22 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šcekić i Fatić oprečno o svemu: Da li je dug Berana 3 ili 13 miiliona i ko je kriv za nezaposlenost?

Živa istina

Comments 13

Šcekić i Fatić oprečno o svemu: Da li je dug Berana 3 ili 13 miiliona i ko je kriv za nezaposlenost?

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Pratite debatu u "Živoj istini" od 14 sati na Anteni M i Prvoj TV.

 Gosti „Žive istine“ u susret izborima u Beranama nosioci su dvije favoritske liste: Bogdan Fatić ispred "Berane pobjeđuje - Milo Đukanović i aktuelni predsjednik te Opštine, nosilac liste „Zdravo Berane“ - Dragoslav Šćekić.

Da li je Berane danas bolje mjesto za život nego prije četiri godine, kada je na vlast došla koalicija „Zdravo Berane“?

 „Naravno da je bolje, ako danas imamo konsolidovane javne finansije, ako radnici koji su imali zaostatak od sedam plata, danas primaju redovne plate, ako u Beranama imamo završenu sportsku halu, Univerzitetski centar, ako osnovci dobijaju besplatno knjige za sve razrede...“, kaže Šćekić.

Fatić, pak tvrdi da je prethodne četiri godine obilježilo nefunkionisanje koalicije na vlasti, što je predstavljalo kočnicu za brojne projkte važne za razvoj te opštine. Tvrdi da se lokalna vlast hvali projektima, koje je započeo DPS, a dominantno iznijela Vlada.

 „Lokalna samouprava nije usvojila Rebalans budžeta za 2016, nije usvojila Budžet za 2017, te odluke se danas nalaze kod Ustavnog suda. Nije usvojen Budžet ni za 2018., takođe, lokalna samouprava nije uspjela da donese odluku koja se tiče programa javnih radova za 2017“, tvrdi Fatić.

 Tokom debate čuli su se različiti podaci i o tome koliki je dug Opštine Berane.

 Aktuelni predsjednik tvrdi da je oko tri miliona eura.

 „To je dug koji je ostao od prethodne vlasti, mi za četiri godine nijesmo uvećavali dug“, kaže Šćekić.

 Fatić, pak iznosi drugačije podatke.

 „Opština svakog kvartala dostavlja Ministartvu finansija izvještaj o neizmirenim obavezama i kreditnom zaduženju. Samo u roku od godinu dana, od 31.marta  2014. do 31.marta 2015. dug lokalne samouprave uvećan je 2, 7 milion eura. U završnom računu budžeta za 2016. navodi se da je lokalna samouprava uvećala dug sa 10,8 milona na 13, 5 miliona eura“, naveo je Fatić.

Šćekić razliku u podacima o visini duga objašnjava tvrdnjom da prethodna vlast, koju je činio DPS, nije dostavljala prave podatke Ministarstvu finansija.

Fatić je u debati stavio akcenat na rast broja nezaposlenih u Opštini Berane.

„U Beranama je DPS vršio vlast od 2006. do 2014, tada se procenat nezaposlenosti kretao oko 20 odsto. Dolaskom koalicije „Zdravo Berane“ od 2014. do 2016. nezaposlenost je uvećana tri puta! To pokazuje da se radi o neodgovornoj lokalnoj samoupravi“, ističe Fatić.

 Šćekić, pak, tvrdi da je dramatičan rast nezaposlenosti posljedica politike na državnom nivou!

„Tačan je podatak da je 58 odsto nezaposlenih u opštini Berane i za to je kriv DPS, zatvaranjem određenih privrednih subjekata“, kaže Šćekić.

 Tokom debate, Fatić je optužio Šćekića za partijsko zapošljavanje - preko 300 ljudi u lokalnoj samopravi u posljednje četiti godine.

 „To je netačan podatak, pa ukupno ima 300 ljudi, prosto je nemoguće, ja bih volio da je toliko zaposleno, ali to nije tačno“, kaže Šćekić.

Fatić je, onda, iznio podatke o rastu broja zaposlenih u jednom lokalnom preduzeću, kao ilustraciju tačnosti tvrdnje da je u lokalnoj vlasti bilo masovnog zapošljavanja po partijskoj osnovi...

Šta su predstavnici obje koalicije rekli o ostalim ključnim preizbornim pitanjima i obećali građanima ukoliko pobijede 4. februara, poslušajte u "Živoj istini", koju možete pratite od 14 sati na Anteni M i Prvoj TV.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Ognjen

Faticu ako mislis ista uci na Scekivim greskama, ne obecavaj nam brda i doline, nego radi i nee biti zime za Berane !

Mima

Gledam duel, mislim da se ovaj čovjek iz DPS dobro spremio i da argumentovano napada lošu beransku vlast.

DankaT

Fatic je zaista divan covjek, obrazovan, mlad a oept ima dovoljno politickog iskustva da radi za dobrobit Berana. I ovdje ga strasno vole i postuju