Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Bure baruta" otvorilo Bijenale u CNP-u

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

"Bure baruta" otvorilo Bijenale u CNP-u

Bijenale crnogorskog teatra 2019. počelo je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu izvođenjem predstave “Bure baruta” Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog.

Na samom početku ovogodišnjeg izdanja Bijenala, publika je minutom ćutanja odala počast jednom od najznačajnih reditelja CNP-a, Nikoli Vaviću, koji je juče preminuo u Beogradu.

“Festival znači svetkovina i naš festival znači slavljenje pozorišne umjetnosti i pozorišnih umjetnika. Nikola Vavić bio je jedna od najznačajnijih figura u ukupnoj istoriji Crnogorskog narodnog pozorišta koji je dao vanredan doprinos razvoju i usponu ove kuće. I ovaj festival neka bude u znaku onih istinskih i strastvenih pozorišnih ljudi čiji život znači teatar. “ kazala je direktorica Zorana Kralj. “Bijenale crnogorskog teatra 2019  donosi  još jedan ciklus pozorišnih predstava koje su ostavile najveći  trag u crnogorskoj pozorišnoj produkciji u potekle dvije pozorišne sezone. Tokom deset dana  trajanja festivala, kroz devet predstava koje se nadmeću za nagrade, otvaramo prostor za kritičko sagledavanje našeg pozorišnog sistema, za promišljanje budućnosti Bijenala, u neposrednom susretu umjetnika i publike.  Neka Bijenale crnogorskog teatra u ovim danima bude mjesto okupljanja, mjesto dijaloga i mjesto slavljenja umjetnosti i snage pozorišta. Želim Vam dobrodošicu na Bijenale crnogorskog teatra 2019, koje izlaskom glumaca na scenu za nekoliko trenutaka može da počne” – poručila je Kralj prilikom otvaranja festivala.

Ansambl predstave “Bure baruta” kojom je nacionalni teatar otvorio prethodnu pozorišnu sezonu se nakon izvođenja pridružio publici i medijima u Press Sali, gdje su uz moderatora Zorana Rakočevića, razgovarali o aktuelnosti teksta i samom procesu, uz poseban osvrt na poetiku nasilja koja prožima cijelu predstavu.

Glumica Jelena Nenezić Rakočević kazala je da su joj u procesu građenja lika mnogo značili progoni koje su imali prije premijere.

“Nakon nekih 13 progona koje smo imali prije premijere, osjećala sam da smo stvarno uigrani. Večeras smo igrali nakon 6 mjeseci pauze i iako nam je trebalo malo vremena da se pripremimo, meni je bilo lijepo, osjećala sam publiku i uživala sam” – istakla je Nenezić Rakočević.

Glumac Slobodan Marunović je kazao da je izuzetno zadovoljan.

“Mislim da je Bijenale odlično počelo večeras, da je savršeno organizovano I uvjeren sam da se radi o jednom zaista respektabilnom kulturnom događaj jer teatar je u Crnoj Gori nosilac vremena, prilika i prostora u kom živimo”- kazao je on i dodao da je u početku nastajanja predstave “Bure baruta” smatrao njeno postavljanje repertoarskim promašajem ali da ga je ona demantovala.

“Mi vidimo sebe u ogledalu preko ove predstave i ona nam  pokazuje da nismo mnogo odmakli od momenta kada je nastao ovaj tekst”- poručio je.

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević osvrnuo se na aktuelnost teksta.

“Mislim da je ovo komad koji će i za deset godina bez problema moći da se postavi. Taj lanac koji je Dejan fenomenalno uspostavio, gdje se jedan lik uvijek prebacuje u sljedeću s epizodu jeste lanac kojim smo mi vezani , mimo politike, mimo društvenih okolnosti, to je sudbinski lanac koji nas vezuje za pretke i koji mi u amanet ostavljamo generacijama koje dolaze” – zaključio je Milosavljević.

Glumac Stevan Radusinović se osvrnuo na simboliku ubijenog mjeseca.

“Svuda ima konflikata, ne moramo se vezivati samo za Balkan ali ovdje ti ljudi, ti likovi samo sagorijevaju zbog situacije u kojoj se nalaze. Fizička ubistva u svakoj sceni na kraju dovode da ubijanja mjeseca, koji simbolički predstavlja činjenicu da se ovdje umire za svakakve stvari: religiju, porijeklo, ljubav, ne-ljubav…” – rekao je Radusinović.

Na Bijenalu crnogorskog teatra sjutra veče će biti izvedena predstava “Sin” Mirjane Medojević u režiji Mirka Radonjića, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Za publiku iz Podgorice obezbijeđen je besplatan prevoz autobusom u 19 sati ispred Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ostavi komentar

0/300