15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Filmska priča o Podgoričaninu: Šatrovačkim varao agente policija širom svijeta

Hronika

Comments 0

Filmska priča o Podgoričaninu: Šatrovačkim varao agente policija širom svijeta

Izvor: Blic.rs

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Pet mjeseci nakon hapšenja Podgoričanina Majkla Dokovića (60) u Bazelu, u Švajcarskoj, tamošnja policija i dalje skuplja operativne podatke i dokazni materijal protiv narko-bosa porijeklom iz Crne Gore u saradnji sa kolegama iz Češke, Hrvatske, Hongkonga i Srbije. 

Inače, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala dostavila je švajcarskim kolegama krucijalne podatke koji su doveli do Dokovićevog hapšenja sa čak 603 kilograma kokaina, a odao ih je način govora.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao “Blic”, švajcarska policija je krajem aprila ove godine presrela nekoliko razgovora između članova Dokovićevog klana te su pozvali kolege iz Srbije uz molbu da pregledaju transkripte i preslušaju snimljene razgovore.

''Švajcarski prevodioci preslušavajući telefonske i druge razgovore uspjeli su da između redova naslute da se priprema neka akcija i uspjeli su da odgonetnu da je riječ o velikoj pošiljci koja treba da stigne u njihovu zemlju. Rekli su nam da je Doković “na čudnom jeziku veoma sličnom srpskom” pričao o tome kako može da obezbijedi kolumbijski heroin, kako to za njega nije problem jer je do sada organizovao preko 20 takvih tura, uz objašnjenja kako je regrutovao ljude za te prljave poslove. Naši operativci su kao i uvijek rado pritekli kolegama u pomoć i već na prvo slušanje shvatili da su članovi klana razgovarali na šatrovačkom'' – priča za “Blic” izvor blizak istrazi.

Dodaje da je tada krenula prava trka sa vremenom jer su se trudili da što prije dešifruju sve razgovore u nadi da će otkriti tačnu lokaciju primopredaje droge kako bi osumnjičenog uhvatili na djelu.

''Naši operativci imali su manjih problema prilikom dešifrovanja šatrovačkog jer su razgovori vođeni na ekavici, jekavici i ijekavici, što ide u prilog tome da je Dokovićev klan mahom bio sastavljen od ljudi sa područja bivše SFRJ. Konačno je presretnut i jedan razgovor koji je otkrio lokaciju isporuke droge. Švajcarska policija je pripremila zasjedu i u jednoj podzemnoj garaži u Bazelu zatekla pošiljku od 603 kilograma kokaina. Ono čemu se nisu nadali jeste to da će tamo biti i sam Doković koji je lično nadgledao pretovar kokaina'' – prisjeća se  sagovornik Blica.

Kaže da su tom prilikom uhapšeni i češki pilot Aleš Sokolik, koji je dovezao avion pun droge iz Urugvaja, i Silvio Beljević iz Velike Gorice, koji je radio na primopredaji. Kod njih je prilikom hapšenja pronađeno 10 luksuznih ručnih satova, devet mobilnih telefona, četiri pištolja od kojih je jedan imao prigušivač, velika suma novca u različitim apoenima i valutama i mala količina marihuane, vjerovatno za lične potrebe.

''Srpska policija je i dalje u kontaktu sa kolegama iz Švajcarske i dobijamo nove informacije vezane za slučaj Dokovića, jer po našem ključu za dešifrovanje šatrovačkog dolaze do novih saznanja o kriminalnim aktivnostima klana crnogorskog bosa preslušavajući stare snimke. Pomoću njih su potvrdili svoje sumnje da su Dokovićeva djevojka Nevenka Čuturić, državljanka Bosne i Hercegovine, i njen brat Siniša za njega prenosili prljav novac'' – objašnjava sagovornik.

U automobilu brata i sestre koji su iz Antverpena, u Belgiji, krenuli u Srbiju policija je našla čak 1.000.100 eura. Novac im je oduzet, a protiv Čuturića je podnijeta prekršajna prijava. Pušteni su na slobodu, ali su ih istražitelji ubrzo povezali sa Dokovićem.

Kokain “brendiran” likom Al Paćina

Dokovićevi paketi kokaina zaplijenjeni u Bazelu bili su “brendirani”, odnosno na njima su bile naljepnice sa likom Tonija Montane, čuvenog mafijaša iz kultnog filma Brajana de Palme “Lice sa ožiljkom”, kojeg je glumio Al Paćino. Policijski stručnjaci kažu da se kokain “brendira” kao dokaz o njegovom visokom kvalitetu.

Ko je Majkl Doković?

Majkl Doković rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici, u Crnoj Gori, a otad je koristio mnogo imena. Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog vijeka kao Majkl Dokovič i Majkl Bugati.

Kada se 1994. na Floridi oženio kćerkom tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Majkl Ilirijani. U posljednje vreme koristio je identitete Živko Jović i Radovan Trzin.

O Dokoviću je “Njujork tajms” još 2003. pisao kao o kriminalcu povezanim s albansko-jugoslovenskim podzemljem. Osumnjičen je da je najmanje godinu iz svoje vile u Zagrebu vodio organizaciju za krijumčarenje kokaina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR