19 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
All-Stars u Vasojevićima: KK Ivangrad, šampion Crne Gore i 1966. član prve lige Jugoslavije (4)

Istorija

Comments 2

All-Stars u Vasojevićima: KK Ivangrad, šampion Crne Gore i 1966. član prve lige Jugoslavije (4)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Na gornjoj slici su Suvad-Sudo Musić, Đuro Lalević, Jovo Popović. Ivangradski košarkaši. Fotografisani su na stadionu „kraj Begine kuće”. U Ivangradu su svi znali da se to odnosi na košarkaški otvoreni teren. Nezvanično ime dobio je po Begi Ramusović. Održavala je dugo svlačionicu i brinula o opremi KK Ivangrada. Zaposlio je profesor Radule Vešović, klupski terner.

„Za košarkaše Bega bi uvijek bila tu, da im skuva čaj, napravi limunadu”, bilježi u knjizi „Suncokreti na Trafalgaru” (2015) novinar Slobodan Vuković, a „kad je stara Bega umrla, Radule Vešović je nad njenim odrom izustio: Umro je čovjek!”

 

U košarkaškoj sezoni prvenstva Jugoslavije 1966, od 22. maja do 30. oktobra, takmičilo se 12 klubova:

 - jedan crnogorski (KK Ivangrad), pet srpskih (OKK Beograd, KK Borac, KK Crvena zvezda, KK Partizan), četiri hrvatska (KK Lokomotiva, KK Split, KK Zadar, KK Željezničar), dva slovenačka (KK Olimpija, KD Slovan). Bez predstavnika su Bosna i Hercegovina i Makedonija. 

Takmičilo se na terenima pod otvorenim nebom, liše utakmica u Ljubljani, kod Olimpije i Slovana. Ljubljanski „Tivoli” je jedina namjenska košarkaška hala u Jugoslaviji; unutar sajma u Beogradu igrala je reprezentacija, a prvenstvene utakmice tek kao izuzetak; gradile su se košarkaške hale u Zadru i Splitu, docnije i ostalim gradovima. Pauza u prvenstvu 1966. bila je od druge polovine jula i u avgustu, tokom vrućina i godišnjih odmora.

U to vrijeme klupskom košarkom dominiraju Olimpija s Ivom Daneuom, Borutom Basinom, Emilom Logarom, docnije i Aljošom Žorgom; te OKK Beograd s Radivojem-Žućkom Koraćem, Trajkom Rajkovićem, Zoranom Maroevićem i Slobodanom Gordićem; ali deceniju naizmjeničnih titula Ljubljančana i Beograđana prekida 1965. novi šampion Zadar s Josipom-Pinom Đerđom (Gjergja) i nadolazećim Krešimirom Ćosićem. 

 Iz drugog plana nastupaju: predvođena Vladimirom-Cvelem Cvetkovićem Crvena zvezda (bez titule od 1955. do 1968/69); zatim Split (kasnije KK Jugoplastika) Rata Tvrdića i Petra Skansija; beogradski Radnički s reprezentativcima Dragutinom-Miškom Čermakom i Dragoslavom Ražnatovićem; zagrebačka Lokomotiva (kasnije KK Cibona) s košgeterom Draganom Kovačićem i Partizan s Radovanom-Batom Rodovićem.

Hrvatski klub Željezničar iz Karlovca je od 1959. do 1973 stabilan prvoligaš, a u sezoni 1966. predvode ga povremeni reprezentativci Križan, Kasun, Kolaković i Kiseljak. KD (košarkaško društvo) Slovan iz Ljubljane u nekoliko navrata 1960-ih ulazi i ispada iz jugoslavenske lige. Srpski klub Borac iz Čačka, koji se skupa sa Ivangradom u jesen 1965. kvalifikovao za prvoligaško takmičenje, ima legendarnog Radmila Mišovića — on je petostruki najbolji ligaški strijelac Jugoslavije — te centra Josipa Farčića, docnije člana Partizana.

Reprezentacija Jugoslavije 1966. u Čileu na nezvaničnom prvenstvu svijeta osvaja prvo mjestu, igrala u sastavu: Basin (Olimpija), Korać (OKK Beograd), Rajković (OKK Beograd), Kovačić (Lokomotiva), Cvetković (C. zvezda), Ražnatović (Radnički), Daneu (Olimpija), Maroević (OKK Beograd), Logar (Olimpija), Tvrdić (Split), Čermak (Radnički), Skansi (Split)…

 Nosioci igre KK Ivangrad u prvoligaškoj sezoni 1966. su centar Momčilo-Minjota Nedić i bek Ranko Bukumira. Tim koji s klupe vodi prof. Vešović se pojačao. Doveden je iz Peći Momčilo-Miki Radulović; docnije će nastupati za KK Jugoplastiku, osvojiti 1970/71. prvu šampionsku titulu u istoriji kluba. U izvještajima sa utakmica, tek od 7. kola, pominje se Jelović, novi igrač KK Ivangrada, među boljima po učinku — ali provjerljive podatke odakle je nijesam pronašao (igrač istog prezimena se onomad pominje kao član KK Borca)…

 Ukupno, KK Ivangrad je 1966. imao 22 prvoligaške utakmice. Iako uopšteno nije nepoznato da su Ivangrađani odigrali samo tu sezonu u jugoslovenskoj ligi, fakti o rasporedu utakmica, sastavu ekipe, rezultatima utakmica i slično, teže su dostupni.

Za potrebe ovoga feljtona — u kojem pokušavam da popunim neke od rupa u kulturi śećanja o fenomenima basketizacije i industrijalizacije, ili obrnuto, nekdašnje beranske kasabe — uglavnom sam pronašao podatke o učinku po utakmicama ivangradske ekipe.

Zbirno, KK Ivangrad je u prvoligaškoj sezoni 1966. pretrpio 21 poraz, a ostvario jednu pobjedu, i to na stadionu „kraj Begine kuće”, protiv OKK Beograda u posljednjem, 22. kolu.

U ovom nastavku, objaviću podatke o utakmicama Ivangrađana u prvih 11. kola prvenstva, dakle do ligaške pauze, a tokom kojih su ugostili sljedeće asove: Ćosića, Đerđu, Daneu, Logara, Žorgu, Čermaka, Ražnatovića… nota bene, tada su se i prvi put u Ivangradu, nimalo jeftino, prodavale ulaznice za utakmice na stadionu „kraj Begine kuće”.

  

1. kolo. - Ivangrad, 22. maj, stadion Ivangrada

IVANGRAD : LOKOMOTIVA 52:75 (22:33)

 – U prvom kolu savezne lige danas je zagrebačka Lokomotiva pobijedila ekipu domaćeg Ivangrada sa 75:52 (33:22).

 IVANGRAD: Nedić 20, Bukumira 12, Popović I 2, Đurišić, Lalević 7, Sekulić 7, Popović II, Musić 2, Vukotić 2, Simonović, Barjaktarević.

 LOKOMOTIVA: Omašić 13, Vlatković, Kovačić 24, Grgić 14, Kavedžija 9, Vrcan, Fotivec, Bočkaj 5, Godić, Rimac 10.  

 Sudili su Protić iz Beograda i Popovski iz Titovog Velesa. Gledalaca: oko 2.000. (Tanjug)

 ---

2. kolo. - Ljubljana, 28. maj

SLOVAN : IVANGRAD 94:63 (39:25)

  ---

3. kolo. - Čačak, 1. jun

BORAC : IVANGRAD

 (Pobjeda Borca)

 ---

4. kolo. - Ivangrad, 5. jun, stadion Ivangrada

IVANGRAD : PARTIZAN 77:98 (31:42)

 IVANGRAD: Nikolić, Nedić 25, Popović I 3, Barjaktarević, Sekulić 6, Musić 10, Đurišić 5, Lalević 24, Simović, Vukotić, Popović II 4.

 PARTIZAN: Damjanović 10, Raičević 2, Janković 13, Jelić 17, Janjić 3, Minić 4, Milojević 7, Radović 38, Žutić 4.

 Gledalaca: 1.200.

  ---

5. kolo. - Beograd, 12. jun 1966, stadion  C. zvezde na Kalemegdanu

CRVENA ZVEZDA : IVANGRAD 131:66

  ---

6. kolo. - Ivangrad, 19. jun, stadion Ivangrada

IVANGRAD : ZADAR 78:94 (38:44)

 IVANGRAD: Lončarević, Nedić 20, Vukotić, Bukumira 36, Barjaktarević, Sekulić 10, Đurišić 6, Lalević 6, Popović II, Popović I.

 ZADAR: Brajković 8, Komazec, Traskot, Valčić 24, Đerđa 18, Ćosić 27, Anić 13, Laura 4.

 Ivangrad je izgubio i šestu utakmicu u ovom prvenstvu, ovog puta od Zadra koji je pružio igru kakva se očekivala. Ivangrađani su u prvom poluvremenu odigrali najbolju igru otkad se takmiče u Prvoj ligi, bili su ravnopravan protivnik, ali im je u drugom poluvremenu ponestalo snage, tako da su Zadrani ponijeli bodove iz Ivangrada. U ekipi Zadra najbolju partiju pružio je reprezentativac Đerđa i Valčić, a kod Ivangrada Bukumira. Sudili su Stepanović iz Beograda i Lalevski iz Kumanova korektno i objektivno.

 Gledalaca: oko 800. (Tanjug)

 ---

7. kolo. - Split, 26. jun, igralište na Gripama

SPLIT : IVANGRAD 93:59 (45:17)

 – Ekipa Splita zasluženo je pobijedila na svom terenu Ivangrad sa visokim rezultatom od 93:59 (45:17). Splićani su obezbijedili visoku pobjedu u prvom poluvremenu, kada su igrali sa najboljom petorkom. U drugom dijelu su se predstavili s mladom ekipom, tako da su gosti bili nešto ravnopravniji protivnik.

 Ivangrađani su suviše često griješili čak i u najosnovnijim elementima igre — izvođenju slobodnih bacanja! Utakmicu su vodile zadarske sudije Paleka i Urukali.

 Koševe za SPLIT postigli su: Grašo 13, Viskić 2, Murgić 2, Rato Tvrdić 40, Lovro Tvrdić 20, Ninčević 4 i Prug 12; a za IVANGRAD: Bukumira 24, Sekulić 10, Jelović 6, Đurišić 2, Lalević 4, Nedić 13.  [Za Ivangrad nastupili u prvoj postavi i Nino Vušurović, Vukotić, Jovo Popović, Anđić, Faruk Kadić, M. Popović, prim]

 Gledalaca: oko 2.000. (Tanjug)

  – Negativna koš-razlika u dosadašnjim susretima, nedolazak Petra Skasnija iz Italije i burno navijanje publike — to su bila tri razloga zbog kojih su Splićani odmah od početka veoma ozbiljno ušli u igru protiv Ivangrada, novajlije u prvoligaškom društvu.

 I zato je rezultat u prve tri minute glasio 14:0 u korist domaćina! To je bio pravi uragan tako da se gosti nisu pravo ni snašli, a razlika se stalno povećavala. Na odmor se otišlo sa rezultatom 45:17 i skandiranjem gledalaca koji su zahtijevalu „stotku”.

 U nastavku su Splićani nešto popustili i to osbito u obrani, tako da su dozvolili Ivangrađanima da ublaže poraz. U drugom dijelu Split je za samo šest poena bio bolji od gostiju. Tako da je gledalište ostalo prikraćeno prave splitske „stotke”.

 Split je večeras igrao izvrsno u prvom poluvremenu. Pored raspoloženog Rata Tvrdića, koji je postigao čak 40 koševa, veoma dobro su igrali Zdenko Plug, Lovre Tvrdić i Ivica Ninčević. Trener Radović bio je u mogućnosti da stalno ubacuje u igru još neiskusne mladiće. Pravo otkriće večerašnjeg dvoboja bio je talentirani Grašo, koji je igrao podjednako dobro i u obrani i u napadu.

 Od Ivangrađana se više očekivalo. Oni nisu predstavljali pravog protivnika za Splićane. Najbolju igru pokazao je Bukumira. Suci Paleka i Urukalo iz Zadra veoma su dobro obavili svoj posao. (Z. Reić, „Slobodna Dalmacija”, Split)

  ---

8. kolo. - Ivangrad, 4. jul, stadion Ivangrada

IVANGRAD : OLIMPIJA 68:98 (39:27)

 – U takmičenju muških ekipa za prvenstvo države u košarci u Ivangradu je ljubljanska Olimpija lako pobijedila domaću ekipu. Olimpija nije briljirala, naročito u prvom poluvrmenu. Ljubljančani su u drugom poluvremenu bolje zaigrali. U Olimpiji su se istakli Hočevar i Basin, a u ekipi Ivangrada Bukumira.

 OLIMPIJA: Basin 14, Ostorec, Vrbač, Dermastija 9, Hočevar 22, Ajzelt 19, Daneu 21, Logar 14, Žorga 8.

 IVANGRAD: Sekulić 2, Nedić 14, Kadić, Bukumira 24, Jelović 6, Musić, Đurišić 2, Lalević 2, Popović II, Vušurović, Radulović 18, Popović I.

 Utakmicu su sudili Jovanović (Niš) i Knežević (Beograd). Gledalaca: 1.200. (Tanjug)

  ---

9. kolo. - Karlovac, 6. jul, igralište Željezničara

ŽELJEZNIČAR : IVANGRAD 83:59 (38:28)

 ---

10. kolo. - Ivangrad, 10. jul, stadion Ivangrada

IVANGRAD : RADNIČKI 70:76 (36:29)

 ---

11. kolo. - Beograd, 17. jul, stadion na Malom Kalemegdanu

OKK BEOGRAD : IVANGRAD 89:71 (41:27)

 

(Nastavlja se)

 

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Predrag Lalevic

Kakva sportska istorija jednog "malog" a ustvari velikog grada . Jako lepa fotografija ,pogotovu mi je drago sto je gospodin u sredini moj stric.

marjan

Najbolji kosarkaš Karlovca svih vremena, i jedan od najboljih strijelaca prve lige, bio je Bašovic, porijeklom Crnogorac, sin advokata Save Bašovica