7 °

max 13 ° / min 7 °

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 6°

Srijeda

06.12.

10° / 7°

Četvrtak

07.12.

10° / 4°

Petak

08.12.

9° / 3°

Subota

09.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolić: Niko ne želi da crkve odnese preko ramena; Damjanović: Ko želi da pravi novu crkvu, široko mu polje

Živa istina

Comments 16

Nikolić: Niko ne želi da crkve odnese preko ramena; Damjanović: Ko želi da pravi novu crkvu, široko mu polje

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
Akcenti iz "Žive istine"!

Gosti Darka Šukovića u "Živoj istini" bili su, sinoć Andrija Nikolić, poslanik DPS-a, i Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik.

Inicijalna tema bilo je pitanje o atmosferi u kojoj će crnogorski parlament nataviti rad nakon "grdnog" završetka redovnog jesenjeg zasijedanja, uz suzavac i privođenje poslanika DF.

Andrija Nikolić je ukazao da još od parlamentarnih izbora 2016. dio opozicije pokušava da sistem učini disfunkcionalnim, tako što će u parlament "uvesti ulicu".

„Naša je obaveza da radimo redovno i poštujemo ustavnopravni poredak Crne Gore. Mi, kao izabrani predstavnici građana, imamo obavezu da uzornim ponašanjem opravdamo povjerenje građana“, kazao je Nikolić.

Damjanović ne vidi razlog za brigu i strah, uprkos činjenici da su povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali i drugih pitanja, tenzije u društvu očigledne. 

"Ja se nadam da neće biti većih incidenata i da ćemo imati prilike da iznesemo svoje argumente“, naveo je Damjanović.

Komentarišući protestne litije, Nikolić ističe da su one produžetk udara na Crnu Goru.

„Da li u litijama ima više politike ili vjerskog mogli bi odgovoriti kontra pitanjem: koje je to vjersko pravo povrijeđeno ovim zakonom i na koji način MCP doživljava svoj položaj u ustavnopravnom poretku Crne Gore? Kada smo ih opominjali da se registruju, rekli su - ne, nego da mi treba da se registrujemo kod njih! Ukoliko postoji primjedba da je neko diskiminisan ovim zakonom jedini koji može o tome da odlučuje je Ustavni sud Crne Gore. Oni to još uvijek nijesu učinili, po meni iz dva razloga: da su ušli u tu proceduru, na taj način postali bi dio ustavnopravnog poretka i pokazali bi da se iskreno zalažu za razgovor. Ovo što sad vidimo je njihova težnja da ubijede građane da se o Crnoj Gori ne treba da odlučuje u njoj, nego na nekoj drugoj adresi“.

Damjanović kaže da ga vrijeđa kao pravoslavca kad, kako je rekao, neko pokušava da uzurpira imovinu crkve kojoj pripada.

„Pitanje litija nije srpsko pitanje, već pitanje pravoslavlja. Na litijama su pripadnici svih političkih partija, dakle nije ni političko pitanje. Ugroženo je pravo vezano za registraciju crkve, pitanje imovine. Ovaj zakon je otvorio mogućnost da se uzurpira imovina, da se ta imovina podijeli drugim crkvama, a ja neću to da dozvolim. Ko želi da pravi novu crkvu, široko mu polje“.

Nikolić je odgovario: „Ovdje niko ne želi da crkve odnese preko ramena“i dodao:

„SPC ne žele zakon u ovoj oblasti jer to direktno tangira njihove monopole. U izjavama koje smo čuli bilo je više politike nego vjere. Ako Amfilohije kaže da Vlada treba da padne nakon ovog zakona, to izlazi iz domena vjere“.

Jedna od tema bilo je miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, izjave srpskih zvaničnika i dešavanja poput skrnavljenja crnogorske države zastave u Beogradu.

"Državna zastava je simbol države, strijeljanje zastave u Beogradu simbolično je strijeljanje države", kazao Nikolić i dodao:

„Ovaj zakon je poslužio kao ozbiljna inspiracija ideolozima velikosrpskog nacionalizma. On je nagomilao svoje frustracije gubitkom rata u Bosni, gubitkom Kosova, pa obnovom crnogorske nezavisnosti“.

Damjanović naglašava da niko sa strane ne treba da doliva ulje na vatru.

„Ima neprimjerenih izjava pa i iz okruženja, ta vrsta miješanja nam ne treba. Problem, međutim, nadilazi gabarite Crne Gore. On mora da zainteresuje i da zabrine i onoga u Čikagu, Banjaluci i Beogradu“.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti protestnih litija i rizicima koje nose, Damjanović smatra da će one imati svoju dinamiku:

„Mislim da ne može biti bezbjednosnih problema. Volio bih da rješenje bude što brže. Očekujem da se prizna greška, ako ništa makar ideju da je neko krajem decembra svima nama napravio veliki problem“.

Nikolić je ponovio da je Crna Gora u stanju da se nosi sa izazovima, te da ne očekuje uključenje EU u rješavanje aktuelnih izazova. Smatra da dijalog treba da se vodi unutar Crne Gore, dok je Damjanović rezolutan da je obavezno posredovanje EU.

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Alex

Da nije onih 50-100.000 ljudi na litijama,svake noći u celoj Crnoj Gori, bili bi u pravu i po pitanju raspolaganja crkvenom imovinom i po pitanju mesanja bilo koga drugog, ali ovako... Cuvajte jedni druge i postujte svoj narod koji seta, iako sebe ne smatrate Srbima!

Millo

Je li realno da se pokusaja paljenja zastave u Beogradu od prije dva mjeseca koji vam je jedini argument za ugrozavanje drzave drzite kao pijjan plota. Samo to ponavljate kao papagaji jer drugi primjer nemate. Vrijedjte zdrav razum najmanje polovini vasih glasaca.

Ivan

Slazen se sa vama .. mislim da je gospodin Sukovic trebalo da pozove u goste samo Nikolica, jer je Damjanovic bio prilicno isprazan, i nevjesto je kamuflirao svoju pristojnost u los odabir politike !