13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proširena istraga protiv Kneževića i službenika Atlas banke

Hronika

Tag Video
Comments 0

Proširena istraga protiv Kneževića i službenika Atlas banke

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) proširilo je u ponedjeljak istragu protiv okrivljenih službenika Atlas banke, O.S, A.V. i S.P, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo pranje novca.

Specijalna džavna tužitejka, Lidija Vukčević, kazala je da su O.S, A.V. i S.P, kao pripadnici kriminalne organizacije okrivljenog D.K, dio novca koji potiče iz kriminalne djelatnosti preuzimali od Đ.Đ. i V.R. i stavljali ga u legalne tokove.

„Oni su to radili na način što su primljenu gotovinu depononali u korist računa D.K. i sa njim povezanih ooba, da bi taj novac dalje transferisali po uputstvima D.K. u korist većeg broja računa preko kojih su obavljana razna dospjela plaćanja i kupovine pokretnih i nepokretnih stvari“, rekla je Vukčević na zajedničkoj konferenciji za novinare Uprave policije i SDT-a.

U pitanju je novac od oko 1,5 miliona EUR, što je samo dio od ukupno osam miliona EUR stečenih kriminalnom djelatnošću, odnosno prodajom akcija hotela Princes.

Novac je, kako je objašnjeno, u tom procesu često mijenjao svoj oblik od faze ulaganja, ubacivanja u legalne tokove, preko faze raslojavanja i integracije, a sve u cilju da se isti prikaže kao zakonito stečeni.

Vukčević je podsjetila da je SDT u septembru ove godine takođe proširilo i istragu protiv D.K, V.R. i Đ.Đ, zbog krivičnog djela pranje novca.

D.K. je novac od prodaje hotela Princes, odnosno osam miliona EUR, unio u Crnu Goru, nakon čega je okrivljenom R.V. predao novac i naložio mu da ga stavi u sef njegove kancelarije u Atlas banci.

D.K. je potom davao naloge okrivljenima R.V. i Đ.Đ. da iz sefa, gdje su držali osam miliona EUR, uzimaju odrđene količine i da ih, po njegovom nalogu i uputstvima, predaju određenim osobama za različite svrhe i tako stavljaju u legalne tokove.

Vukčević je podsjetila na aktivnosti i radnje koje je SDT preduzimalo u posljednjem periodu kada su u pitanju postupci koji se vode protiv organizatora kriminalne organizacije D.K. i njenih pripadnika, većeg broja pojedinaca, protiv kojih su pokrenuti krivični postupci.

Ona je saopštila da su u prethodnom periodu podignute tri optužnice kada je u pitanju ta krminalna organizacija.

„To je slučaj Kaspia u kojem su prikupljeni podaci i dokazi da je pribavljena imovinska korist u iznosu od 15 miliona EUR, zatim slučaj Karbon gdje je takođe podignuta optužnica i gdje do stepena osnovane sumnje postoje dokazi da je pribavljena imovinska korist u iznosu od dva miliona EUR“, dodala je Vukčević.

Prema njenim riječima, tu je i slučaj koji je poznat pod nazivom Aerodromi i gdje iz prikupljenih dokaza proizilazi osnovana sumnja da je pribavljena imovinska korist u iznosu od tri miliona EUR.

„Ti slučajevi su ili u fazi potvrđene optužnie ili je postupak utvrđivanja u toku. Osim ta tri slučaja SDT sprovodi veći broj izviđaja i istraga kada je u pitanju kriminalna organizacija koju je formirao D.K.“, navela je Vukčević.

Ona je saopštila da je već pri kraju istraga koja je poznata pod nazivom E-commerc, koja se vodi protiv ukupno 128 pojedinaca i 150 kompanija, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa.

„Do sada je sprovedenim vještaćenjem utvrđeno da je utajen porez u iznosu od oko 60 miliona EUR“, zaključila je Vukčević.

Detalje sa konferencije poslušajte u videu. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR