16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Irinej prvi put u javnosti nakon izlaska sa VMA, spriječio da ga proglase nesposobnim za dužnost Patrijarha

Religija

Comments 3

Irinej prvi put u javnosti nakon izlaska sa VMA, spriječio da ga proglase nesposobnim za dužnost Patrijarha

Autor: Antena M

  • Viber
„Većinu vremena provodi ležeći u krevetu Patrijaršije i prima poseban tretman.”

Piše: Vladimir Jovanović

Patrijarh Irinej molitveno je danas učestvovao u svetoj liturgiji u Sabornoj crkvi pričestivši se svetim darovima – navodi se u kratkome saopštenju iz Srpske pravoslavne crkve.

Drugim riječima, poglavar SPC se pojavio u javnosti prvi put nakon što je otpušten sa višednevnoga liječenja na VMA. Bio je hospitalizovan, saopšteno je, „zbog visoke temperature i slabosti”.

Međutim, on danas nije SLUŽIO litugiju, nego je u njoj UČESTVOVAO.

Nakon otpuštanja s VMA, prema grčkoj crkvenoj agenciji „Romfea”, Irinej Gavrilović (89) „većinu vremena provodi ležeći u krevetu Patrijaršije” i „prima poseban tretman, dok ljekari često prelaze prag njegova boravka”.

„Ljudi iz bliskoga kruga Patrijaršije kažu da patrijarhov oporavak nije došao u očekivano vrijeme. Iako je Irinej izjavio da će prisustvovati različitim događajima, na kraju to nije bilo moguće zbog njegova lošega zdravstvenoga stanja”.

Prema odredbama Ustava SPC, „kad je Patrijarh, ma zbog kojeg uzroka privremeno spriječen da vrši svoju predśedničku dužnost u Saboru, odnosno Sinodu, zamjenjuje ga, po njegovome ovlašćenju, najstariji po proizvodstvu mitropolit član Sabora, odnosno Sinoda, a ako ovoga nema, najstariji po episkopskome posvećenju episkop član Sabora, odnosno Sinoda”.

Takođe, „ako je spriječenost Patrijarha u vršenju njegovih dužnosti dužega i trajnijega karaktera, ili kad se patrijaraški prijesto uprazni, vlast Patrijarhovu vrši Sinod, koji to objavljuje eparhiskim arhijerejima i saopštava državnoj vlasti, radi znanja. Predśedničke dužnosti Patrijarhove u Saboru i Sinodu vrši tada najstariji po proizvodstvu član Sinoda mitropolit, odnosno najstariji po posvećenju episkop, ako mitropolita nema”.

U slučaju spriječenosti Irineja Gavrilovića, predśedničke dužnosti u Sinodu SPC bi sada preuzeo mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević, a predśedničke dužnosti u Saboru, koji je vrhovno tijelo SPC – Amfilohije Radović.

Kao i svaki drugi episkop, Irinej je dužan da redovno obavlja liturgije, a takođe održava i zasijedanja Sinoda. Najmanje jedan sastanak Sinoda je već otkazan uslijed njegove bolesti.

Neki srpski mediji su objavili da je „patrijarh, inače, prije vremena izašao iz bolnice i to najviše da Hrizostom ne bi predśedavao Sinodu. Po pravilu, on je mjestobjustitelj u odsustvu patrijarha, kao što je to bio Amfilohije, kad je patrijarh Pavle bio bolestan. Mjestobjustitelj je uvijek najstariji mitropolit u Sinodu – a Hrizostom je sada jedini mitropolit u Sinodu. Ali, tu zakazanu śednicu Sinoda ipak je otkazao dan pred održavanje. Zato što mu nije bilo dobro”.

Još prije objavljivanja vijesti o Irinejevim zdravstvenim problemima, sukob unutar episkopata SPC doveden je u vezu s kandidaturama za izbor novoga patrijarha.

BORBA ZA PREVLAST U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI: Atanasije Jevtić napao patrijarha Irineja i članove Sinoda

Rusi istakli svoga kandidata za novoga patrijarha SPC – Amfilohija ne pominju

I sada, prema ocjeni srpskoga analitičara Željka Injca, „pored živoga patrijarha biraju novoga”, a „medijska halabuka samo je pokazala da postoje ozbiljne ambicije pojedinih episkopa da zaśednu na patrijaršijski tron“ .

Srpske vladike u ratu: Počela borba za nasljednika Irineja Gavrilovića!

„I Paju su živoga sahranjivali”, objavio je „Видовдан”. „Svi se śećamo kako su, dok je pokojni patrijarh Pavle na umoru ležao u bolničkoj postelji, pojedini episkopi samo čekali da izdahne puni nade da će upravo oni zauzeti njegovo mjesto. Novine su bile prepune licitacija, a iza mnogih od tih tekstova stajali su ambiciozni episkopi”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Pa bas se nasekirah za zdravlje poglavara velikosrpske spc patrijarha irineja.

cgcgcgcg

ode nam risto....a šta će mo SRECAN mu put.

Giro D Shabo

Bolest mitropolita Dajkovića je bila dovoljan razlog da klerofašisti iz srpske crkve smijene Dajkovića i ustoliče mlađanog poštovaoca četničke ideologije i Osvetnika sa Zidanog Mosta - Rista Radovića! Ekspresno! Maltene su ga živog u grob oćerali Amfilohijeve mecene...