16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora je već 28 godina ekološka država

Društvo

Comments 0

Crna Gora je već 28 godina ekološka država

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Crna Gora obeljižava 28 godine od proglašenja za ekološku državu.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

U deklaraciji je bilo definisano strateško opredeljenje te zemlje da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i Zajednica opština Crne Gore, povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, pokreću akciju pod nazivom „Nek' gora zazeleni!“.

"Akcija sadnje drveća simbolično će početi na dan usvajanja Deklaracije, kada će u sve 24 crnogorske opštine na više lokacija biti zasađene sadnice različitog drveća. Prvog dana akcije u svim crnogorskim opštinama će biti zasađeno oko 7400 sadnica", navodi se u saopštenju.

U Podgorici će danas drveće biti zasađeno u Park šumi Tološi, dok će u nedjelju u nastavku akcije biti zasađeno u park šumi Ljubović.

U Nikšiću će, u ulicama Partizanski put, 13. jul i Trebješkoj biti zasađene crvene šljive, javori i lipe, a biće pošumljen i dio zaštićenog objekta prirode „Trebjesa“, sa sadnicama crnog bora.

Na Cetinju će Lovćenska ulica dobiti stabla javora, dok će na Žabljaku u okolini Vojnog odmarališta biti zasađene sadnice smrče i jele.

Smrče, jele, borovi, lipe, javori i jasenovi biće zasađeni u Kolašinu, u sportskoj zoni grada, u Mateševu i u blizini ski centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

U Danilovgradu će, u dvorištima osnovnih škola „Vuko Jovović“ i „Njegoš“, kao i u vrtiću u Spužu, J.U. Centru za dnevni boravak djece i odraslih sa smetnjama i Domu zdravlja Danilovgrad, biti zasađeni zimzeleni ileks, javor, japonika i fotinija.

Na području Berana, u ulicama Mira i slobode i Svetog Save, kao i u parku kod Hrama, biće zasađene sadnice hrasta, crnog američkog oraha, divljeg kestena i tuje.

U Rožajama će, u centru grada i uz magistralu, saditi jasen, lipu, brezu, crni bor, bijeli bor, duglaziju, ariš, berberis, forziciju i cidoniju.

U Šavniku će se saditi pored postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, pored Stadiona i na lokaciji gdje je bilo privremeno odlagališe otpada.

Opština Plužine će saditi lipe u gradskom jezgru tog grada, dok će se u Plavu saditi smrče na Čakoru.

U Baru će, na uglu između ulica Jovana Tomaševića i Maršala Tita biti zasađene sadnice četinarskog drveća vrste Pinus pinea, Pinus Maritima ili Pinus halepensis.

U Bijelom Polju će u dvorištima osnovnih škola „Dušan Korać“, „Pavle Žižić“, „Braća Ribar“, „Krsto Radojević“, kao i u dvorištu Srednje stručne škole saditi tuje.

U Andrijevici će se, na teritoriji parka prirode, saditi smrče, dok će u Gusinju, na lokalitetima Rahine šume (selo Dolja prema nacionalnom parku Prokletije) i dolina dolina Ropojan (selo Vusanje), biti posađene sadnice borova, smrče i jele.

U Mojkovcu će, na prostoru bivšeg jalovišta, koji je sada sportsko – rekreativna zona, biti zasađeno više vrsta drveća, dok će opština Petnjica u mjestu Vrševo organizovati sadnju jele i bora.

U Tivtu će na šetalištima u Seljanovu i Donjoj Lastvi, kao i u velikom gradskom parku, biti zasađene sadnice tamariksa, rogača, oleandera i borova, dok će u kotorskoj opštini drveće biti zasađeno na području Risna.

U Herceg Novom će se saditi cikas palme na šetalištu u Igalu, u Budvi će se, ispred zgrade opštine, zasaditi masline, dok će se u Ulcinju saditi drveće u centru Štoja.

U Pljevljima će se pošumljavati dio naselja Rudnice, a opština Tuzi će saditi drveće u naseljima Milješ, Tojeć i Omerbožovići.

A u Podgorici će, u minut do 12, na Rimskom trgu biti održan Građanski protest za spas ekološke Crne Gore, kojim će simbolično biti obilježeno 28 godina od usvajanja Žabljačke deklaracije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR