8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Crna Gora će imati autokefalnu Crkvu! Svi su dobrodošli!

Izvor: Foto: Kabinet predsjednika

Živa istina

Comments 13

Đukanović: Crna Gora će imati autokefalnu Crkvu! Svi su dobrodošli!

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
"Živu istinu" pratite na RTCG1 i RTCG-sat.

Neupitno pravo Crne Gore je da krene u obnovu autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dodajući da je to pitanje otvoreno u pravo vrijeme. 

Činjenice mogu i moraju pobijediti spekulacije, kazao je Đukanović u "Živoj istini". 

"Pitanje je samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a vjerujem da smo pokazali takav kapacitet", kaže predsjednik dodajući da treba imati jasnu strategiju i strpljenje:

"Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe - Crna Gora će nesumnjivo imati svoju autokefalnu Pravoslavnu crkvu", kazao je Predsjednik države. 

Priču o produbljivanju podjela naziva manipulacijama koje zamagljuju suštinu i odgovornost za duboku podijeljenost pravoslavnog bića Crne Gore. 

Cilj državne politike je, kaže, da se obezbijedi jedinstvo u Crnoj Gori i poziva Mitropoliju crnogorsku primorsku da bude dio rješenja.

"Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada naspram prakse SPC u CG formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz koje će Crnogorci protjerivati Srbe, a podjele se nastaviti. Moja politička motivacija je jasna- da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko primorsku mitropoliju, ni druge eparhije SPC u CG, ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da ostanu tradicionalno dio problema", kazao je Đukanović. 

Predsjednik smatra da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika: 

"Koja će široko otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovijesti i koja će svima koji su do sada službovali  u ovoj ili onoj crkvi otvoriti mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Crne Gore, dodajući da nema ataka na srpske nacionalne interese.

Država je, ipak, kako kaže, pokazala višak tolerancije kada su posrijedi Rumija i krstionica u Tivtu. 

Svako će, ubuduće, što prije morati da razumije da se "ne igramo sa formiranjem države". 

"To znači bezuslovno poštovanje pravnog sistema i svih pravila igre koja postoje u društvu i ta se pravila moraju odnositi i na one koji su u odijelima, i na one u mantijama. Svako mora razumjeti da će biti ili lojalan građanin ili lojalna institucija državi Crnoj Gori, u kojoj živi ili radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici će, bilo da su u odijelima ili mantijama, završiti u zatvorskim uniformama, jer je to sudbina prestupnika. Svako ko računa da može beskrajno dugo trajati naše prilagođavanje crnogorskoj nezavisnosti i da će u tom metežu i vremenu formiranja institucija dugoročno profitirati, vara se. Sve što mislite da ste učinili na nezakonit, način biće prije ili kasnije predmet preispitivanja ozbiljne pravne države", kazao je on. 

U Đukanovićev kabinet prije nekoliko dana konačno je stiglo Vartolomejevo pismo.

"Ono se pojavilo 3. jula u našoj ambasadi u Ankari. Vaseljenska patrijaršija je odabrala taj put, na njemu je žig pošte Turske od 1. jula. To dosta govori i o njegovom sadržaju", kazao je Đukanović, dodajući da su neobične okolnosti pod kojima je došlo.

Pozabaviće se, kaže, sadržajem pisma.

"I naravno da računam na nužnost komunikacije sa Vaseljenskom patrijaršijom. Neki preliminarni koraci su preduzeti, konkretniji još ne, ne žurim...", kazao je Đukanović i dodao: "mnogo je tonova u pismu koji me upućuju na zaključak da je osmišljeno u Crnoj Gori". 

Zvaničan poziv iz Srbije za razgovore nije stigao, kaže Đukanović. 

"Oficijelnih poziva nema. Bilo je u usmenim razgovorima takvih ideja, ne dalje od toga.

Nažalost ponavljanje tih ideja je bilo praćeno permanentnim pogoršavanjem atmosfere u međudržavnim odnosima i zaista sam upitan da li je ovo trenutak za realizaciju susreta i razgovora na državnom vrhu ili treba malo preispitati ovu praksu od nekoliko posljednjih mjeseci i pokušati normalizovati odnose koji se raspiruju i stvoriti uslove da se na tim susretima može konstruktivnije razgovarati o saradnji", kazao je on. 

Predsjednik Crne Gore u emisiji "Živa istina" govorio je i o tome da li se povlači sa mjesta lidera DPS-a, opozicionom zahtjevu za formiranje prelazne Vlade, šta misli o retorici koja podsjeća na devedesete, kada bi moglo doći do susreta sa Vučićem...

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Bokelj

Hvala gospodine Sukovicu, pitali ste bukvalno sve sto bih zelio da znam. Drago mi je sto ce predsjednik da radi na jacanju i zastiti nacionalnog bica Crne Gore, kerbera ima kao nikad i tu treba biti odlucan!

Bodin

@Djuro Vučinić To da Đukanovic predlaze da se Srbima u ruke da crnogorska duhovnost, ja ssd cujem od tebe. A pazljivo sam gledao intervju. Ili si shvatio pogresno ili ne zelis da shvatis sta je receno ili ti zbog necega ne odgovara receno. Pravoslavna crkva Crne Gore treba da bude crkva svih pravoslavaca u CG. Ne srpska! Niti je to receno, niti se i po cemu to moglo naslutiti. Nevjerovatno je tvoje tumacenje. Bukvalno podvaljujes.

Crnogorka

@Nikac Od Rovinja, Apsolutno, to je bio ODLICAN intervju, davno je bilo vrijeme da predsjednik odrzi BESJEDU o stvarnom stanju crkve kod nas. Sve je to ok, ALI MI NIJE JASNO ZASTO SE MIJENJA IME CPC, ZASTO SE NE VRATE HRAMOVI CPC, ZASTO SE NE PONISTI NELEGALNA " ODLUKA" O UTAPANJU CPC u SPC?