8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brzi internet ima 80 odsto domaćinstava u CG

Tehnologija

Comments 0

Brzi internet ima 80 odsto domaćinstava u CG

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U posljednje tri godine, od kada je započeta realizacija nacionalne Strategije razvoja informacionog društva, ostvaren je izuzetan napredak u razvoju infrastrukture i mreža za brzi pristup internetu, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Prema podacima Ministarstva u ovom trenutku 80 odsto crnogorskih domaćinstava ima aktivan broadband internet priključak, odnosno širokopojasni priključak na internet. Ovaj Vladin resor, će kako je najavljeno do kraja godine dostaviti Vladi na usvajanje Prijedlog zakona o korišćenju fizičke infrastrukture za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina.

„Ulaganja na tržištu elektronskih komunikacija u prethodne tri godine rezultirala su konkretnim i značajnim poboljšanjem vrijednosti svih indikatora za praćenje kvaliteta i dostupnosti širokopojasnog pristupa internetu u Crnoj Gori. Penetracija širokopojasnih priključaka za domaćinstva iznosi 80 odsto, što praktično znači da četiri od pet domaćinstava u Crnoj Gori ima aktivan broadband priključak“, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Oni su podsjetili da je zakonodavni i pravni okvir u oblasti elektronskih komunikacija u Crnoj Gori usklađen sa EU propisima i Digitalnom agendom za Evropu do 2020. godine.

„U skladu sa nacionalnom Strategijom razvoja informacionog društva intenzivno se radi na stvaranju povoljnijeg ambijenta u kojem se podstiče razvoj širokopojasnog pristupa internetu na nivou primjene novih tehnologija i inovacija“, rekli su predstvnici Ministarstva.

Oni su ocijenili da je usvajanjem evropskog zakonodavstva kreiran povoljan investicioni ambijent zasnovan na principima nediskriminacije i transparentnosti.

„Na ovaj način je privatnim investitorima, registrovanim operatorima elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, dat podsticaj za dalja ulaganja na tržištu elektronskih komunikacija, gdje su u posljednje tri godine investirali oko 250 miliona eura, što je za tržište ove veličine izuzetno značajan iznos. I u narednim godinama je planiran dinamičan razvoj mreža i usluga nove generacije u Crnoj Gori“, poručeno je iz Ministarstva.

Predstavnici ovog Vladinog resora su podsjetili da je 2016. godine sprovedena aukcija spektra.

„Ovaj projekat je od velikog značaja za Crnu Goru i njen konačni ulazak u digitalni svijet, koji je svojim uspješnim sprovođenjem, označio oslobađanje spektra značajnih propagandnih karakteristika, dalji razvoj sektora elektronskih komunikacija, unapređenje konkurencije i omogućavanje novih investicija širokopojasnog pristupa internetu (brzi i ultra brzi internet), s mogućnošću većih brzina i većeg protoka sadržaja, i u konačnom, snižavanja cijena interneta za korisnike“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je oslobađanjem spektra ostvarena pokrivenost naseljene teritorije Crne Gore sa 4G signalom u iznosu od 97 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR