11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 11°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

11° / 7°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plenković: Parlamentarni izbori neće biti u prvom i četvrtom tromjesečju ove godine

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Plenković: Parlamentarni izbori neće biti u prvom i četvrtom tromjesečju ove godine

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nije danas želio da otkrije kada će biti održani redovni parlamentarni izbori i rekao da oni sigurno neće biti u prvom i četvrtom tromiesečju ove godine.

“Parlamentarni izbori sigurno neće biti ni u prvom, ni u četvrtom tromiesečju ove godine“, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” upitan o datumu parlamentranih izbora.

On je dodao da će „sve biti na vrijeme“.

„Mi smo sada na otprilike nešto manje od tri i po godine drugog mandata moje druge vlade i mislim da će sve biti onako kako treba, u pravom trenutku, koji će po meni biti primjeren za održavanje parlamentarnih izbora. To je ono što je najvažnije“, odgovorio je premijer.

Aktuelni 10. saziv Hrvatskog sabora konstituisan je 22. jula 2020. i idući izbori za 151 poslanika moraju da budu održani 30 do 60 dana od tog datuma, ali vladajući mogu da raspuste Sabor i ranije.

Krajnji zakonski rok za parlamentarne izbore je sredina septembra.

Po raspuštanju Sabora, predsjednik države Zoran Milanović po zakonu donosi odluku o raspisivanju izbora, a na raspolaganju će imati četiri nedjelje.

Predsjednik određuje njihov datum koji mora da bude neradni dan. Od odluke o raspisivanju izbora do dana izbora mora da prođe najmanje 30 dana.

Uz redovne parlamentarne izbore, hrvatske birače ove godine očekuju evropski i predsjednički izbori.

Zasad je poznat samo datum izbora za Evropski parlament koji će u Hrvatskoj biti održani u nedjelju, 9. juna, a u drugim državama Evropske unije između 6. i 9. juna, u zavisnosti glasa li se u pojedinim zemljama tradicionalno nedjeljom ili se izbori održavaju i drugim danima.

Predsjednički izbori biće održani krajem godine, odnosno njihov prvi krug, dok je početak naredne godine tradicionalno rezervisan za drugi izborni krug.

Aktuelnom predsjedniku Zoranu Milanoviću iz Socijaldemokratske partije petogodišnji mandat ističe 18. februara 2025, a očekuje se da će se kandidovati za još jedan, iako on to još nije potvrdio.

Još se ne zna ko će biti kandidat vladajuće stranke, Hrvatske demokratske zajednice premijera Andreja Plenkovića, koji je od početka mandata u sukobu s predsjednikom države.

Prema najavama, sve veće stranke će imati svoje kandidate.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR