22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pobjeda za kraj: KK Ivangrad, šampion Crne Gore i 1966. član prve lige Jugoslavije (5)

Istorija

Comments 0

Pobjeda za kraj: KK Ivangrad, šampion Crne Gore i 1966. član prve lige Jugoslavije (5)

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Imao je još jednu simboliku taj dan, 22. maja 1966, a bila je neđelja, kada je profesor Radule Vešović izveo svoje momke u plavim dresovima KK Ivangrada da na terenu stadiona „kraj Begine kuće”, pred masom od 2.000 na tribini zbijenih navijača, odigraju svoju premijernu utakmicu „all-stars” lige Jugoslavije.

„Duž cijele trase Jadranskog puta, od Ribarevine kod Bijelog Polja do IVANGRADA, počela je izgradnja ove važne saobraaćajnice dugačke 27 kilometara”, izvještava 22. maja 1966. državna agencija Tanjug.

„Na ovoj magistralnoj dionici biće IZGRAĐENO PET MOSTOVA, dok će dva dotrajala biti adaptirana. Za radove u ovoj godini, kako se očekuje, biće utrošeno 32,5 miliona novih dinara”.

„Očekuje se da će ova dionica Jadranskog puta biti predata u saobraćaj avgusta iduće godine. Dionica Jadranskog puta od Ribarevine do Ivangrada biće kasnije nastavljena do Rožaja, a odatle treba da se kod Kosovske Mitrovice poveže sa već izgrađenim putem do Peći”, piše Tanjug. „Izgradnja ove saobraćajnice, kako se ističe u republičkim organima u Titogradu, biće od velike koristi za brže i racionalnije iskorišćavanje privrednih potencijala ivangradskog basena i unaprijeđenje turizma u ovom kraju”.

U prijevodu: Ivangrad je 1966. i za jugoslovenske prilike već enormno industrijalizovani grad; ima i aerodrom s redovnim putničkim letovima; štoviše, ima sada i prvoligaša u košarci, najurbanijem sportu, uz rokenrol i koka-kolu simbol američke vesternizacije — no za saobraćajne veze sa ostalim većim dijelovima Crne Gore korišćen je stari, uski drum iz epohe kralja Nikole, istina asfaltirani, preko Andrijevice, Mateševa, Lijeve Rijeke i Vjeternika na Titograd (Podgoricu)…

U ovome nastavku feljtona objaviću preostale rezultate KK Ivangrada u prvoligaškoj sezoni, od 12. do posljednjeg 22. kola. Ivangrađani su na kraju ISPALI IZ LIGE KAO POSLJEDNJI NA TABELI.

Ipak, uzevši u obzir i ocjene novinskih izvještača, ekipa je ponekad ostavila solidan utisak, a neki Ivangrađani skrenuli su na sebe pažnju jugoslavenske košarkaške javnosti. To su: Momčilo-Minjota Nedić, Ranko Bukumira, Momčilo-Miki Radulović.

Nedić je bio zaista prvi as crnogorske košarke.

Igrao je na poziciji centra, no sa svojih 197 cm, što je moglo biti hendikep, jer su u jugoslovenskim reketima kolosi Ćosić, Skansi, Maroević… Ali Nedić, vele usmena predanja — a još pouzdanije svjedoči i dostupna statistika — upotrebljava protiv njih svoj ubitačni „horog”.

Na primjer, Ćosićevom Zadru, ekipi koja je aktuelni šampion Jugoslavije, Minjota Nedić u Ivangradu je dao 20, a gostujući u Jazinama — čak 46 poena!

Na sebe je skrenuo pažnju i Ranko Bukumira (177 cm), brzonogi i efikasni ivangradski „leteći” bek fantastičnog odraza. Ali, iz nama nepoznatih razloga, od 16. kola i utakmice protiv Crvene zvezde, Bukumiru ne pronalazimo u sastavu ekipe prof. Vešovića.

Jedino je donekle pravu karijeru nakon 1966. imao Momčilo-Miki Radulović, koji je bio pojačanje Ivangrađana za prvoligaški nastup; odigrao vrlo dobro tu sezonu u ekipi prof. Vešovića, afirmisao se, te je, kako smo već istakli, prešao u Split i 1970/71. bio igrač šampionske Jugoplastike.

Probleme u ili oko KK Ivangrada tokom prvoligaške sezone, uz iznenadni „nestanak” Bukumire, naslućujemo i iz podatka da je ekipa sa svega sedam igrača doputovala u Ljubljanu, na utakmicu s Daneuovom Olimpijom u „Tivoliju” — inače, Olimpija je te 1966-te na kraju i osvojila šampionsku titulu, dotad svoju petu.

Interesantno, neke od svojih prvoligaških utakmica KK Ivangrad je na otvorenom terenu stadiona „kraj Begine kuće” igrao u ranim noćnim satima, pod rasvjetom — na primjer s početkom u 19,30 sati.

Iz izvještaja koje sada predočavam, doznajemo i da su, uz asove koje sam već naveo za prvih 11 kola, Ivangrađani imali priliku da do kraja sezone, između ostalih, gledaju:

- Radmila Mišovića (KK Borac); Vladimira-Cvela Cvetkovića i Dragana-Kaponju Kapičića, koji je tada tek stasali 18-ogodišnjak (C. zvezda); Rata Tvrdića i Petra Skansija (Split); Zorana Maroevića (OKK Beograd)…

Igrom sličaja, Radivoj-Žućko Korać (1938-1969) — košgeter šampionskog OKK Beograda, najbolji košarkaš Jugoslavije 1960-ih, a možda i svih vremena — nije igrao u Vasojevićima, iz kojih je bio dalekim porijeklom po muškoj liniji. Kako je OKK Beograd bio bez šansi za titulu prvaka, a rezultat nije značajno uticao na njihov plasman na tabeli, taj klub u Ivangrad za utakmicu posljednjeg kola doputovao je bez Koraća. No, OKK Beograd se muški borio u Ivangradu, vodio na poluvremenu, pa ipak je izgubio.

Možda nije neinteresantan podatak da su za OKK Beograd tada u sastavu Bogdan-Boša Tanjević i Vlade Đurović. Oba su ostavili trag u crnogorskoj košarci. Boša Tanjević, Pljevljak, slavni trener, 2000/01. vodio je KK Budućnost iz Podgorice do „duple krune”, prvenstva i kupa SRJ, a postaće docnije i selektor nacionalne crnogorske reprezentacije. Đurović je trenirao KK Budućnost iz Titograda u sezoni 1984/85. kada su bili 8. na prvoligaškoj tabeli SFRJ (10 pobjeda i 12 poraza)…

Vratimo se na 30. oktobar 1966, opet je bila neđelja, kada u Ivangrad nije doputovao Korać.

Ivangrađani, iako i oni oslabljeni neigranjem Bukumire, tukli su slavni OKK Beograd sa 83:77 — i zabilježili svoju istorijsku, prvu i jedinu pobjedu u „all-stars” ligi Jugoslavije. 

12. kolo. – Zagreb, 31. avgust, igralište na Tuškanacu

LOKOMOTIVA : IVANGRAD 86:74 (21:12)

13. kolo. - Ivangrad, 4. septembar, stadion Ivangrada

IVANGRAD : SLOVAN

(Pobjeda Slovana)

14. kolo. - Čačak, 10. septembar, stadion KK Borca

BORAC : IVANGRAD 80:66

15. kolo. - Beograd, 17. septembar, stadion Partizana na Kalemegdanu

PARTIZAN : IVANGRAD 98:66 (44:33)

PARTIZAN: Damjanović 4, Raičević 2, Radović 20, Jelić 19, Bojović 16, Žutić 7, Milojević 10, Janković 11, Janjić 9, Minić, Obračević.

IVANGRAD: Nedić 29, Bukumira 17, Jelović 8, Radulović 2, Lalević 6, Musić 4, Vušurović, Kadić, Simović.

Gledalaca: 800.

– Na sve strane pogoci. Evo liste strelaca proteklog kola: Kolaković (Železničar) – 36; Marcelić (Zadar) – 30; Mišović (Borac) – 29; NEDIĆ (IVANGRAD) – 29; Farčić (Borac) – 23; Basin i Žorga (Olimpija) po 22… (iz komentara „Borbe”, Beograd)

16. kolo. - Ivangrad, 21. septembar, stadion Ivangrada

IVANGRAD : CRVENA ZVEZDA 83:106 (35:45)

 – U takmičenju muških ekipa u prvenstvu države u košarci u Ivangradu je večeras beogradska Crvena zvezda pobijedila domaći tim.

CRVENA ZVEZDA: Milutinović 8, Popović 6, Poljak, Cvetković 38, Stanimirović, Matić 6, Kapičić 4, Dragojlović 27, Jerosimić, Pavlović 19.

IVANGRAD: Nedić 29, Kadić, Bukumira 13, Jelović 23, Đurišić, Lalević 10, Popović, Radulović 6, Vušurović 2, Barjaktarević. 

Mada pobjeda Crvene zvezde nijednog trenutka nije došla u pitanje, Ivangrađani su igrali veoma dobro. Najbolji u timu Crvene zvezde bili su Cvetković i Pavlović, a u ekipi Ivangrada Nedić i Jelović.

Utakmicu su sudili: Pastor (Novi Sad) i Jovanović (Niš). Gledalaca: oko 1.500. (Tanjug)

17. kolo. - 24. septembar, Zadar

ZADAR : IVANGRAD 134:93 (55:49)

Igralište Zadra u Jazinama. Gledalaca: oko 500. Suci Gere i Paleka iz Zagreba.

ZADAR: Ž. Troskot 44, Stipčević 10, Ortika 10, Valčić 34, Komazec 4, Čosić 24, Anić 4, I. Troskot 4, Vanjak.

IVANGRAD: Musić, Nedić 46, Simović, Radulović 20, Popović I 5, Lalević 10, Barjaktarević, Popović II.

– Ekipa Ivangrada predstavila se večeras zadarskoj publici kao potpuno nedozrela za prvoligaško društvo. Da u svojim redovima nije imala vrlo raspoložeog Nedića, koji je sam postigao gotovo polovinu koševa za svoju ekipu, njezin bio poraz bio znatno veći.

Zadar je u prvom poluvremenu igrao slabije od svojih mogućnosti. Njegovi su igrači napadali neorganizirano i neefikasno. Oni su dopustili gostima da povedu, zatim su se sve do 12 minute momćadi izmjenjivale u vodstu. Izgledalo je da će državni šampion imati dosta muke s posljednjim na tabeli. Ipak s nekoliko efikasnih pogodaka Željka Troskota, Zadar je uspio steći prednost od 6 koševa. S tom razlikom otišlo se na odmor.

U drugom dijelu igra je donekle živnula. Domaći su igrali zaista poletnije, brže i nadasve efikasnije. Ž. Troskot i Valčić su svojim majstorskim akcijama u nekoliko navrata iznudili aplauz malobrojne publike. Prednost Zadra sve se više povećavala, tako da je već u 32. minuti igre Valčić postigao stoti koš za svoju ekipu. Gosti su tada bili potpuno razbijeni. Jedino su još Nedić i Radulović povremenim akcijama pokušavali spasiti čast svoje momčadi.

Razigrani Zadrani pogađali su koš gotovo iz svake pozicije, pa je visok poraz ekipe Ivangrada bio neminovan. Ž. Troskot je znalački upošljavao svoje suigrače, dok je Valčić precizno šutirao iz daljine. Pretkraj utakmice gosti su pokušali postići sto koševa, ali u tome nisu uspjeli.

U ekipi gostiju istakli su se Nedić i u prvom poluvremenu Jelović. Suci su osrednje obavili laki zadatak. (Slobodna Dalmacija, Split)

 Postignut je rekordan broj koševa, zahvaljujući brzoj i efikasnoj igri Zadrana u drugom dijelu. Zanimljivo je da su GOSTI ČETIRI PUTA U VOĐSTVU u toku prvog poluvremena i da su VEĆI DIO BILI GOTOVO RAVNOPRAVNI!

U tom periodu Zadar nije ni izdaleka pružio ono što se očekivalo, već je prihvatio igru protivnika, koja očigledno nije odgovarala temperamentnim igračima Zadra. (Tanjug)

18. kolo. - Ivangrad, 2. oktobar, stadion Ivangrada

IVANGRAD : SPLIT 72:78 (35:43)

Ivangrad, 2. X. – Splitski je prvoligaš nanio Ivangradu i osamnaesti uzastopni poraz. Split je nakon bolje igre pobijedio 78:72 (35:43). Gosti su od početka utakmice poveli i do kraja nosu ispuštali vodstvo iz ruku. Taktički pametnom igrom oni su potpuno izolirali najboljeg strijelca domaćeg prvoligaša Nedića, tako da pobjeda gostiju nije dolazila u pitanje.

U 12. minuti drugog poluvremena Ivangrađani su smanjili vođstvo na 59:58, ali su se tada Splićani ponovo razigrali i preko svojih reprezentativaca Skansija i R. Tvrdića povećali vodstvo i osigurali pobjedu. (Slobodna Dalmacija, Split)

19. kolo. - Ljubljana, 9. oktobar, Dvorana sportova Tivoli parka

OLIMPIJA : IVANGRAD 133:51 (63:16)

OLIMPIJA: Basin 10, Ostrec 2, Volovšek 4, Božić 11, Miler 4, Ajzelt 2, Dermastija 14, Hočevar 16, Daneu 20, Logar 12, Žorga 38.

IVANGRAD: Radulović 8, Nedić 8, Jelović 19, Lalević 12, Barjaktarević 4.

Olimpija je postigla visoku pobjedu protiv slabijeg protivnika. Ljubljančani su neprekidno smjenjivali svoju petorku, tako da su svi igrali i svi postigli koševe. Naročito dobro igrao je mladi centar Žorga. Košarkaši Ivangrada, koji su u Ljubljanu doputovali sa sedam igrača, nijednog trenutka nijesu bili ravnopravni partner Olimpiji koja juriša ka tituli državnog prvaka.

U ekipi Ivangrada dobro su igrali Radulović i Nedić, dok je najefikasniji bio vrlo pokretljivi Jelović.

20. kolo. - Ivangrad, 21. septembar, stadion Ivangrada

IVANGRAD - ŽELJEZNIČAR 82:98 (31:49)

IVANGRAD: Nedić 25, Jelović 13, Boričić, Lončarević 2, Radulović 28, Nikolić 2, Musić 2, Lalević 10.

ŽELJEZNIČAR: Kasun 15, Kolaković 24, Galović, Križan 13, Dokman 8, Starčević 12, Kiseljak 20, Pavletić, Vračević.

Željezničar je sasvim zasluženo odnio dva boda iz Ivangrada. Sudije: Jovanović (Niš) i Stojaković (Beograd).

Gledalaca: oko 1.000.

21. kolo. - Beograd, stadion kod Crvenog krsta, početak 10,30h

RADNIČKI : IVANGRAD 94:68 (38:30)

RADNIČKI: Ražnatović 15, Čermak 35, Prelević, Stefanović 3, Karati 3, Gajić 24, Zimonjić 12, Vidić 2, Đorđević, Kreačić, Đokić.

IVANGRAD: Jelović 21, Nedić 25, Radulović 2, Lalević 12, Musić 8, Barjaktarević, J. Popović, M. Popović, Nikolić.

Gosti su dobro počeli i neprestano vodili sve do 15. minuta. Međutim, domaći su tada izjednačili i postepeno preuzeli inicijativu na terenu.

I pored ubjedljivog poraza, košarkaši Ivangrada su OSTAVILI DOBAR USTISAK, jer su igrali požrtvovano i borbeno. U njihovom timu su se istakli Nedić, Jelović i Lalević, a u pobjedničkoj ekipi Čermak, Gajić i Ražnatović.

22. kolo. - Ivangrad, 30. oktobar, stadion Ivangrada

IVANGRAD : OKK BEOGRAD 83:77 (40:42)

IVANGRAD: Nedić 16, Nikolić 2, Radulović 20, Lalević 23, Jelović 21, Barjaktarević, Boričić, Šćekić 1.

OKK BEOGRAD: Gordić 26, Kotarac, Maroević 12, Tanjević, Đurović, Miletić, Stanković 12, Pazman 10, Tanjević, Bojičić 10.

[Napomena: podaci iz ovoga izvještaja o koševima pojedinih igrača OKK Beograda očigledno nijesu precizni, jer su neki od njih u zbirnom skoru tog klub postigli još 7 poena, ukupno: 77, prim]

U posljednjem kolu savezne lige Ivangrađani su SAVLADALI EKIPU BEOGRADA i osvojili prve bodove otkako se takmiče u ligi. Tokom čitave utakmice domaći su bili bolji i njihova je pobjeda sasvim zaslužena.

Ekipa Beograda IGRALA JE BEZ KORAĆA, jer ovaj susret nije uticao na plasman Beograda. U podmlađenoj ekipi Beograda najbolji je bio Gordić, a u domaćoj Radulović i Lalević.

Sudije: Popovski (Titov Veles) i Petrović (Beograd). Gledalaca: 1.000. (Tanjug)

 (Nastavlja se)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR