Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

BS o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu: To je neprimjeren čin

| Postavio/la: Jelena Ćetković

BS o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu: To je neprimjeren čin

Bošnjačka stranka smatra neprimjerenim činom to što će večeras biti uručena Nobelova nagrada za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

"Želimo da podsjetimo javnost na nepobitnu činjenicu da je riječ o čovjeku koji je negator srebreničkog genocida i simpatizer politike Slobodana Miloševića, presuđenog ratnog zločinca, za koga je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik u “zločinačkom poduhvatu s ciljem da se počini genocid“, navedeno je u saopštenju. 

U BS-u smatraju da sa aspekta etike posmatrano potpuno problematično i nedopustivo da Handkeu večeras bude uručen Nobel, zbog širenja govora mržnje, negiranja genocida i podrške koju je upućivao idelogiji genocida.

"Ne želimo da ulazimo u književnu i literarnu vrijednost njegovog djela, ali smatramo da je sasvim dovoljno da se javno usprotivimo ovakvoj odluci, vođeni etičkim principima i ponašanjem ovoj književnika. Pozdravljamo odluku naših susjeda Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, kao i Turske, koji će bojkotovati večerašnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu", navedeno je u saopštenju. 

Komentari

Fuj,

Genocidni pisac isto kao i gazde mu iz srb i tkz rs.

Ostavi komentar

0/300