana nakon nestanka tinejdžerke čula više detalja o svemu što se dogodilo, ali i dalje se svi pitaju "zašto".

Kako su dva nepovezana nestanka dovela do istih počinilaca

Susjedski dug od 500 eura početni je motiv događaja koji su završili s dvije otmice i dva ubistva, događajima koji isprva nisu bili nimalo povezani.

Na konferenciji za novinare 4. decembra ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski i šef skopskog tužilaštva Gavril Bubevski iznijeli su detalje o počiniocima koje su nazvali "monstrumima", ali i o načinu na koji su, kako su rekli, ti "gnusni zločini" počinjeni.

Sve je počelo 22. novembra kada je u Velesu nestao sedamdesetčetvorogodišnji Pance Žežovski, frizer pozat među sugrađanima. Nije odgovarao na telefonske pozive svoje kćeri, pa je ona 24. novembra policiji u Velesu prijavila njegov nestanak, a sutradan je informaciju objavila na društvenim mrežama, gdje piše da je nestao sa svojim automobilom marke "citroen".

Prema riječima ministra Olivera Spasovskog, potraga za njim je odmah započeta.

No, samo nekoliko dana kasnije, 27. novembra, šezdesetak kilometara od Velesa, u centru Skoplja, prijavljen je drugi nestanak.

Ujutro u 8.35 sati, majka maloljetne Vanje Đorčevske prijavila je policiji da je njena kćerka napustila kuću u kvartu Debar Maalo u 7.20 sati, ali nije stigla u školu. Negdje oko podneva na društvenim mrežama objavljuje sliku djevojke i moli za pomoć.

U 11 sati u policijsku stanicu se javio i Vanjin otac. Pri tom, prema riječima ministra Spasovskog, otac je rekao da ne zna ništa osim da se djevojčica nije pojavila u školi.

Neki od tih detalja već su poznati javnosti, no nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 3. decembra privelo pet osumnjičenika, trojica su priznala krivicu i tužiocima iznijeli hronologiju događaja i razloge.

"Njihovi iskazi, vidim da imaju hronologiju koja je sasvim jasna. Prema svjedočenju, žrtva iz Velesa bila je u dužničkom odnosu s jednim od osumnjičenih. Bio mu je susjed i dugovao mu je 500 eura, pa je izabran kao žrtva da se uzme automobil 'citroen', koji je bio potreban za otmicu djeteta koja se kasnije dogodila", rekao je Gavril Bubevski, šef skopskog tužiteljstva.

Prema izjavama osumnjičenih, nakon što su ubili Žežovskog, oni su ga zakopali u blizini Velesa, a prema njihovim svjedočenjima, njegovo tijelo je pronađeno 3. decembra.

Uloga Vanjinog oca i njegova povezanost sa ubicom

Svjedočenje uhapšenih izaziva sumnje koje vode do oca ubijene Vanje Đorčevske. Tvrdili su da su od ubice saznali kada i gdje će djevojka biti, a on je to tačno znao prema informacijama njenog oca. Navodno su veče prije otmice već imali detalje kada Vanja ide u školu i da će biti sama. Rano ujutro dočekali su je na ulazu u njenu zgradu.

“Dvije osobe koje su bile s vozilom 'citroen', a prema prethodnim informacijama od večeri prije otmice, znale su da će djevojčica biti sama i u koliko sati će izaći iz kuće", naveo je ministar.

"Na ulazu u zgradu je hvataju i vezanih ruku i nogu trpaju u vreću za spavanje i stavljaju u prtljažnik. Ispred vozila nalazi se još jedno vozilo 'renault kangu', koje se sve vrijeme kreće ispred njih te je odvezeno na lokaciju izvan Skoplja. Prema izjavama svjedoka, ondje je počinjeno ubistvo, a vozilo 'citroen' je zapaljeno", rekao je ministar Spasovski.

Međutim, tužilac Bubevski je rekao da, osim tvrdnji, još nema jasnih indicija o očevoj ulozi u Vanjinoj otmici. Nije želio ni ulaziti u detalje kako porodica živi zbog osjetljivosti i prevelike boli za izgubljenom kćeri. Njegov odnos s ubicom još se istražuje.

Prema dosadašnjim saznanjima, u oba slučaja radi se o istom ubici. Neki od osumnjičenika su stražarili, neki svjedočili ubistvima, ali samo je jedan bio izvršilac. Na novinarsko pitanje je li u oba slučaja ubojica Ljupčo Palevski - Palčo, odgovor je bio potvrdan.

"U oba slučaja on je izvršilac, on je organizator i realizator cijele akcije, ali i ispaljivanja metka u oba slučaja", rekao je Spasovski.

Inače, Ljupčo Palevski - Palčo je u posljednje vrijeme ponovno postao aktuelan u javnosti kao osnivač stranke Desna. Prethodno je ušao u građevinske vode, pokretač je sedmičnog lista, a trenutno ima svoj podcast "Teški razgovori" na proruskom portalu Infomax. Imao je nekoliko prekršajnih prijava i jednu krivičnu prijavu, na čemu MUP još radi, ali protiv njega nije bilo posebnih istražnih radnji.

Policija je u subotu ujutro 2. decembra, uhapsila dvije osobe iz Velesa i jednu iz Štipa, za koje je kasno naveče tužilaštvo zatražilo 48-satno zadržavanje, a osudio ih je Krivični sud u Skoplju.

O organizatoru i osumnjičenom za ubistva u ponedjeljak je rečeno da je on 30. novembra zajedno s advokatom napustio zemlju. Krenuo je za Beograd, odakle se uputio prema granici s Bugarskom i prešao je, te mu se tu gubi trag.

Budući da još nije pokrenuta istraga, za njim nema ni međunarodne potjernice, ali Spasovski tvrdi da su o tome obaviještene susjedne zemlje. Iz MUP-a je navedeno da je kasno naveče otac djevojčice pozvan u policijsku stanicu gdje je dao izjavu.

"Iz dosadašnjeg policijskog saopštenja, koliko ja znam, otac i dalje negira svoje postupke. Njegovu umiješanost, koju smatramo nedirektnom, izvlačimo iz iskaza drugih lica", rekao je Bubevski.

Tužilaštvo je u ponedjeljak potvrdilo da će i za njega biti zatražen pritvor, ali još uvijek traže dokaze o njegovoj navodnoj umiješanosti.

Nema logičnog objašnjenja motiva

Isprepletenost motiva i nelogičnih postupaka ostaje "da visi u zraku" i za istražioce. Uprkos insistiranju novinara da se dođe do istine, u cijeloj tragičnoj priči ostalo je nekoliko neodgovorenih pitanja.

Prema riječima Bubevskog, sve je počelo dugom Žežovskog prema susjedu, ali je zapravo je on "izabran" zbog vozila kojim je već planirano da se otme djevojčica i traži iznuda od majke.

Spasovski je otkrio da je Vanjina majka imala priliv novca od prodaje stana i da je vjerovatno trebalo da bude ucijenjena. No, nešto se otelo kontroli i samo dva i po sata nakon otmice djevojčica je ubijena.

"Nemamo informacija da je započeto nešto sa traženjem otkupnine. Poznati su motivi osumnjičenih, za koje u tužilaštvu i policiji kažu da su, kako je unaprijed dogovoreno, motivi bili koristoljublje. Međutim, postupak za iznudu nije pokrenut. Inače ne mogu do kraja razumjeti njihove namjere i pamet, nama je nelogično ono što je nekome logično", kaže Bubevski.

Prema svjedočenju trojke, panika je nastala jer je slučaj Vanjine otmice u vrlo kratkom roku izazvao veliku pažnju javnosti. To je ono što je natjeralo ubicu da puca u Vanju.

No ostaje nejasno kako se situacija "otela kontroli", kao što su posvjedočili osumnjičen, u 10 sati, kada su rekli da je djevojčica ubijena, a prva objava majke na društvenim mrežama bila je u podne, dva sata kasnije. I MUP i tužilaštvo rekli su da je još uvijek rana faza prikupljanja dokaza.

Pištolj nije pronađen, pretreseni i prostori političke stranke
Pištolj kojim je počinjeno ubistvo nije pronađen, u međuvremenu se čekaju rezultati obdukcije, traže novi dokazi s elektronskih uređaja, tvrde u MUP-u.

Do sada je pregledano 70 videonadzora i 50 snimaka sa sigurnosnih kamera, utvrđena je putanja kretanja vozila iz zgrade u Debar Maalu i u kom pravcu su otišli, a policija je utvrdila i od koga i od koga s koje pumpe kupuju benzin kojim je zapaljen "citroen" u kojem su vozili djevojku.

Inače, pretražene su i prostorije stranke osumnjičenog za ubistvo, ali ministar nije mogao reći da li bi se novac koji je trebao biti iznuđen iskoristio u stranačke svrhe.

Prema riječima tužitelja Bubevskog, osumnjičeni u svakom trenutku mogu demantovati ono što su do sada rekli i priznali krivicu, ali kaže da ipak očekuju uspješnu istragu.

Ministar je takođe rekao kako je akcija veliki uspjeh policije, uprkos tome što su ga novinari pitali je li normalno da nekoliko dana nema epiloga o otmici i ubistvu Žežovskog, da su njegov automobil vozili po Skoplju, što je na koncu rezultiralo drugom žrtvom koja je zapravo bila meta djela iz koristoljublja.

Ispred škole "Johan Hajnrih Pestaloci", koju je Vanja pohađala, od ponedjeljka ujutro je bilo suza, cvijeća i svijeća.

Učenici iz razreda, njihovi roditelji, ali i građani koji je nisu poznavali, čekali su u redu da se upišu u knjigu žalosti - izraze saučešće i ostave posljednju poruku. Učenici su bili stigli u školu, ali klasična nastava nije održana.

Nitko nije ostao ravnodušan nakon loše vijesti koja je objavljena kasno u nedjelju uveče, a društvenim mrežama ljudi masovno dijele postove saučešća za dvije žrtve.

"Nema mjesta panici, riječ je o izoliranom slučaju, nema opasnosti za ostalu djecu", poručile su vlasti.

Slučaj nestanka četrnaestogodišnje Vanje izazvao je pažnju širom Balkana. Dio medija u susjedstvu, Srbiji, Kosovu, Albaniji javljao se u pokušaju da se djevojčica što prije pronađe.

Spasovski je danas još jednom naglasio da nema pitanja nacionalne pripadnosti u ovom slučaju i da će se otvoriti postupak protiv svih koji su zloupotrijebili ovaj slučaj.

Bubevski je, pak, rekao da će trebati vrijeme da se utvrdi da li je isti osumnjičeni za ova ubistva umiješan u druga ubistva, otmice ili iznude.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR