22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Priština plaća ljudima da udome pse lutalice

Izvor: X mreža

Region

Comments 0

Priština plaća ljudima da udome pse lutalice

Izvor: hrt

Autor: Antena M

  • Viber

Gradonačelnik kosovskog glavnog grada Prištine ponudio je ljudima gotovo trećinu minimalne mjesečne plate u državi ako udome psa lutalicu.

U Prištini je oko 4 hiljade pasa lutalica i vlastima su velika glavobolja.

Šokantni video mladića koji brutalno tuče maloga lutalicu osvijestila je problem i potakla protest aktivista i ljubitelja životinja.

"Ovo nije izolovani slučaj, to se događa psima svaki dan širom Kosova, rekla je aktivistkinja za prava životinja Argjenta Dociqi.

"Kada povrijedimo životinje, one prema nama postanu agresivne. Ako ih hranimo i ne tučemo ih, neće biti agresivni", ustvrdila je 11-godišnja učenica Berta Meha, koja je s ocem bila na protestu na glavnom prištinskom trgu.

Gradonačelnik Perparim Rama nada se da će njegova ambiciozan program, "Dom za svakog psa", riješiti problem i promijeniti stav prema psima. Grad će domaćinstvima plaćati 50 eura mjesečno za udomljenog lutalicu.

"Držanje psa je skupo i nema svako novca. Zato pomažemo porodicama koje usvoje pse, rekao je 48-godišnji arhitekta za AFP.

Grad je već počeo prikupljati pse s ulice. Rama kaže da će biti smješteni u velikim skloništima gdje će biti vakcinisani, sterilisani i pripremljeni za usvajanje.

Mehaničar Sami Haxhaj među prvima je prihvatio ponudu gradonačelnika i udomio je deset pasa:

"Želim učiniti nešto za njih. Volio bi ih usvojiti još deset. Sretan sam što sam im osigurao krov nad glavom i dovoljno hrane i prostora, rekao je 52-godišnjak koji je izgradio niz kućica u svom velikom ograđenom dvorištu u selu Sibovcu, zapadno od Prištine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR