15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović: Nećemo dozvoliti političku zloupotrebu djece u školama

Društvo

Comments 4

Šehović: Nećemo dozvoliti političku zloupotrebu djece u školama

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministar prosvjete Damir Šehović reagovao je na, kako je kazao, incidente u vezi sa obrazovnim sistemom u prethodnim danima.

Njegovo saopštenje prenosimo integralno:

"S obzirom na nekoliko incidenata u vezi sa obrazovnim sistemom u prethodnim danima, gdje su se škole stavljale u politički kontekst ili bile mjesto političkih ikonografija, pa do direktnog i besprizornog uticaja čak i na najmlađu djecu, kao krovna institucija u obrazovanju imamo odgovornost da se oglasimo jasnim stavom.

Ministarstvo prosvjete je uvijek svoj posao vršilo zakonito i sa namjerom poboljšanja obrazovnog sistema. Vjerujem i da smo svojim postupanjem promovisali otvorenost za komunikaciju, konstruktivnu debatu, ali i iznošenje drugačijih mišljenja, stavova i uzusa.

Međutim, cijenimo da postoje teme i ponašanja koja su, ne samo nezakonita, već i u toj mjeri nerazumna, da ne mogu biti predmet apsolutno nikakve debate. Jedna od tih tema je vršenje otvorenog ili prikrivenog političkog uticaja u učionici, na djecu, koje je ovih dana kroz nekoliko pojedinačnih slučajeva primjetno.

Ne samo da je nezakonito, nego je i nemoralno naše najmlađe izlagati bilo čemu do njihovim školskim i porodičnim obavezama. Osnovni postulati svakog demokratskog, građanskog društva, podrazumijevaju zaštitu učionice od bilo kakvih, u najmanju ruku, drskih pokušaja te vrste. Sintagma "osjetljivi društveni trenutak" ne može, kada je riječ o djeci, opravdati ponašanje za koje nema opravdanja. 

U tom smislu želimo jasno da poručimo da nikom ko je dio obrazovnog sistema, bez izuzetka, to nećemo dozvoliti. I ne samo to, nego ćemo iskoristiti sva zakonska ovlašćenja koja imamo na raspolaganju da najrigoroznije sankcionišemo svakog ko pokuša da na krajnje primitivan način zloupotrijebi djecu.  

Svojim profesionalnim odnosom prema svakome, nezavisno iz koje “političke strukture” dolazio, bićemo garant da naše škole neće postati poprišta političkih borbi, a naša djeca neće biti žrtve agresivnih, kontraproduktivnih i prije svega nezakonitih političkih uticaja ili nemilih scena dok su u školama. 

Oni će sjutra, obrazovanjem, otresitošću i razumom, braniti i vaše i moje pravo da budemo to što jesmo. Zato kao najodgovorniji u sistemu obrazovanja ne apelujem već konstatujem, da ću u domenu svojih nadležnosti zahtijevati zakonsku odgovornost baš svakog ko đake u njihovoj drugoj kući - školi, ne ostavi da budu ono što oni jesu: djeca", naveo je Šehović.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Irishman

I u ulcinj je dps radi sakupljanja glasova primala i zaposljavala ljude kao ova "uciteljica" pa su tek nakon spc marsa kroz ulcinj vidjeli koga su primili!! Dako se konacno opamete i pocnu da sprovode zakone ove drzave

Nikac

Hranili ste Azdaju I pravili dilove sa njom eto vam se sad sve lomi o glavi umjesto da postavite sve kadrove koji vole svoju drzavu I uce djecu o njihovoj istinitoj istoriji

Lena

Eto ko nam djecu vaspitava.Povampireno srpstvo se prosulo i po ucionicama.Ministre,krivi ste i Vi,i Vasi prethodnici,i svi iz prosvete.Svima je bilo vazno kako sto vise ljudi zaposliti,pridobiti koji glas,a sustinsko pitanje vaspitanja nase djece i usmjeravanja da vole svoju Drzavu,da su Crnogorci,da imaju svoju himnu i svoj grb-e,to ste potisnuli.Zaboravili ste da ih edukujete u pravom smjeru i pustili ste da Vam u prosvjeti rade ovakvi kadrovi.Zmije u njedrima.Vi ste krivi,ne ova ol..