25 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

25° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

22° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sud u Beogradu poništio prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima

Izvor: Arhiva

Region

Comments 2

Sud u Beogradu poništio prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Apelacioni sud u Beogradu je 30. novembra 2023. godine donio rješenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima u Bosni i Hercegovini i predmet vratio na ponovno postupanje, saopštila je 12. decembra nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo.

Zbog otmice putnika iz voza u mjestu Štrpci 27. februara 1993. godine, te njihovog zlostavljanja, mučenja i ubistva, prvostepenom presudom od 7. februara 2023. pripadnici jedinice "Osvetnici" Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet godina zatvora.

Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo tokom trajanja postupka.

Kako se navodi u obrazloženju Apelacionog suda, odluka o poništavanju prvostepene presude i vraćanju predmeta na ponovno postupanje je donijeta jer je prvostepena presuda "zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka".

Fond za humanitarno pravo je u saopštenju naveo da smatra "neodopustivim da trideset godina od otmice i ubistva dvadeset civila u Štrpcima pravosudni organi nisu u stanju da postupak sprovedu na profesionalan način i donesu presudu".

"Pokretanje postupka iznova podrazumijeva ponovnu traumatizaciju i iscrpljivanje porodica žrtava i svjedoka u ovom postupku, kao i trivijalizaciju suđenja za ratne zločine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da odluka Apelacionog suda "odlaže ne samo presudu direktnim izvršiocima, od kojih je jedan optuženi već preminuo tokom postupka, već i nadu da će za zločin u Štrpcima biti procesuirani predstavnici civilnih, vojnih i policijskih organa Srbije i Savezne Republike Jugoslavije koji su bili upoznati s planom otmice u Štrpcima".

Suđenje za zločin u Štrpcima pred sudom u Srbiji počelo je 29. januara 2019. godine po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, danas Javnog tužilaštva za ratne zločine, podsjetili su u Fondu za humanitarno pravo.

Paralelno sa postupkom koji se vodi u Srbiji, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je 29. avgusta prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na 91 godinu zatvora za zločin u Štrpcima.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao saučesnici učestvovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

AK

Suvišno je ovo komentarisat, Srbija što prije da preusme predmete iz Strazburga????

Nikola

Svaka kazna osim doživotna ovim četnicima je nagrada za životno djelo i podrška vlasti Srbije za ovakve zločince