Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Poslovodstvo Željezare u Nikšiću tvrdi da neće biti otpuštanja

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Mina business

Poslovodstvo Željezare u Nikšiću tvrdi da neće biti otpuštanja Ilustracija; Foto: Screenshot Youtube

Ukidanje treće, noćne smjene u pogonu Kovačnice neće dovesti do otpuštanja radnika, saopštili su predstavnici poslovodstva Željezare Tosčelik u Nikšiću.

Oni su kao razlog za obavljanje rada u tom pogonu samo u prvoj i drugoj smjeni naveli tešku situaciju na stranom tržištu, koja je prouzrokovala i nedostatak narudžbi od Željezare Tosčelik.

"Kompanija Tosčelik Special Steel proizvodi kvalitene, legirane čelike, a većinu proizvoda prodaje na tržištima Njemačke i Italije, što čini gotovo 70 odsto evropske industrije alatnih strojeva u prvoj polovini godine", navodi se u saopštenju.

Iz poslovodstva su precizirali da pad tržišta u Njemačkoj iznosi 22 odsto, a u Italiji 31 odsto, čime je Željezara Tosčelik direktno pogođena, jer se u potpunosti oslanja na industriju alatnih mašina.

"S obzirom na trenutnu situaciju, kao i zbog nedostatka narudžbi, prinuđeni smo da ukinemo noćnu smjenu u Kovačnici, zbog čega smo zamolili sve radnike da rade u prvoj i drugoj smjeni. Rad u drugim pogonima nastaviće se kao i do sada“, kazali su iz menadžmenta kompanije.

Oni su dodali da je noćna smjena trenutno ukinuta u Kovačnici i da će to trajati do poboljšanja stanja na tržištu, što znači da otpuštanje radnika nije dovedeno u pitanje.

U pogonu Kovačnice radi od 60 do 70 zaposlenih.

U Sindikatu fabrike smatraju da će ukidanje treće smjene dovesti do smanjenja zarada radnicima 50 do 100 EUR, kao i vještačkog viška zaposlenih.

Željezara Tosčelik, koja posluje u okviru Tosyali holdinga, zapošljava 302 radnika, čija prosječna zarada iznosi 380 do 400 EUR.

Ostavi komentar

0/300