13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žugić i Radunović na sastanku Svjetske banke i MMF-a: O AQR-u, rezultatima fiskalne politike...

Izvor: Foto: CBCG

Ekonomija

Comments 0

Žugić i Radunović na sastanku Svjetske banke i MMF-a: O AQR-u, rezultatima fiskalne politike...

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Tokom trećeg dana boravka na Godišnjim sastancima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, delegacija Crne Gore, koju predvode ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, susrela se sa direktorom Odjeljenja za Evropu u MMF-u Polom Tomsenom.

Na sastanku je razgovarano o rezultatima fiskalne politike i kretanjima u bankarskom sektoru u ovoj godini, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. 

"Ministar finansija je istakao da je snažan rast ekonomije doprinio rastu budžetskih prihoda, te da je nastavljeno sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije.

Naveo je da je smanjen budžetski deficit, a da je fokus Vlade, u okviru upravljanja javnim dugom, da se on smanji na ispod 60% BDP u 2022. Tome će doprinijeti i nedavno uspješno obavljena emisija eurobveznica kojom su prikupljena sredstva za refinansiranje dijela javnog duga u 2020.

Ministar finansija je tokom sastanka zahvalio na tehničkoj pomoci MMF-a za pripremu emisije euroobveznica, kao i na ukupnoj tehničkoj pomoći koju ova organizacija pruža Crnoj Gori", navedeno je u saopštenju. 

Guverner Žugić je istakao da je finansijski sistem, poslije rezolucije dvije nesistemske banke, ojačan, što se ogleda u rastu svih ključnih indikatora poslovanja.

"Pozitivan trend rasta depozita i kreditne aktivnosti je nastavljen, praćen simultanim padom nivoa nekvalitetnih kredita i kamatnih stopa. Žugić je upoznao direktora Odjeljenja za Evropu u MMF-u sa aktivnostima na usaglašavanju nacionalne regulative sa direktivama Evropske unije, posebno u dijelu nadzora kreditnih institucija, kao i sa makroprudencionom mjerom za regulisanje nivoa potrošačkih kredita i aktivnostima usmjerenim na jačanje supervizorske funkcije, snaženje kapaciteta za prevenciju pranja novca i planovima za implementaciju nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR-a) bankarskog sektora u Crnoj Gori u 2020. godini, čime se zaokružuje ispunjenje FSAP preporuka za Crnu Goru iz 2016", navode iz CBCG. 

Ujedno, guverner je zahvalio MMF-u na pruženoj tehničkoj pomoći za snaženje kapaciteta supervizije. 

"Direktor Tomsen je pozdravio pozitivne trendove i buduće napore CBCG, kako u dijelu jačanja kapaciteta u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, tako i u dijelu fokusa na implementaciju institucionalnog okvira za nadzor i rezoluciju banaka, shodno budućoj regulativi.

Na radnom ručku sa ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, sa radnim nazivom “Evropa - perspektiva i politike”, direktor Tomsen je prezentovao stavove MMF-a o prelivanju usporenog rasta iz razvijenih ekonomije EU, posebno industrijske proizvodnje, na ekonomije u razvoju u EU i Jugoistočnoj Evropi.

Predviđanje MMF-a je da će se usporavanje rasta razvijenih EU zemlja odraziti na rast zemalja u razvoju u EU, Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, pri čemu tempo usporavanja zavisi od materijalizacije šokova koji potiču od (ne)rješavanja pitanja Bregzita, rasta trgovinskog protekcionizma i rastućih geopolitičkih tenzija.

S tim u vezi, zaključeno je da razvijene zemlje EU moraju da, pored oslanjanja na ekspanzivnu monetaranu politiku, fokusiraju svoju pažnju na strukturne reforme, poput rasta participacije radne snage, poboljšanja kvaliteta ljudskog kapitala i poboljšanja efikasnosti javnog sektora", navode iz CBCG. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR