15 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu: Nadležni ne reaguju, licima koja su okupirala zgradu sve na raspolaganju

Izvor: twiter

Region

Comments 1

Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu: Nadležni ne reaguju, licima koja su okupirala zgradu sve na raspolaganju

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Dekanat Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je obustavio rad nakon što je grupa mladih ljudi upala u tu instituciju sa zahtjevom da se profesoru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz, saopštio je da usljed izostanka reakcije policije i Fakultet, i njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu.

Podsjetimo, Filozofski fakultet u Novom Sadu danas je u 12 časova blokiran kada je u zgradu ušla grupa mladih ljudi, među kojima se za dio opravdano sumnja da nijesu studenti, kako se i navodi u saopštenju koje je proslijedio Dekanat.

„Fakultet su napustili nastavnici i studenti kako bi se izbjegla svaka mogućnost incidenta. U zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama Fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbjednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi. Nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljnjeg“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na incijativu dekana u zgradu je pozvana policija kojoj je predočeno da postoji opravdana bojazan da Fakultet ostane nedovoljno obezbijeđen.

„Predstavnici policijske stanice Stari grad legitimisali su sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i poslijee konsultacija sa nadležnim tužilaštvom prenijeli obavještenje dekanatu: Policija ne može da reaguje, a blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost. Ponuđena je mogućnost da profesori i zaposleni napuste Fakultet, ali policija ni odgovornom licu nije mogla da garantuje povratak“, navodi se dalje.

Filozofski fakultet je blokiran sa zahtjevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju, istakao je Dekanat.

„Otkaz profesoru Univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tijela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tijela“, podvukli su.

Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR