Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pompeo o Rusiji i Kini: Pad Berlinskog zida lekcija autoritarnim režimima

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Sputnjik/B92

Pompeo o Rusiji i Kini: Pad Berlinskog zida lekcija autoritarnim režimima Foto: Beta

Američki državni sekretar Majk Pompeo je povodom obilježavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida oštro kritikovao Rusiju i Kinu zbog širenja autoritarnosti.

On je pozvao zapadne zemlje da "nastave da se bore za vrijednosti slobodnih zajednica", piše Sputnjik.

On je rekao da je pad Berlinskog zida istorijski događaj koji treba da posluži kao lekcija svima koji smatraju da će autoritarni režimi postojati dovijeka.

"Mislili smo da će pad komunizma u Berlinu pokrenuti nepovratni trend u cijelom svijetu. Mislili smo da će slobodarsko društvo da procvjeta širom svijeta. Takođe smo mislili i da ćemo uspjeti da oslobodimo svoje resurse koji su bili usmjereni na naše saveznike da se bore za tu slobodu. Međutim, nažalost, nijesmo bili u pravu. Nijesmo bili u pravu kada je riječ o putevima razvoja koje će pojedine zemlje odabrati", rekao je.

U svom govoru, Pompeo je oštro kritikovao Rusiju zbog Krima, zbog situacije sa ukrajinskom crkvom koja trpi ogromne pritiske iz Rusije, zatim je prešao na Kinu, rekavši da u toj zemlji "komunistička partija formira novi vid autoritarnosti koju svijet dugo nije vidio".

"Ta istina za nas nije bila očigledna 1989. godine, ali danas, 30 godina kasnije, dužni smo da vidimo svijet onakvim kakav zaista jeste. Moramo sebi da priznamo ko smo. Naše demokratije, SAD i Njemačka, u svojim rukama imaju ogromna bogatstva i moć, imamo obavezu da branimo ono što smo jedva stekli 1776, 1945, i 1989. To nije moguće učiniti samostalno", istakao je američki državni sekretar.

S tim u vezi, Pompeo je rekao i da se SAD zalažu za to da Njemačka ne bude zavisna od isporuke ruskih energenata.

Ostavi komentar

0/300