16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pavićević: Crnogorska politika je, maltene, kao rat

Živa istina

Comments 0

Pavićević: Crnogorska politika je, maltene, kao rat

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Živu istinu" pratite od 14 h na Anteni M i Prvoj TV.

U crnogorskoj politici očigledno je veliko neprijateljstvo, možemo govoriti o podjeli na rovove, u jednom je DPS, a u drugom opozicione partije, ocijenio je u "Živoj istini" novoizabrani lider Crnogorske Vladimir Pavićević.

“Maltene kao da je rat. Između ta dva rova kao da stoji ogromna provalija preko koje nema prolaza ni za koga".

Pavićević poručuje da ukoliko želimo da politiku u Crnoj Gori osavremenimo, onda je njeno tako neprijateljsko definisanje neprihvatljivo.

„Prvo što sam... predložio ljudima, na Kongresu, da Crnogorska ne zauzima mjesto u rovu, već da pokažemo da politka znači mnogo više od toga”, kazao je Pavićević.

Na opasku da su svi oni koji su pokušavali da idu trećim putem ili da stanu između ta dva rova, kratko trajali ili su upali u „provaliju“, Pavićević odgovara:

„Slučaj Crnogorske je osoben po tome kako mi vidimo da treba da se prevazilazi ta podijeljenost. Crnogorska ne teži da zauzme snagu trećeg puta, već centralnu modernizatorsku snagu za crnogorsku politiku".

Za Pavićevića je važno suštinski odgovoriti na pitanje: zašto toliko godina opstaje vlast, umjesto da se "objašnjenje" nalazi u intrigama i nagađanjima.

"Prema mom mišljenju, vlast opstaje, i baš ovako rangirano: zahvaljujući spoljno-političkom legitimitetu, državotvornom legitimitetu, te harizmi i uticaju lidera DPS-a Mila Đukanovića. Postoji još jedna tačka snage tog rova, a to je postojanje jednog klijentelističkog sistema, koji označava spoj biznis i političke elite, koji sprečava razvoj nekih načela do maksimuma, pa onda imamo usproreniji put ka EU“.

Što se tiče drugog rova, u koji Pavićević smješta opoziciju, tu kako smatra postoji integrisanost oko zahtjeva za smjenu vlasti.

„Ali kada dođe do razgovora- kako, šta, sa kim, tu se puca po svim programskim šavovima i nema potencijala za neku promjenu",  smatra Pavićević.

O konceptu "ustavnog patriotizma", razlozima zbog kojih stranke crnogorskog bloka bježe od identitetskih pitanja, a partijski lideri od trke za predsjednika države, šansama da odnos prema Crnoj Gori promijene oni koji je ne mogu podnijeti ako nije srpska, da li je politička i društvena dinamika trka unazad između klijentelizma i nelojalnosti, osjećaja nepravde i nepripadanja, da li je "meko razvlašćivanje DPS" realno u osvetničkom ambijentu... odgovara predsjednik Crnogorske dr. Vladimir Pavićević u "Živoj istini" od 14 sati na Anteni M i Prvoj TV.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR