13 °

max 20 ° / min 12 °

Četvrtak

01.10.

20° / 12°

Petak

02.10.

23° / 15°

Subota

03.10.

27° / 18°

Nedjelja

04.10.

22° / 19°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 18°

Utorak

06.10.

21° / 16°

Srijeda

07.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Finansijama RTCG baviće se Upravni odbor

Živa istina

Comments 0

Izvor: RTCG

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Finansijama RTCG baviće se Upravni odbor

Finansijskim poslovanjem RTCG baviće se novi institut - Upravni odbor, ukoliko budu usvojene nove izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru, saopštio je u emisiji "Živa istina" ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Te izmjene predviđaju razdvajanje dijela programskog sadržaja od finansijskog dijela. Savjet se neće baviti novcem, kako je to bilo do sada, već Upravni odbor", rekao je Bogdanović.

On smatra da je sasvim logično da ljudi iz struke sjede u budućem Upravnom odboru i da se oni bave finansijama.

"Nije logično da jedan umjetnik vodi računa o nadzoru finansijkog upravljanja, pogotovo ako uzmemo u obzir Ugovor koji smo potpisali, prošle godine, o pružanju usluga između Vlade i RTCG od 40 miliona eura i plus šest miliona za digitalizaciju", istakao je Bogdanović.

Bogdanović je saopštio da će Upravni odbor imati pet članova, dodaje i da je to standard i komparativna praksa u zemljama regiona.

"Sredstva koja će se izdvojiti za Upravni odbor, biće mnogo manja u odnosu na ulogu i značaj uloge tog odbora", istakao je Bogdanović.

Upitan kakvu će ulogu imati Agencija za elektronske medije u izboru članova Savjeta, Bogdanović kaže da će biti kao i do sada. Parlament će donositi konačnu odluku o izboru članova Savjeta.

"Utvrđuje se konačna lista sa svim kandidatima. Parlament će impute dobiti od strane nadležnog odbora, dok će uloga nezavisnog regulatora biti u dijelu kontrole čitavog izbornog procesa i transparentnosti. Ključno je i da će oni davati stručni nalaz o onim kandidatima za koje je podnešeno više odvojenih prijedloga. To će se događati obično u onim situacijama kod izbora nvo kandidata. Oni će dakle obavljati intervjue i na osnovu stručnih kompetencija davati stručni nalaz," rekao je Bogdanović.

Bogdanović je istakao da je posljednjom revizijom Zakona umanjen jedan član ispred nevladinih organizacija.

"Ministarstvo je tokom javne rasprave dobijalo prijedloge da poveća taj broj i to smo odbacili. To postoji i kod drugih regulatora. U svakom slučaju, kroz novo zakonsko rješenje treba revidirati i prilagoditi komparativnim praksama u regionu. Ubuduće taj vrhovni kriterijum neće biti broj nevladinih organizacija koje će vas predložiti, već ćemo se isključivo rukovoditi profesionalnim i stručnim kompetencijama koje će se primarno ocjenjivati prilikom odabira kandidata ispred nevladinih organizacija, i to je jako bitno," rekao je Bogdanović.

Bogdanović je, komentarišući način uređivanja u Javnom servisu i to što Zakon Savjetu Javnog servisa izričito zabranjuuje da se bavi uređivačkom politikom, rekao da se pojedini članovi Savjeta bave pojedinim pitanjima koja im ne pripadaju.

"Menadžment treba da sankcioniše takvo ponašanje i pojedina kršenja odredbi zakona. Mi smo novim zakonom dodatno snažili principe uređivačke politike i operativne autonomije. Važno je da primijenimo sve profesionalne standarde koji će se zasnivati na pravima i slobode izražavanja i slobode govora. Saglasan sam da je bilo prilike da vidimo, ranijih godina, da su se pojedi članovi Savjeta bavili onim što im ne pripada, ali je Menadžment trebalo da sankcioniše kršenje zakona," jasan je Bogdanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR