14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pejović: Ne uzimamo 2025. kao datum ulaska

Živa istina

Comments 2

Pejović: Ne uzimamo 2025. kao datum ulaska

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Ministar evropskih poslova Aleksandar Pejović govori u "Živoj istini" o Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan koja je prošle nedjelje predstavljena u Evropskom parlamentu i dočekana oprečnim komentarima.

Na pitanje da li je Strategija pisana tako da sakrije neraspoloženje javnosti u državama EU za proširenje i kako to da je 2025. za zvaničnu Podgoricu ambiciozan rok, a ranija Junkerova najava da do 2019. neće biti proširenja bila je dočekana na nož, Pejović kaže.

"Mi ne uzimamo 2025. kao datum ulaska, mi smo tu godinu i tada shvatili kao perspektivu. To podrazumijeva jedan vremenski raspon u kojem možete posao završiti i ranije," rekao je Pejović.

Pejović komentariše i kritike Brisela zbog nespremnosti da se suoči sa činjenicom da je na Balkanu, Evropa dobila konkurenciju u Rusiji, Turskoj i Kini.

"Ja na priključivanje EU zaista gledam kao na priključivanje jednoj zajednici vrijednosti. Ako pođemo od premise da je to nešto čemu težimo, EU nije možda spremna da uloži koliko Kina, nije efikasna kao Turska, nije sposobna da rješava brzo pitanja kao Rusija, ali EU nudi jedan okvir kojem mi zaista težimo," rekao je Pejović.

Pejović smatra da su prenaglašeni strahovi od problema koje bi države regiona mogle imati zbog neriješenih graničnih pitanja, prije svega sa Hrvatskom.

"Kredibilitet jedne države ne zasniva se na tome da pravite svima probleme. Hrvatska kao ozbiljna država koja želi ozbiljnu poziciju unutar EU, ne može sebi dozvoliti da krene u blokadu ostalih država."

Ministar evropskih poslova odgovara i na pitanja o stavu EU prema korupciji i kriminalu u CG. Vjeruju li u Briselu da ovdje postoji politička volja za obračun sa korupcijom? Postoji li spisak slučajeva čije procesuiranje očekuju?

Šta muči EU u vezi sa medijima u Crnoj Gori, šta Brisel podrazumijeva pod poštovanjem novinarskih standarda ako za partnere uzima glasila koja ne poštuju princip vjerodostojnosti, ljudsko dostojanstvo, obevezu objavljivanja demantija... da li Brisel, zapravo, jedno priča, a drugo radi?

Da li je spajanjem ambasadorske i ministarske funkcije prekršio Ustav i gledaju li ga kolege poprijeko zbog dvostruko veće plate od njihove?

Živu istinu možete gledati na TV Prva i slušati na radiju Antena M od 14 sati.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Martin

Ovo je proces koji traje najvise 10 godina...25 je 13 godina..Gospodine Pejovic idi sam eu...Gradjane cg. Se varaju godinama...Sto Gradjani imaju di sad..prevaru..patnju..ponizenje....Ja sam Liberal..njin nema podrzavam DPS..rodjen u Zürich..vjernik CPC...Skolovan i finacijski jaci od 100% ..AL grad

Nikolas

Izvanredan intervju. Sustinska pitanja, dobri odgovori, sadrzajno i zanimljivo