22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić optužio Ambasadu SAD-a u Sarajevu za izazivanje krize u BiH; Ambasada na Vučićevo pitanje o državnoj imovini  odgovorila da 'imovina pripada državi'

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 5

Vučić optužio Ambasadu SAD-a u Sarajevu za izazivanje krize u BiH; Ambasada na Vučićevo pitanje o državnoj imovini odgovorila da 'imovina pripada državi'

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (BiH) odgovorila je na pitanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o državnoj imovini BiH, poručivši još jednom da imovina pripada državi.

Vučić je 11. juna, u objavi na svom Instagram nalogu, optužio Ambasadu SAD-a u Sarajevu za izazivanje krize u BiH, između ostalog, jer iz Ambasade tvrde da imovina ne pripada entitetima, već državi.

"Kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima" upitao je Vučić Ambasadu.

Iz Ambasade kažu da nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentirane pravne istorije i sudskih presuda u vezi s državnom imovinom u BiH.

"Kako je to pomoćnik državnog sekretara James O'Brien naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: 'Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi'", poručili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

O'Brien je tada rekao da je 2001. godine BiH potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala BiH, a ne entitetima.

BiH nema zakon o državnoj imovini već 20 godina.

Vučićeva pitanja u državnoj imovini uslijedila su nakon oštre kritike "svesrpske deklaracije" iz Ambasade u Sarajevu. Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojena je u Beogradu 8. juna.

Iz Ambasade SAD-a u rekli da Deklaracija ima korijene u pravnim dezinformacijama, kao i da zaključci ne predstavljaju obranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, "već su smišljeni i opasni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine".

Republika Srpska je ranije pokušavala da donese zakone kojima bi regulisala pitanje imovine na entitetskom nivou. Ta zakonska rješenja je oborio Ustavni sud BiH.

Američka Ambasada u BiH je i u maju prošle godine podsjetila da "prema međunarodnom pravu i ustaljenoj državnoj praksi, samo države posjeduju neophodnu nadležnost za nasljeđivanje prava i obaveza država prethodnica, a u ovom slučaju, to je država Bosna i Hercegovina."

Tada su istakli da je ovo pitanje riješeno Ustavom BiH – koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma – u kojem se navodi: "Republika Bosna i Hercegovina, čiji će službeni naziv od sada biti 'Bosna i Hercegovina', nastaviće svoje pravno postojanje prema međunarodnom pravu kao država".

Vijeće za implementaciju mira je u septembru 2004. godine zatražio od BiH da nađe trajno rješenje za pitanje državne imovine, a raspolaganje tom imovinom je zabranjeno zakonom koji je godinu kasnije nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

BMX

Da Bosna mozda nije tvoja Šešeljov raznosač gajbi ?

DON QUIJOTE

"Komanda t" lupa nebuloze i pokušava glumiti silu.Nije mu jasno da time nestaje Dayton i sa njom RS. Ako se usude-a hoće jer to Putin traži-izazvati oružani sukob u BiH , to bi bio kraj "srpskog sveta".

Javor

Kako je najavljivao, očekivao sam da će, danas, postrojiti sve u Bijeloj kući i pošamarai, a ono ćorak, prazno bildovanje mišića da Srbi vide i čuju, koliko je velji njihov vožd. Ne razumije paćenik da bi mi bilo mnogo pametnije da je bildovao mozak.