15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

17° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijavljena nova nuspojava lijeka za epilepsiju: Postoji rizik za poremećaje i kod djece čiji su roditelji ovo konzumirali

Izvor: Pixabay

Region

Comments 0

Prijavljena nova nuspojava lijeka za epilepsiju: Postoji rizik za poremećaje i kod djece čiji su roditelji ovo konzumirali

Izvor: Blic

Autor: Antena M

  • Viber

Nosioci odobrenja Sanofi Winthrop Industrie i Makpharm d.o.o. su u saradnji s Agencijom za ljekove i medicinske proizvode (HALMED) i Evropskom agencijom za ljekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima o novim mjerama opreza u vezi sa potencijalnim rizikom od neurorazvojnih poremećaja u djece očeva liječenih ljekovima koji sadrže valproat tokom tri mjeseca prije začeća.

Ljekovi koji sadrže valproat u Hrvatskoj su odobreni u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja.

Retrospektivna opservaciona studija sprovedena u tri nordijske zemlje ukazuje na povećan rizik od neurorazvojnih poremećaja kod djece (uzrasta od 0 do 11 godina) čiji su očevi liječeni ljekovima koji sadrže valproat u monoterapiji tokom tri mjeseca prije začeća u poređenju sa djecom čiji su očevi liječeni ljekovi koji sadrže lamotrigin ili levetiracetam u monoterapiji. Pošto ovo ispitivanje ima ograničenja, ovaj rizik je moguć, ali nije potvrđen.

- Preporučeno je da liječenje muških bolesnika lijekovima koji sadrže valproat započinje i nadzire ljekar specijalista s iskustvom u liječenju epilepsije ili bipolarnog poremećaja.

- Lekari treba da informišu muške bolesnike o potencijalnom riziku i s njima razgovaraju o potrebi razmatranja učinkovite kontracepcije, uključujući i za njihovu partnerku, tokom primjene ljekova koji sadrže valproat te tri mjeseca nakon prestanka liječenja.

- Ljekari koji muškim bolesnicima propisuju lijek koji sadrži valproat trebaju redovno procjenjivati je li valproat i dalje najprikladnija opcija liječenja za bolesnika.

- Potrebno je razmotriti te razgovarati s muškim pacijentima koji planira začeti dijete o odgovarajućim alternativnim mogućnostima liječenja. Potrebno je procijeniti individualne okolnosti za svakog bolesnika. Preporučuje se zatražiti savjet ljekara specijalista s iskustvom u liječenju epilepsije ili bipolarnog poremećaja prema potrebi.

- Muške pacijente treba savjetovati da ne doniraju sjeme tokom primjene ljekova koji sadrže valproat i najmanje tri mjeseca nakon prekida liječenja.

Iz HALMED-a podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni da prijave svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka.

Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek takođe mogu nuspojavu prijaviti direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom ljekaru ili apoteci radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR