Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Neprihvatljivi postupci policije prema albanskoj zastavi"

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Portal RTCG

"Neprihvatljivi postupci policije prema albanskoj zastavi" Foto: EPA

Nacionalni savjet Albanaca saopštio je da su neprihvatljivi ponovljeni postupci crnogorskih policijskih vlasti prema nacionalnoj zastavi Albanaca.

Kazali su da posljednji događaj, kada je albanski državljanin kažnjen sa 300 eura i protjeran iz Crne Gore na mjesec , jer je na manifestaciji "Koštanijada" istakao zastavu Albanije, "jasno pokazuje pravo lice jednog djela crnogorske policijske vlasti, koja koristi prilike i zakonske praznine “za prekršaje” (sudaranje) zakona u Crnoj Gori da bi izrazili animozitet koji imaju prema simbolima i nacionalnom identitetu Albanaca".

"Iako isticanje simbola, koji izražavaju nacionalni identitet manjina koje žive u Crnoj Gori jeste garantovano pravo Ustavom Crne Gore, iako postojeći Zakon na snazi o upotrebi nacionalnih simbola dozvoljava slobodnu upotrebu simbola na manifestacijama i privatnim organizovanjima, iako Nacionalni savjet u dva slučaja 2012. i 2014. godine informisao Ministarstvo za unutrašnje poslove Crne Gore podrobno koji je simbol, odnosno nacionalna zastava Albanaca u Crnoj Gori, za nekolicinu službenika crnogorske policije ovo izražavanje identiteta stvara problem i ovi službenici koriste zloglasni član 23 Zakona o javnom redu i miru, po kojem se kažnjavaju lica koji isticaju simbol jedne druge države unutar Crne Gore", saopštio je presjednik Nacionalni savjeta Albanaca Faik Nika.

Naveo je da Nacionalni savjet obavijestiti diplomatska predstavništva u Crnoj Gori o tom slučaju, okvalifikujući te postupke kao gaženje nacionalnih prava albanske manjine u Crnoj Gori, u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom i međunarodnim konvencijama, koje zaštićuju ljudska i manjinska prava.

"Naš jasni i čvrsti stav jeste da, nema i neće biti vlasti u Crnoj Gori koja će uplašiti Albance u ispoljavanju njihovog nacionalnog identiteta kroz nacionalne simbole i nasuprot povremenih tendencija za provokacije i prijetnje. Albanci u Crnoj Gori su autohton narod, koji će očuvati i ispoljavati svoj nacionalni identitet pod svim uslovima i u svakoj situaciji ne ugrožavajući nikoga i ne dozvoljavaju da se potčinjavaju, da se prema njima vrši pritisak, da se manipulišu i slično. Nacionalni savjet će stajati uz svakog rodoljuba koji želi ispoljavati svoj nacionalni identitet, svim oblicima i demokratskim sredstvima", naveo je Lika.

Poručio je da će Albanci nastaviti sa isticanjem nacionalne zastave jer su u danima kada albanski narod slavi 28. novembar – Dan nacionalne zastave.

Komentari

PG,

Prema svakome treba isto da se ponasaju, zakon se mora postovati ko ne postuje u zatvor.

Ostavi komentar

0/300