14 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

13.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Etička komisija Filozofskog fakulteta: Nijesmo nadležni za prijavu protiv Gruhonjića

Izvor: Autonomija

Region

Comments 0

Etička komisija Filozofskog fakulteta: Nijesmo nadležni za prijavu protiv Gruhonjića

Izvor: Autonomija/Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proglasila se danas nenadležnom za prijavu koju je Studentski parlament tog fakulteta podnio protiv profesora Dinka Gruhonjića, za navodno širenje govora mržnje, saznaje nezvanično agencija Beta.

Etička komisija je prethodno početkom aprila zatražila od Studentskog parlamenta dopunu i ispravke neuredne prijave koju su podnijeli protiv Gruhonjića.

Etička komsija je danas donijela odluku da prijava ne spada u domen Kodeksa o akademskom integritetu.

Studentski parlament je prijavu podnio po osnovu člana 22 Kodeksa o akademskom integritetu.

„Članu akademske zajednice nije dozvoljeno obavljanje bilo kakve vanakademske djelatnosti koja je u suprotnosti sa temeljnim moralnim akademskim vrijednostima. Ovom zabranom nijesu obuhvaćene djelatnosti koje proizlaze iz Ustavom i zakonom garantovanih ljudskih i manjinskih prava i sloboda“, piše u tom članu.

Studentski parlament je prethodno tražio da se uruči otkaz Gruhonjiću.  

Kako su pravni stručnjaci ranije objasnili, etički kodeksi Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta kao sankciju za potencijalno kršenje akademske etike ni u jednom članu ne predviđaju otkaz za profesore, već javne opomene, ako se utvrdi da je etika prekršena.

Studentski parlament univerziteta blokirao je od 28. do 31. marta rad Filozofskog fakulteta i postavio ultimatum da Gruhonjić mora da bude otpušten.

Među osobama koje su upale na fakultet bio je i mladić sa majicom sa likom Milorada Ulemeka Legije, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog organizovanja atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva nekadašnjeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i 15 godina zatvora za pokušaj atentata na biveg opozicionog lidera Vuka Draškovića.

Filozofski fakultet u Novom Sadu se nalazi na adresi Zorana Đinđića 2. Ubijeni premijer je nekada bio i zaposlen na tom fakultetu.

Mediji su izvještavali da među učesnicima blokade nijesu bili samo studenti, već i radnici javnih komunalnih preduzeća u Novom Sadu, kao i srednjoškolci.

Blokadi fakulteta je prethodio sastanak predstavnika Studentskog parlamenta univerziteta sa visokim funkconerima Srpske napredne stranke u jednom restoranu u Novom Sadu, potvrdili su očevici.

Dan prije blokade, tokom blokade i dan nakon blokade, organizovani su protesti podrške Gruhonjiću od strane nastavnika i studenata tog fakulteta, gdje su se prisutni usprotivili „ultimativnom kadriranju na univerzitetu“.

Gruhonjić, njegove kolege i studenti dobili su veliku podršku iz Srbije i inostranstva.

U Srbiji su, međutim, svi koji su ga podržali bili izloženi prijetnjama i šovinističkim uvredama, preko društvenih mreža i režimskih medija, a pojedinima su na društvenim mrežama takođe objavili brojeve mobilnih telefona.

Blokada je prekinuta, kako je rečeno, „privremeno“, nakon što su studente posjetili rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić i dekani dva novosadska fakulteta, Boris Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka i Patrik Drid sa Fakulteta fizičkog vaspitanja, odakle je i rektor.

Sa njima nije bila dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš, a kako je dan kasnije potvrdila medijima, o posjeti nije bila ni informisana.

Zbog blokade ostavku je podnijela prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar.

Kako je navela u ostavci, razlog za ovakav potez bio je izostanak podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu Filozofskom fakultetu tokom blokade ove visokoobrazovne ustanove.

Dinko Gruhonjić duže od mjesec meta je hajke tabloida, pojedinih visokih predstavnika vlasti i dijela studentskih organizacija zbog manipulativno montiranog snimka sa prošlogodišnjeg festivala ljudskh prava „Rebedu“ u Dubrovniku, na kome on navodno veliča upravnika ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića.

Gruhonjić je to najoštrije demantovao a montažu su potvrdili i mediji koji se bave provjerom činjenica, između ostalih i Agencija Frans pres, kao i domaći portali Raskrikavanje i Fake News tragač. 

Gruhonjić je primio na hiljade uvreda, na stotine prijetnji smrću, a na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom ispisan je grafit u kojem mu se direktno prijeti ubistvom.

Na društvenim mrežama javno je objavljen i njegov broj mobilnog telefona, nakon čega trpi i tu vrstu proganjanja.

On doživljava i uvrede i prijetnje dok se kreće ulicama Novog Sada.

Zbog svega toga, Gruhonjić ima privatno obezbjeđenje koje mu je omogućila Evropska federacije novinara.

On je više puta ponovio da se osjeća „izrazito nebezbjedno“ i dodao da, ako se bilo šta desi njemu ili njegovoj porodici, „za to će direktno biti odgovoran predsjednik Srbije Aleksandar Vučić“, koga je optužio za hajku protiv njega.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR