Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nastavljeni razgovori Srpske i Vaseljenske patrijaršije, Amfilohije u Beogradu. I Crna Gora na dnevnome redu?

| Postavio/la: Antena M

Nastavljeni razgovori Srpske i Vaseljenske patrijaršije, Amfilohije u Beogradu. I Crna Gora na dnevnome redu?

Piše: Vladimir Jovanović

Razgovori SPC i Vaseljenske patrijaršije nastavljeni su danas u Beogradu – potvrdilo je za „Antenu M” više nezavisnih izvora.
Kako smo izvijestili, juče u zdanju Beogradske patrijaršije, delegaciju Vaseljenske patrijaršije je primio patrijarh Irinej Gavrilović sa više srpskih arhijereja, članova Sinoda SPC.

„ANTENA M” SAZNAJE: Delegacija Carigrada jutros u Beogradskoj patrijaršiji

Delegacija Carigrada je u sastavu: mitropolit pergamski Jovan Zizjulas (jedan od najvećih živih bogoslova), mitropolit galski Emanuil Adamakis (krajem prošle godine glavni od trojice egzaraha Vaseljenskoga Patrijarha u Ukrajini), mitropolit silivrijski Maksim Vgenopulos, mitropolit adrijanopoljski Amfilohije Stergiu, te podsekretar Sv. Sinoda Vaseljenske patrijaršije.

Ni Srpska crkva ni Vaseljenska patrijaršija nijesu zvanično potvrdile da vode razgovore u Beogradu.

U Beogradu ovih dana boravi i mitropolit Amfilohije Radović – on nije član Sinoda SPC, a nema nezavisnih potvrda je li prisustvovao sastanku sa delegacijom iz Carigrada.

Amfilohije je 23. oktobra održao promociju svojih izabranih djela na Međunarodnome sajmu knjiga u Beogradu.

***

Što su teme sastanka Srba i Grka sa Fanara u Beogradskoj patrijaršiji?

„Nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”, kazao je početkom avgusta o.g. episkop Irinej Bulović, član i portparol Sinoda SPC.

„Нова Македонија” je procjenjivala da „delegacija Vaseljenske patrijaršije sigurno ne ide u Beograd da čuje već poznate stavove SPC o Makedonskoj crkvi. Ta su stanovišta dobro poznata Carigradu i ne bi išli tamo da čuju isto. Dakle, delegacija Carigrada će u Beogradu da kaže nešto novo”.

Grčki crkveni portal „Ορθοδοξια” juče navodi da „u Beogradu delegacija Vaseljenske patrijaršije razgovara o pravoslavnim pitanjima sa patrijarhom Irinejem i jerarhijom Crkve Srbije”.

Prema informacijama „Antene M”, Vaseljenska patrijaršija je inicirala razgovore u Beogradu, koje je SPC proteklih mjeseci pod različitim izgovorima odlagala.

Na osnovu prethodnoga iskustva, reklo bi se da delegacija Vaseljenske patrijaršije u Beograd ne dolazi bez najava krupnih događaja: koliko je poznato, prethodni put je 5. juna 2018. bila u Beogradu i tada je vrhu SPC saopšteno da će Carigrad priznati autokefaliju Crkvi u Ukrajini – čemu se SPC usprotivila, strahujući od sličnoga raspleta u Ś. Makedoniji i Crnoj Gori.

SPC nije samo najglasnija od onih crkava koje, povodom ukrajinskoga crkvenoga pitanja, podržavaju Moskvu u sukobu s Carigradom. Otišla je korak dalje – preporučila svojoj jerarhiji da ne saslužuje sa jerarhijom Vaseljenske patrijaršije. Sada će takvu odluku vjerovatno proširiti i na jerarhiju Grčke crkve.

Neprijateljski stavovi prema Vaseljenskoj patrijaršiji Irineja Bulovića (objavljeni na službenome sajtu SPC) i Amfilohija Radovića (tokom njegove turneje po Grčkoj) su posljednjih dana dodatno pogoršali odnose.

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

I Amfilohije u ratu sa Vaseljenskom patrijaršijom!

Vaseljenska patrijaršija je tomosom iz 1922. Srbima priznala autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući Ś. Makedoniju i Crnu Goru. Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji.

Carigrad bi intervencijom u Ś.Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršio reviziju tomosa SPC iz 1922. godine u kojem je konstatovano pristupanje autokefalne Crnogorske crkve novoformiranoj Ujedinjenoj autokefalnoj pravoslavnoj srpskoj crkvi Kraljevine SHS (od 1929. godine nazvane: SPC).

Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

No, s druge strane, ostaje da se vidi neće li crkveno pitanje Crne Gore, suprotno crkveno-kanonskome pravu, biti „moneta za potkusurivanje” u mogućem obnavljanju odnosa Carigrada i Beograda…

Komentari

A dje smo mi?,

A zasto bismo dozvolili da budemo MONETA ZA POTKUSURIVANJE ? Ima li nas? Umijemo li beknuti za nasu crkvu i nasu drzavu? Svaka bi zemlja to vec uradila. Makedonija je zrtvovala ime zarad dobra svog naroda, a mi cutimo i pustamo da nam Beograd diktira uslove...

Fahro,

Hahaha,ovo mu ga dodje kad dvojica pricaju o onom sta treci hoce.....a treci se i pita. SPC da ima sta u glavu treba da se polako priprema na gorku stvarnost i probudi kao ono kad se Nio probudio u Matriksu...

Zivjela CPC,

Pa, nase je DA SE OGLASIMO I DA ZATRAZIMO REVIZIJU TOMOSA IZ 1922., ODNOSNO, DA SE DRZAVA CG UKLJUCI U ZAHTJEV ZA REVIZIJU TOMOSA I DA SE VRATI DOSTOJANSTVO CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI, KOJE JOJ JE NASILNO I NEZAKONSKI ODUZETO, KAO I DOSTOJANSTVO KRALJEVINE CRNE GORE.

Ostavi komentar

0/300