Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Vijenac na grobu Šćepana Mijuškovića"

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

"Vijenac na grobu Šćepana Mijuškovića"

Stihovi iz poeme znamenitog crnogorskog junaka, zelenaša i generala JNA, Sava Filipova Čelebića "Vijenac na grobu Šćepana Mijuškovića", što ih je istoričar i pravnik Novak Adžić izgovorio u "Živoj istini", emitovanoj u petak, 11. januara, izazavali su nevjerovatno interesovanje javnosti. Zahvaljujući Adžićevoj ljubaznosti, djelimično ispunjavamo te zahtjeve i objavljujemo dio poeme, objavljene 1924. u Detroitu (SAD).

Prethodno, evo kratkog istorijskog konteksta, upravo iz Adžićevog pera, o zvjerskom smaknuću majora Šćepana Mijuškovića.

Majora crnogorske vojske Šćepana Mijuškovića ubili su na bestijalan, svirep i monstruozan način žandarmi pod komandom i neposrednim izvršenjem zloglasnog srpskog kapetana Milana Kalabića i njegovih saučesnika policijskih oficira Vasilija Grbića, Krsta Đurđevića, Petra Ferala i drugih žandarma, 21. februara 1924. godine u zatvoru u Nikšiću. Tijelo Šćepana Mijuškovića bačeno je u jamu na Trebjesi i pronađeno nakon više od dva mjeseca.

Umjesto kazne, Milan Kalabić napredovao je u službi. 

Ustanički i komitski vođa komandir (major) crnogorske vojske Savo Filipov Čelebić, kasniji član Predsjedništva ZAVNO i CASNO Crne Gore i general major JNA, napisao je u emigraciji, u Rimu (Italija) 20. juna 1924. godine poemu pod naslovom »Vijenac na grobu Šćepana Mijuškovića«, koja je štampana iste godine u formi knjige u Detroitu (Amerika).

Evo faksimila djelova poeme:

Komentari

flamantes,

Izrodi da uče napamet i da se svaki dan provjerava kako su zapamtili.

Sasapg,

Sve receno u par stihova. Ako se ijedan srbin pita sto nam bi pa se osamostalismo, nek procita stihove. Normalnome sasvim dovoljno, a nenormalnome dzaba svo stivo svijeta. Pjesma za srednju skolu, ko ne zna i ne zeli da je zna, ocjena manje...

Jelena,

Hvala , Sukovicu na živoj istini .Hvala Novaku na procitanoj poemi o velikom komiti, neka mu je vjecna slava . Sram bilo izrode crnogorske.Nek se vuku, dje im je mjesto! Hvala Scepanu Mijuskocicu pocivaj u miru.

Garac,

Da se pridigne vidio bi da su mu svi Pjesivci u Bgd ma i u CG veljesrbi ,a Celebic u orginalu opjevava nebracu Sumadince i dimace potutice

Darko,

Svaka čast Novace još ovakvih pjesama patriotskih Slava Vitezovima Crnogorskim

sekile sekile,

Ovo da se uvede u obaveznu lektiru,da đeca shvate da svaka crnogorska generacija ima svoje"Primjere čojstva i junaštva" ,i da svaka generacija mora da da svoj doprinos-ne u ratu,nadam se-nego u miru.

Maksim,

Treba podignut Spomenik Scepanu i ispod ove stihove u sve gradove Crne Gore!!!

mr,

Najljepše ulice i parkovi po crnogorskim gradovima nose imena, kao što vidimo, srpskih "junaka" koji su "čojstvom i ljepotom" zadužili Crnu Goru. A đe su obilježja ovih i ovakvih ljudi i junaka?! Tuga golema! Do neba!

"Ginem ja da ne gine Crna Gora",

Samo je Adžić, zaboravio da u Živoj istini, apostrofira značaj samoubivstva Vujovića 1925.g. da ne ubije Aleksandra Karađorđevića, ostavio je pismo i poruku: "Ginem ja da ne gine Crna Gora"! To su važne poruke i svijest o rodoljublju.

smaks,

....smijete li to zboriti,da se kunem drugom kralju? a nevjera da postanem domovini i vladaru..... za udžbenike u osnovnoj školi,da se od malih nogu uči kako se voli svoja jedina država!!! Nikad više 1918!!!!????????????????????????

Ostavi komentar

0/300