12 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stejt department o slučaju Ćuruvija: Obeshrabrujuće što pravda i odgovornost ostaju nedostižni

Region

Comments 0

Stejt department o slučaju Ćuruvija: Obeshrabrujuće što pravda i odgovornost ostaju nedostižni

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Odluka Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu i oslobodi četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka je obeshrabrujuća i predstavlja tužan dan za novinarstvo u Srbiji, saopšteno je iz Stejt departmenta.

 „Obeshrabrujuće je vidjeti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva. Tužan dan za novinarstvo“, odgovorio je Stejt department na upit Glasa Amerike.

„Potvrđujemo našu posvećenost okončanju nekažnjivosti za zločine nad novinarima i pozivamo globalnu zajednicu da se ujedini u traženju odgovornosti onih koji usmjeravaju i vrše nasilje, uznemiravaju i zastrašuju medijske radnike“, dodaje se u odgovoru.

Osim ove reakcije, odluka suda u Beogradu izazvala je i brojne druge, a više međunarodnih novinarskih udruženja istaklo je da to predstavlja težak udarac na slobodu medija u Srbiji.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je juče da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Četvoricu pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti prije toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR