Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Vijenac na grobu Šćepana Mijuškovića"

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

"Vijenac na grobu Šćepana Mijuškovića"

Stihovi iz poeme znamenitog crnogorskog junaka, zelenaša i generala JNA, Sava Filipova Čelebića "Vijenac na grobu Šćepana Mijuškovića", što ih je istoričar i pravnik Novak Adžić izgovorio u "Živoj istini", emitovanoj u petak, 11. januara, izazavali su nevjerovatno interesovanje javnosti. Zahvaljujući Adžićevoj ljubaznosti, djelimično ispunjavamo te zahtjeve i objavljujemo dio poeme, objavljene 1924. u Detroitu (SAD).

Prethodno, evo kratkog istorijskog konteksta, upravo iz Adžićevog pera, o zvjerskom smaknuću majora Šćepana Mijuškovića.

Majora crnogorske vojske Šćepana Mijuškovića ubili su na bestijalan, svirep i monstruozan način žandarmi pod komandom i neposrednim izvršenjem zloglasnog srpskog kapetana Milana Kalabića i njegovih saučesnika policijskih oficira Vasilija Grbića, Krsta Đurđevića, Petra Ferala i drugih žandarma, 21. februara 1924. godine u zatvoru u Nikšiću. Tijelo Šćepana Mijuškovića bačeno je u jamu na Trebjesi i pronađeno nakon više od dva mjeseca.

Umjesto kazne, Milan Kalabić napredovao je u službi. 

Ustanički i komitski vođa komandir (major) crnogorske vojske Savo Filipov Čelebić, kasniji član Predsjedništva ZAVNO i CASNO Crne Gore i general major JNA, napisao je u emigraciji, u Rimu (Italija) 20. juna 1924. godine poemu pod naslovom »Vijenac na grobu Šćepana Mijuškovića«, koja je štampana iste godine u formi knjige u Detroitu (Amerika).

Evo faksimila djelova poeme:

Komentari

Teofil2,

Nesumnjivo se radilo o teskom zlocinu ,zbog kojeg Milan Kalabic biva i osudjen na 20 godina zatvora,ali na izdrzavanje kazne nije upucen. Komandir Scepan nije ubijen od srpske vec od zlocinacke ruke,necoveka koji je sebi dao za pravo da sudi boljima od sebe kakvog god oni ubedjenja bili.

flamantes,

Izrodi da uče napamet i da se svaki dan provjerava kako su zapamtili.

Sasapg,

Sve receno u par stihova. Ako se ijedan srbin pita sto nam bi pa se osamostalismo, nek procita stihove. Normalnome sasvim dovoljno, a nenormalnome dzaba svo stivo svijeta. Pjesma za srednju skolu, ko ne zna i ne zeli da je zna, ocjena manje...

Jelena,

Hvala , Sukovicu na živoj istini .Hvala Novaku na procitanoj poemi o velikom komiti, neka mu je vjecna slava . Sram bilo izrode crnogorske.Nek se vuku, dje im je mjesto! Hvala Scepanu Mijuskocicu pocivaj u miru.

Garac,

Da se pridigne vidio bi da su mu svi Pjesivci u Bgd ma i u CG veljesrbi ,a Celebic u orginalu opjevava nebracu Sumadince i dimace potutice

Darko,

Svaka čast Novace još ovakvih pjesama patriotskih Slava Vitezovima Crnogorskim

sekile sekile,

Ovo da se uvede u obaveznu lektiru,da đeca shvate da svaka crnogorska generacija ima svoje"Primjere čojstva i junaštva" ,i da svaka generacija mora da da svoj doprinos-ne u ratu,nadam se-nego u miru.

Maksim,

Treba podignut Spomenik Scepanu i ispod ove stihove u sve gradove Crne Gore!!!

mr,

Najljepše ulice i parkovi po crnogorskim gradovima nose imena, kao što vidimo, srpskih "junaka" koji su "čojstvom i ljepotom" zadužili Crnu Goru. A đe su obilježja ovih i ovakvih ljudi i junaka?! Tuga golema! Do neba!

"Ginem ja da ne gine Crna Gora",

Samo je Adžić, zaboravio da u Živoj istini, apostrofira značaj samoubivstva Vujovića 1925.g. da ne ubije Aleksandra Karađorđevića, ostavio je pismo i poruku: "Ginem ja da ne gine Crna Gora"! To su važne poruke i svijest o rodoljublju.

Ostavi komentar

0/300