24 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: U Srebrenici se desio užasan zločin, Dodik kaže – nije bilo genocida

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 1

Vučić: U Srebrenici se desio užasan zločin, Dodik kaže – nije bilo genocida

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Mostaru da se u Srebrenici desio "užasni zločin", ali je poručio da iz Sarajeva ne treba da "obmanjuju" narod i da govore da je na primjer pucao iznad tog grada.

„Valjda Srbija treba da se raduje što se u planiranoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici ne pominju Srbi. Pa ni mi nećemo pominjati narode kad budemo podnosili rezolucije o Jasenovcu i Kragujevcu“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje o rezoluciji o Srebenici.

On je izjavio da je region vraćen 30 godina unazad, a da to „sve rade oni koji su govorili nemojte da se vraćate u prošlost“.

Vučić je, tokom obilaska 25. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, novinarima rekao da je stranom faktoru prošlost dobra kad im odgovara, a nije kad ne, kao i budućnost, i to ilustrovao primjerom odbijanja ruske rezolucije u UN o agresiji na Srbiju, kad je objašnjeno da je to davno bilo, a isto nije promijenjeno za Srebrenicu, koja je bila još ranije.

„Vratili su nas da idućih 10 godina ne izađemo iz te teme. To je neko namjerno spolja uradio“, konstatovao je on.

On je naglasio da je Međunarodni sud pravde utvrdio da Srbija „ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici, gdje jeste učinjen učinjen užasan zločin“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je konstatovao da se genocid u Srebrenici nije desio, „jer da jeste ne bi pokretali priču iznova.“

On je naveo da je u Srebrenici bilo 4.000 stradalih, „i da se uporno laže da ih je 8.000, a da niko ne pominje 3.500 Srba stradalih u tom kraju“.

Dodik je dodao da je više Srba ubijeno u Sarajevu za vrijeme opsade, nego što je stradalo u Srebrenici, i da sad „hoće da naprave mit o Srebrenici, a ona to nije“.

Vučić je, u govoru na otvaranju Sajma, rekao da se nada da će biti više iskrenosti u budućnosti, svih jednih prema drugima, u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima.

„O drugim da ne govorim. Vjerujem da zajednički možemo da živimo, da napredujemo još mnogo brže. I mislim da nismo loši od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu i tutori i mentori“, ocijenio je on.

Vučić je naveo i da je imao kratak susret sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji mu je u razgovoru iskazao primjedbe na račun Srbije. Gledaćemo da ono što je normalno, racionalno, razumno, da ispravljamo i popravljamo u svakom trenutku“, obećao je Vučić.

Vučić i Dodik u Bileći: Donacija Srbije od pola miliona eura

Aleksandar Vučić jutros je posjetio Bileću, u istočnoj Hercegovini, kojoj će Srbija u narednih nekoliko dana dostaviti pola miliona eura.

Vučić je u Bileću stigao zajedno sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Radovanom Viškovićem, a dočekao ih je načelnik Bileće Veselin Vujović i ostali lokalni zvaničnici, građani i djeca iz vrtića „Budućnost“ obučena u narodne nošnje.

On je po dolasku pozdravio okupljene, a oni su mu uzvratili pozdravima i aplauzima.

„Nešto ćemo malo da pomognemo, a za ostalo se vi snađite“, rekao je Vučić okupljenima.

Načelnik Bileće Veselin Vujović potvrdio je da će Srbija u narednih nekoliko dana ovoj opštini, koja se nalazi u velikim finansijskim problemima i blokirani su joj skoro svi računi, dati 500 hiljada eura.

Vujović je naveo da će opština tim novcem moći da izmiri dugove prema Poreskoj upravi i dobavljačima, kao i da isplati dio zaostalih plata korisnika lokalnog budžeta.

Prema njegovim riječima, dio novca će se iskoristiti za dogradnju vrtića, rekonstrukciju gradske biblioteke, kao i za pomoć u vodosnabdijevanju Mjesne zajednice Baljci.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Taj užasan zločin se zove presuđeni genocid, a šetanje s "kišobranom" pored srpskog mitraljeskog gnijezda iznad Sarajeva - je li to bio lični doprinos okupaciji dijela BiH?!