Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mitrić: Amfilohije pretjerao, litije klasičan primjer mirnih političkih protesta

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: portal rtcg

Mitrić: Amfilohije pretjerao, litije klasičan primjer mirnih političkih protesta Foto: Screenshot

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić, saopštio je za TVCG, da je izjava mitropolita Amfilohija da "ako se Zakon ne povuče, Vlada treba da padne", politička i da najviše šteti crkvi.

On smatra da je Amfilohije pretjerao i da su litije ništa drugo do, kako kaže, klasičan primjer mirnih političkih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Moj lični stav je da je tom izjavom Amfilohije malo pretjerao, on je ušao u Ustav.  Ja mislim da im je Vlada dala značaj, te izjave škode prije svega njemu kao mitropolitu, a onda i crkvi", rekao je Mitrić, gostujući u Dnevniku TVCG.

Upitan da prokomentariše ukupnu situaciju nakon usvajanja Zakona, kao i kampanju koja se vodi iz Beograda, Mitrić kaže da sve to uznemirava javnost.

"To je sve pomalo uznemirilo javnost. Mnogo je teža izjava predsjednika Srbije nego Amfilohija. Nijesu mi jasni ni pregovori nakon usvajanja tog zakona. Ti ljudi koji se bave crkvom, prije usvajanja zakona mislim da nijesu pokazali dovoljno senzibiliteta prema vjeri", kaže on.

Mitrić smatra da nije ni čudo što se sad održavaju litije.

"Za mene lično ove litije su klasičan primjer mirnih političkih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti. To je klasična politička institucija, mirni protesti," rekao je Mitrić, dodajući da cjelokupna situacija izaziva uznemirenost. 

Ostavi komentar

0/300