12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sedam decenija rada Istorijskog instituta UCG

Izvor: Foto: ucg.ac.me

Društvo

Tag Video
Comments 0

Sedam decenija rada Istorijskog instituta UCG

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore danas je u Rektoratu Univerziteta Crne Gore obilježio jubilej – sedam decenija rada Instituta od osnivanja i izlaženje časopisa „Istorijski zapisi“.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić uručio je Istorijskom institutu Plaketu za 70 godina uspješnog naučnoistraživačkog rada i doprinos razvoju nauke na Univerzitetu Crne Gore, saopšteno je sa UCG. 

Osnivanje Istorijskog instituta, o čijem radu danas svjedoči oko 200 posebnih izdanja, tematskih zbirki, arhivske građe i izvora, knjiga i projekata, prema Nikolićevim riječima, bio je veliki događaj ne samo za crnogorsku istorijsku nauku, nego i za crnogorsko društvo.

Kada je riječ o publikovanim zbornicima, Rektor posebno ističe ediciju Monumenta Montenegrina u 20 tomova, Zbornik dokumenata iz istorije Crne Gore (1685-1782), koju je, kako on navodi, za štampu priredio dr Jevto Milović (Cetinje, 1956), zatim ediciju Crnogorski zakonici:  pravni izvori i politički akti od značaja za istoriju državnosti Crne Gore, zbornik dokumenata u pet knjiga koji su priredili dr Branko Pavićević i dr Radoslav Raspopović.

„Da je istorijski institut potvrdio svoje uspješno višedecenijsko postojanje pokazuju dvije prestižne državne nagrade: Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima i Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom“, istakao je Nikolić.

Direktor Istorijskog instituta dr. sc. Radoslav Raspopović kazao je da se danas može odati počast onima koji su donijeli odluku o njegovom osnivanju, smatrajući dobrim primjerom uticaja na razvoj društvene svijesti.

Naglasio je da poseban segment u izdavačkoj djelatnosti Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore predstavlja časopis Istorijski zapisi, koji od 2008. ima međunarodnu redakciju, a od 2010. godine je uvršten u dvije međunarodne baze podataka CEEOL i EBSCO.

Na Svečanoj akademiji uručene su plakete zaslužnim institucijama: Ministarstvu kulture, Ministarstvu nauke, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu Vanjskih poslova, Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“, Državnom arhivu Crne Gore, Arivskom odsjeku državnog arhiva Crne Gore – Istorijski arhiv Kotor, Ambasadi Bugarske, Ambasadi Ruske Federacije, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Ambasadi Republike Poljske, Fondu Gorčakov i Univerzitetu Sapienza u Rimu.

Uručene su i diplome studentima postdiplomskih magistarskih studija: Istorija/Istorija kulture i istorijska antropologija.

Prisutnima su se obratili i direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović, iz Ministarstva prosvjete, Sandra Stoiljković u ime Fonda Gorčakov, kao i prof. dr Fabio Grasi ispred Univerziteta Sapienza u Rimu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR