10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanković: Prepoznajem napade, pojedine strukture pospješuju hajku protiv Tužilaštva

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Hronika

Comments 0

Stanković: Prepoznajem napade, pojedine strukture pospješuju hajku protiv Tužilaštva

Autor: Žarko Vujović

  • Viber

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković na obilježavanju Dana državnih tužilaca u Podgoricprokomentarisao je kritike koje stižu na račun Tužilaštva. 

Rekao je i da ''pojedine strukture iz raznih pobuda pospješuju hajku protiv tužilaštva, negirajući vidljive rezultate tužilaštva na svim poljima, stavljajući se tako na stranu bjegunaca od pravde''.

''Zato sa ovog mjesta podsjećam na poznatu izreku: ''Od sad pamet imajte kokotovi, ne izlas'te gdje se biju orlovi'', poručio je Stanković.

Podsjetio je na poruku koju je prije godinu uputio kolegama iz tužilaštva.

''Tada sam konstatovao da među vama ima i onih koji se pitaju da ću vam dobrodošlicu na Dane državnih tužilaca poželjeti i ove godine. Tom pirilikom sam vas ostavio u neizvjesnosti, koja je otklonjena na nečije zadovoljstvao i nečije nezadovoljstvo'', rekao je Stanković.  

On je  rekao "da prepoznaje napade ad hominen". 

''Ili argument koji se ogleda u tvrdnjama zasnovanim na simpatijama ili antipatijama prema ličnostima kao personifikiacijama državnotužilačke organizacije, njihovim ličnim ili porodičnim svojstvima ili situacijama, odnosno političkom ili nekom drugom, u svakom slučaju vanpravnom, interesu da oni ne budu tu gdje su'', dodao je Stanković.

Osvrnuo se i na napade povodom slučaja bivšeg sekretara VDT-a, sada uhapšenog Nenada Vujoviševića.

''Da li ja lično treba da snosim odgovornost za ponašanje svih vas koji sjedite ovdje, od kojih ni jednog nijesam doveo za ruku da mi bude saradnik, već ste svi prethodno prošli procedure i provjere'', upitao je Stanković.

On je zahvalio svima koji su na Tužilačkom savjetu svoj glas dali "kontinuitetu na vrhu državnog tuzilaštva". 

"A ne diskontinuitetu naracija koje se u posljednje vrijeme pletu oko naše organizacije. Zahvaljujući tom kontinuitetu, državno tužilaštvo ostaće jedinstven i samostalan državni organ bez obzira na to u koju nas granu vlasti stavljaju. Mi znamo da su sve grane vlasti izrasle iz jednog stabla, a to je stablo drveta koje se zove država. I mi smo država, i te kako", poručio je Stanković. 

Tužioce je na njihovom godišnjem skupu pozdravio predsjednik parlamenta Ivan Brajović, koji je ukazao na značaj odnosa poslanika prema izboru tužilaca.

''Skupština Crne Gore sa svoje strane, odnosno ustavne i zakonske odredbe prilikom izbora, umnogome čine utiacajnim odnos poilitičkih snaga u najvišem zakonodavnom domu. Uvjeren sam da je u Crnoj Gori stepen političke zrelosti sve veći, te da će poslanici prilikom izbora nosilaca tužilačke funkcije u narednom periodu, predloge Tužilačkog savjeta razmatrati dominantno se rukovodeći najvišim stručnim i moralnim osobinama kandidata'', rekao je Brajović.  

Erik Larson, pravni savjetnik u ambasadi SAD u Podgorici, je rekao da njegova zemlja očekuje da Crna Gora bude primjer za čitav region.

''Kao što je rekao sekretar Pompeo prilikom posjete prošlog mjeseca, SAD očekuju od Crne Gore da rukovodi regionalnim naporima u iskorjenjivanu korupcije, jačanju vladavine prava i garanciji prava za slobodu medija'', rekao je Larson.

Pozdravni telegram tužiocima povodom njihovog dana uputio je predsjednik države Milo Đukanović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR