12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grčki mediji: Vaseljenska patrijaršija priprema teren i za autokefaliju Crkve Crne Gore

Religija

Comments 7

Grčki mediji: Vaseljenska patrijaršija priprema teren i za autokefaliju Crkve Crne Gore

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Novi sukobi između Vaseljenske i Ruske patrijaršije najavljuju pokretanje priznavanjâ autokefalija crkava Śeverne Makedonije i Crne Gore – objavljuju danas portali na grčkome jeziku.

„Konkretno, čini se da je proces vraćanja Crkve Śeverne Makedonije u stari i tradicionalni poredak Ohridske arhiepiskopije, završen. Ova arhiepiskopija će biti nezavisna. Takođe se promoviše i priznavanje nezavisnosti Crkve u Crnoj Gori, koja želi autokefaliju i do sada je potpadala pod jurisdikciju Beogradske patrijaršije Srbije”, piše portal „Κατάνυξη“.

Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

„Sputnik Ελλάδα”, ruski portal na grčkome jeziku, citira neimenovani izvor iz Grčke crkve koji komentariše nedavni susret Srpske i Vaseljenske patrijaršije u Beogradu:

„Patrijarh Irinej (Gavrilović) odlučno se protivi priznanju Ukrajinske autokefalne crkve i zbog toga je na meti. Delegacija koju je Fanar poslao u Srbiju pokazuje da se sve priprema za odvajanje dvije crkve koje su sada zavisne od Srbije”.

„Нова Македонија”: Vaseljenska patrijaršija inicirala preispitivanje statusa tomosa Srpske crkve iz 1922. godine

Neprijateljski stavovi i postupci iz SPC zbog podrške Rusima oko ukrajinskoga crkvenoga pitanja, saopšteni i posljednjih dana, svjedoče o najgorim odnosima u novijoj istoriji između crkvenoga Beograda i Vaseljenske patrijaršije.

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

I Amfilohije u ratu sa Vaseljenskom patrijaršijom!

Svesveti prijesto Vaseljenske patrijaršije je, zasad nezvančno, poslao upozorenje mitropolitu Amfilohiju Radoviću da, između ostaloga, ne osporava drevni poredak Istočno-pravoslavne crkve na način da se zalaže da se „izbrišu” svešteni kanoni ustanovljeni Vaseljenskim saborima. Takođe, upozoren je da insistirajući na dušepogubnim etnofiletističkim aktivnostima srbizacije u Crnoj Gori – tone u anticrkvenu jeres.

Klirik Vaseljenske patrijaršije: Amfilohije neopravdano žigoše one koji se protive srbizaciji, propagira etnofiletizam i krivovjerje

Carigrad je tomosom iz 1922. Srbima priznao autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući savremenu Śevernu Makedoniju, te na Crnu Goru – koja je do tada imala autokefalnu Crkvu.

Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji.

Vaseljenska patrijaršija bi intervencijom u Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršila reviziju tomosa za SPC iz 1922. godine. Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Uz Bozji blagoslov!

@Bezveze, nista nije bez veze. Vas. Pat. se otvoreno suprostavlja " bezboznoj " " srbizaciji Crne Gore" od strane Amfilohija i njegovog etnofiletizma. Ni srpski.manastir Hilandar na Svetoj Gori " ne slaze" sa ponasanjem Amfilohija i Srpske crkve? U CG NE MOGU BITI 2 PRAV.CRKVE! MOZE BITI SAMO CPC!

Katunjanin

Uzdam se u Boga i njegovu pravdu !