15 °

max 15 ° / min 10 °

Subota

27.11.

15° / 10°

Nedjelja

28.11.

11° / 9°

Ponedjeljak

29.11.

10° / 6°

Utorak

30.11.

5° / -1°

Srijeda

01.12.

6° / -1°

Četvrtak

02.12.

8° / 5°

Petak

03.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi istakli svoga kandidata za novoga patrijarha SPC – Amfilohija ne pominju

Religija

Comments 3

Rusi istakli svoga kandidata za novoga patrijarha SPC – Amfilohija ne pominju

Autor: Marija Mitrović

  • Viber
Piše Vladimir Jovanović

Piše: Vladimir Jovanović

Posebno bih volio da Vam se zahvalim, dragi vladika . Vi ste jedan od vodećih jerarha Srpske crkve. Vi ste glavni teolog. Vi ste osoba koja danas čuva kanonsku crkvenu tradiciju – kazao je mitropolit Ilarion Alfejev, drugi po uticaju arhijerej Ruske crkve, obraćajući se Irineju Buloviću tokom pośete delegacije SPC Rusiji.

Kako je službeno saopšteno, od 24. avgusta „po blagoslovu patrijarha Ruskle crkve Kirila i na njegov poziv, episkop bački Irinej nalazi se na pokloničkome putovanju svetinjama na śeveru Rusije”, a u pratnji su mu  episkopi SPC moravički Antonije i mohački Isihije.

Prethodnih mjeseci Irinej Bulović je od dijela episkopata SPC koji predvodi Amfilohije Radović prepoznat kao neko ko navodno peruzima ingerencije suprotne Ustavu SPC.

Irinej Bulović je sada član petočlanoga Sinoda SPC i njegov portparol. 

Atanasije Jevtić, umirovljeni episkop blizak Amfilohiju, prošloga mjeseca je polemisao s patrijarhom Irinejem Gavrilovićem. Episkopa bačkoga opisao je „kao samozvanoga ‘stalnoga Portparola’, i samonametanoga Cenzora u Sv. Sinodu”. Irinej Bulović, tvrdi Atanasije, prepoznat je i kao neko ko se nameće kao „‘budući patrijarh’, na čemu svakojako radi i pati se”.

Borba za prevlast u srpskoj patrijarsiji: Atanasije Jevtić napao patrijarha Irineja i clanove Sinoda

Dvije zavađene episkopske frakcije SPC razmijenile su više drugih optužbi i uvreda.

Srpske vladike u ratu: Počela borba za nasljednika Irineja Gavrilovića!

SRPSKE VLADIKE SE MEĐUSOBNO KOMPROMITUJU: „Prljav veš” kulja iz SPC

„Od grubih reči tuga nas hvata, zar tako na Patrijarha”

ŠOKANTNO PRIZNANJE ČLANA SINODA: U SPC kleptomani, jeretici, gejevi, masoni, pedofili, sodomisti, narkomani, alkoholičari, kamataši…

Neki srpski mediji tvrde da je u zbivanja u vrhu SPC involvirana srpska država koja želi da osigura izbor novoga patrijarha.

Vlast priprema sljedećeg patrijarha?

U međuvrmenu, objavljeno je da je 89-ogodišnji Irinej Gavrilović, patrijarh SPC, juče hospitalizovan.

Patrijarh SPC Irinej primljen na VMA

Rusi, po svemu sudeći, favorizuju izbor Irineja Bulovića za novoga patrijarha SPC. Nakon zajedničke liturgije u Pskovsko-pečerskome manastiru Ilarion Alfejev se 28. avgusta obratio Irineju Buloviću:

„U duhovnoj borbi protiv svjetskoga mraka oslanjamo se na ljude poput Vas i zahvalni smo na vašem čvrstom, dosljednom, smirenom i teološki provjerenom stavu, koji ste izrazili i unutar SPC i na međunarodnome planu. Sada su nam zaista potrebni takvi dokazi. Želio bih da izrazim zahvalnost za ovaj Vaš čvrsti kanonski stav u svoje ime i u ime Njegove Svetosti Patrijarha (Kiila) i cijele Ruske pravoslavne crkve”.

Ilarion Alfejev je dodao da je „SPC uvijek bila bliska Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Naši narodi su jednovjerni i jednokrvni. Ośećamo ovu bliskost posebno sada, kada je Ruska crkva napadnuta od Carigradske patrijaršije”.

Za razliku od Irineja Bulovića, te nekih drugih episkopa SPC, Amfilohije Radović od 2016, tj. od Sabora na Kritu, nije dobio poziv da pośeti Rusiju.

Amfilohije na fresci hrama u Baru „izbrisao” iz Pravoslavne crkve ruskoga i još trojicu patrijarha!

Amfilohije je, uprkos retoričkoj podršci Moskvi u sukobu s Carigradom, povukao nekoliko poteza koji su Ruse naveli da ga drže na distanci – poput njegove pośete patrijarhu vaseljenskome Vartolomeju jesenas, te nedavnoga prijema jednoga arhijereja iz autokeflane Pravoslavne crkve Ukrajine na Cetinju.

Amfilohije juče bio kod Vartolomeja

Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

Srpski portal „Борба за веру” piše juče da su se „nad Srpskom crkvom nadvili mračni oblaci”. „Episkop bački Irinej Bulović je već par dana u Rusiji, tamo se predstavlja kao ruski čovjek; on je već u predizbornoj kampanji”, a „klan mitropolita Amfilohija je slavio vijest o patrijarhovoj bolesti”.

 

 

 

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Јоцо

Каква су ово безвезна нагађања, мајко мила! Јовановић је потпуно отишао у таблоидно новинарство.

Zoran

A sta ce sad siroti pukovnik risto opet ce izvisiti za mesto patrijarha slabo lobira medju bosanskim vladikama.

vip-tetka

ZNAČI AMFILOHIJE NEĆE BIT NI TREĆA PRATILJA TKZ SRBIJANSKOJ CRKVI HA HA HA