10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna je Gora - Crnogoraca

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Crna je Gora - Crnogoraca

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

“Vuci gorski” objavili su tekst od 27.jula 1919., a koji je objavljen u 75. broju Glasa Crnogorca.

Nepoznati autor, u tekstu prenosi riječi Kralja Nikole, te govori o tadašnjoj poruci Beogradu.

Tekst prenosimo integralno.

***

Crna Gora je postojala vjekovima. Kruna crnogorska jeste simbol časti, suvereniteta i prava Crne Gore.

Kralj Nikola je cijelog vijeka tako radio i u to vjerovao. On je taj koji je u “Balkanskoj Carici” rekao: Crna je Gora-Crnogoraca. Zar nije on taj, koji je prilikom svog rođendana, 25. septembra 1917. (Glas Crnogorca br.30) između ostalog rekao:

“Nije Crna Gora ničija lična svojina. Nije tu posrijedi samo moje pravo, već moja dužnost da branim što mi je povjerio narod. Crna Gora je svojina jednog viteškog naroda koji se dostojno borio za najuzvišenije ideje. Taj narod ne dopušta da se sa njom iko igra ili da je iko upotrebljuje kao sredstvo za trgovinu. Ona je vazda samo narodna. Ona ide samo tijem putem, na kojem je stavila na čelo Mene i Moj dom zato što smo s njom, i u njoj, i Ja i svoji moji pretci tako živjeli, tako radili, mislili i osjećali.”
Tako misli Kralj Nikola, a tako isto misle i Crnogorci. Oni su zbog toga ustali da s oružjem u ruci brane tu krunu, odnosno čast, suverenitet i prava Crne Gore. Crnogorski seljaci, ali ne izvjesni crnogorski državnici, rekli su preko svog lista “Crnogorskog glasnika” iz Amerike onu veliku istinu:

“Kruna Crne Gore nije Petrovića, a još manje Karađorđevića, Crnogorci su ti, koji su se, prvi na Balkanu, vjekovima spuštali u dubine indijskih mora i na vrhovima svojih mačeva, vadili biser i drago kamenje, kojim su tu krunu ukrašavali. Možete s Petrovićima uraditi, što i s Obrenovićima, opet kruna Crne Gore je Crnogoraca.”

Crna je Gora-Crnogoraca!

Te riječi Kralja Pjesnika, poruka su Crnogoraca Beogradu.

Zgažena prava crnogorskog naroda ne mogu se platiti dinarima, već samo uspostavljanjem njihovim!

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

štrbina

@Мића, Параћин,ne podiži turin obrljani no nastavi šetat opanke i uživaj u brlog otrcana srpstva i naroda Srbije.

Мића, Параћин

У рубрици Историја објављујете исказ анонимне особе коју је пренео пропагандни лист издајничке зеленашке струје. Вама Црногорцима се треба само смејати, би заиста не разумете шта су историјске чињенице а шта лажи и митови. Зато сте себе и убедили да сте некада и негде били јунаци и витезови.

Giro D'Shabo

Za ovaj galimatijas koji imamo glede naše nacije, jezika, istorije, kulture... veliki je krivac i kralj Nikola čije srbovanje zarad svojih megalomanskih vladarskih ambicija je zatamnilo sve uspjehe njegove decenijske vladavime. Bio je jedan od najlošijih Petrovića ali je i takav bio naš, crnogorski.