Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

U Podgorici održana konferencija "Primarna zdravstvena zaštita u Jugoistočnoj Evropi"

| Postavio/la: Ana Ašanin

U Podgorici održana konferencija "Primarna zdravstvena zaštita u Jugoistočnoj Evropi" Foto: Antena M

U Podgorici je održana Međunarodna konferencija "Primarna zdravstvena zaštita u Jugoistočnoj Evropi" koju organizuje Dom zdravlja Podgorica a pod pokroviteljstvim Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković naveo je da je važno imati kvalitetnu primarnu zaštitu. 

''Moram da istaknem da imamo sjajnu saradnju sa Domom zdravlja u Podgorici.

Siguran sam da će zaključci sa današnje konferencije umnogome doprinijeti poboljšanju kvaliteta primarne zdravstvene zaštite i zdravstvenog sistema u Crnoj Gori'', naveo je Eraković.

O primarnoj zaštiti govorili su predstavnici ključnih zdravstvenih intitucija iz regije.

Direktor Doma Zdravlja Metković Mihovil Štimac naveo je da se primarna zastita uvijek može unaprijediti.

''U onom segmentu u kojem mi kao jedan mali Dom zdravlja nastupamo, možemo reći da smo napravili veliki iskorak, kroz EU fondove koje vodimo već tri godine, i u kojem smo partneri sa Domom zdravlja Podgorica, Zenica i Ljubuški, nastojaćemo da osnažimo dijagnostiku, raditi na prevenciji i edukaciji naših kolega kako bi pacijentima pružili maksimalnu zdravstvenu zaštitu", naglasio je Štimac.

Sloveniji je potrebno preko 700 ljekara porodične medicine, naveo je direktor Doma zdravlja Škofja Loka, primarijus doktor Aleksandar Stepanović. 

''Kao pomoć uključili smo druge profile na primarnom nivou, osnivanjem referentnih ambulanti moderne prakse gdje se medicinskoj sestri pridružila njena koleginica sa pola radnog vremena. U Sloveniji je standard da u ambulatni porodične medicine pored medicinske sestre radi i specijalista porodične medicine", naveo je Stepanović.

Direktor tuzlanskog doma zdravlja doktor Suad Bijelić naglasio je dobro funkcionisanje brojnih zdravstvenih odjeljenje koja rade unutar te ustanove:

"U okviru Doma zdravlja funkcionišu Opšta porodična medicina, Hitna medicinska pomoć, Medicina rada, Mentalno zdravlje, Fizikalna medicina. U okviru porodične medicine zadržali smo Pedijatriju, Školsku u studentsku medicinu, Interno, Ušno i Kožno. Dom zdravlja Tuzla je apsolutno zadržao sve što je predviđeno programom rada domova zdravlja", naveo je Bijelić.

Podgorica je danas bila centar za regionalna i evropska pitanja primarne zaštite kroz inovativna rješenja kao moguće odgovore u cilju poboljšanja zdravlja građana.

Ostavi komentar

0/300