8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Izvor: Foto: MCP

Društvo

Comments 5

Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara dvije inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica iako je Mitropolija crnogorsko-primorska sedam dana ranije apelovala na sve građane, udruženja i institucije da ne preduzimaju "jednostrane aktivnosti“ već da sve prijedloge prvo dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

Obje inicijative dolaze iz centrale Srpske pravoslavne crkve: podnosilac prve inicijative je Patrijaršija srpska - Beograd, druge Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Adresa obje institucije je ista – ulica Kralja Petra broj 5. Isti je i zastupnik: "Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović)“.

Inicijativama za pokretanjem postupka centrala SPC u Beogradu zahtijeva da Ustavni sud Crne Gore izda privremenu naredbu za obustavu izvršenja radnji i pojedinačnih akata uz prijedlog za prioritetno razmatranje predmeta.

Pobjeda nije imala uvid u sadržaj dvije inicijative centrale Srpske crkve, ali od više izvora iz Beograda i Podgorice saznaje da podnosilac inicijative – čiji je zastupnik srpski patrijarh Irinej - ocjenjuje da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u cjelini suprotan odredbama Ustava Crne Gore i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Za sada nije poznato da li će sudije Ustavnog suda prihvatiti urgenciju za hitnim (prioritetnim) razmatranjem inicijativa koje su podnijeli Beogradska patrijaršija i Arhijerejski Sinod SPC.

Izvjesno je, međutim, da je centrala iz Beograda ignorisala apel Mitropolije crnogorsko-primorske na čijem je čelu mitropolit Amfilohije, ali i Episkopskog savjeta eparhija Srpske crkve u Crnoj Gori.

Prije petnaestak dana, 10. januara, Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske se gromoglasno ogradio od inicijative za ispitivanje ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su podnijeli beogradski advokati Milenko i Momir Radić, tvrdeći da nije učinjena u dogovoru sa crkvom.

Uputili su istovremeno apel svim "stručnjacima i ljudima dobre volje“ da sve prijedloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori. Nedavno je i pop Gojko Perović, rektor Bogoslovije na Cetinju, čovjek vrlo blizak mitropolitu Amfilohiju poručio da će "uskoro Mitropolija, nakon što sve uobliči Pravni savjet, predati inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

Mitropolit Amfilohije je sa jedne od litija – iako se i dalje javno zalaže za povlačenje usvojenog Zakona - nedvosmisleno poručio da će upravo on biti osoba koja će biti na čelu tima koji će pregovarati sa premijerom Duškom Markovićem i Vladom Crne Gore.

Sedam dana kasnije, nakon svih ovih poruka iz Srpske crkve u Crnoj Gori, iz Beograda su stigle dvije inicijative Srpske pravoslavne crkve za ocjenu ustavnosti čiji je zastupnik lično patrijarh Irinej Gavrilović.

Da li je to posljedica nekoordinacije akcija unutar SPC, javna demonstracija moći centrale u Beogradu ili će prije biti da patrijarh Irinej ne vjeruje mitropolitu Amfilohiju?!

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Bogumil

Suština je da su isti, Irinej, Amfilohije, Gojko, jednako mrze sve što nije srpsko, jedan dio naivnih Crnogoraca se prima na Gojkovu patetiku, glumu, i Ristovu lažnu naprasnu privrženost Crnoj Gori, i tobožnje distanciranje od Beograda. Sve je to predstava, dosad su dokazali koliko vole Crnu Goru.

Ne treba mi pop ka posrednik do Boga

@Bogumil,Pa i on je pop. Reci popu pop a ne otac ili kaluđer ili vrhovni poglavar ili mitropolit ili patrijarh... Sve su to popovi! A đe sudi kapa crna nema sreće nema napretka. Ne dozvoljavam da me iko vodi unazad ili vuče na dno civilizacije. A to svi popovi rade. Meni ne treba posrednik do Boga

Bogumil

@U san se ne snili popovi!, a što nam dođe Amfilohije, koji je za Crnogorce rekao stoput grđe stvari od Irineja? Džaba se on i milozvučni Otac Gojko pretvaraju, na te njihove predstave mogu samo ne naročito bistri da naśednu