9 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

12° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

14° / 10°

Utorak

27.02.

14° / 9°

Srijeda

28.02.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Filipović: Koordinisane aktivnosti čiji je cilj stvaranje haosa u Crnoj Gori

Živa istina

Tag Gallery
Comments 2

Filipović: Koordinisane aktivnosti čiji je cilj stvaranje haosa u Crnoj Gori

Autor: Esad Krcić

  • Viber
Akcenti iz "Žive istine"

„U Crnoj Gori imamo koordinisanu višemjesečnu kampanju iz Srbije“, rekao je politički analitičar Ljubo Filipović u Živoj istini, komentarišući tezu da u litijama protivnika Zakona o slobodi vjeroispovjesti djeluje apsolutna sinergija nekoliko prilično različitih motiva.

„Unutar Crne Gore imamo proksije tih medija. Imamo jasan ruski narativ u svemu ovome. Danas znamo da su američkim izborima i Bregzitu doprinijele manipulacije korisničkim podacima. U Crnoj Gori je 70 posto građana na internetu, a od toga veliki broj na društvenim mrežama, a upravo društvene mreže danas oblikuju javno mnjenje i javni diskurs. Zbog toga smo izloženi veoma velikim manipulacijama, a svjesni smo da je i u društvima sa veoma velikom demokratskom tradicijom bilo moguće manipulisati velikim grupama ljudi. To se dešava i kod nas. Centar tih aktivnosti nije otkriven, a Digitalni forenzički centar je na tragu otkrića koordinisane aktivnosti čiji je cilj stvaranje haosa i izazivanje nekih, moguće, neprijatnih situacija“, upozorava Filipović.

„Bojim se da njihov narativ dobija podršku zapadnih medija“, rekao je Filipović, odgovarajući na pitanje - koliko se na ključnim adresama na zapadu prima narativ da su aktuelna dešavanja u Crnoj Gori obračun neokomunističkog, odnosno, pretrajalog komunističkog sistema sa ljudskim, odnosno, crkvenim pravima.

„Ovdje je u pitanju hrišćanska crkva, a u Americi imamo administraciju u kojoj je taj konzervativni hrišćanski element jako prisutan i oni igraju na tu kartu“, rekao je Filipović podsjetivši da su se mogli vidjeti velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve u Americi koji legitimno traže da ih američka administracija zaštiti u Crnoj Gori.

„U isto vrijeme kada oni odlaze u Stejt Department, sveštenik Momčilo Krivokapić daje izjavu za ruske medije u kojoj kaže da je u Crnoj Gori u toku rat protiv zapada. To su poruke koje mi kao društvo i naša adminstracija ne umijemo da iskomuniciramo na zapadu“, kazao je Filipović izrazivši strahovanje da „njihov narativ dobija podršku zapadnih medija“.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa špekulacijama o planu za formiranje, takozvane, narodne liste koju bi činile partije dijela opozicije, a koja bi imala podršku Srpske pravoslavne crkve, Filipović je rekao da smatra da to nije moguće.

„Možda bi neko mogao da pomisli da je to logičan slijed događaja, međutim, mislim da takva ideja nikada ne bi mogla da valorizuje energiju protesta u tom smjeru i mislim da je politički kanibalizam unutar opozicije previše jak da čak ni autoritet mitropolita Amfilohija koji je nesumnjiv u dobrom dijelu opozicije, ne bi mogao da ujedini ove ljude koji bi se mogli nazvati liderima nekog narodnog pokreta“, rekao je Filipović.

Na primjedbu da je, prema špekulacijama, najrezervisaniji upravo mitropolit Amfilohije jer je „u nešto boljim odnosima sa Demokratama koji su imaju nešto više rezervi prema toj ideji od ostalih, Filipović je rekao da „Demokrate, svakako, crpe podršku od strane Crkve, međutim, nekoliko puta se nijesu odazvali na pozive mitropolita.

„Mitropolitov autoritet je nesumnjiv, ali mislim da je saradnja Demokrata i Demokratskog fronta nemoguća. Moguće da krug manjih partija oko SNP-a pristupi toj potencijalnoj listi ali, eto, može se svašta desiti“, rekao je Filipović.

Na pitanje – kako je moguće da su Vijesti, kao medijska kuća koja je ključna medijska poluga prosrpskih, proruskih, anti-NATO snaga u Crnoj Gori od 2015. godine, a naročito uoči izbora 2016., istovremeno glavni partner Vlade Crne Gore i Ambasade Evropske komisije, Filipović je rekao da ne bi išao tako daleko, ali da se možda radi o takozvanom peer pressure, odnosno, pritisku grupe, okruženja.

„U opoziciji se to dešava. Evo šta se desilo sa Nebojšom Medojevićem. Ušao je u priču sa ljudima iz Nove srpske demokratije kao suverenista i liberal, a došao je do situacije da govori o teorijama zavjere, o Soroševim...“, kazao je Filipović dodajući na što bi Vijesti trebalo da obrate pažnju.

„Svi koji pominju tu nemoguću jednačinu da grade Crnu Goru u kojoj će DPS i DF zajedno biti manjina što je trenutno nerealno, trebalo bi da obrate pažnju na situaciju u kojoj u partijama koje su otvoreno pro-NATO, članovi postaju ljudi koji ne dijele partijske vrijednosti. Tako možda i veliki dio čitalaca Vijesti ne dijeli vrijednosti za koje ja vjerujem da Vijesti stoje iza njih. Možda kod mene postoji izvjesna naivnost, ali vjerujem da nijesu daleko otišli od svoje misije“, rekao je Filipović. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Fahro

Sve je receno u emisiji.Jedino se nebih slozio za konstataciom gosta da su vijesti drustveno odgovorna informativna kuca. Ne vidim razliku izmedju dana i vijesti. Obje nazovi kuce ruse drzavu raznim laznim informacijama, blacenjem drzavnih funkcionera laznim novinarstvom itd.itd. Za mene, ukratko receno - smece!

Jocko

Da, hibridni rad je strahovito oružje. Crnogorci su žrtve a da toga nijesu ni svjesni. Upadljiv je i indikativan apsolutni muk Rusije na dešavanja u Crnoj Gori. Nadam se da će NATO prozrijeti prijetnje ka Crnoj Gori i pružiti adekvatan odgovor. Bitno je da Crna Gora odgodi izbore što duže.