9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dakić: Ispunili sve zadatke u integracijskim procesima

Politika

Comments 0

Dakić: Ispunili sve zadatke u integracijskim procesima

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora je ispunila sve zadatke u toku integracijskih procesa, čime su se stekli uslovi da se u julu formalno proglasi njena potpuna integrisanost u NATO, rekao je načelnik Generalštaba Dragutin Dakić.

Komandant NATO Združenog NATO centra za vazdušne operacije (CAOC) u Torehonu (Španija), general-potpukovnik Ruben Garsia Servert boravio je danas u Ministarstvu odbrane (MO) i Generalštabu Vojske Crne Gore (VCG).

On je u odvojenim susretima razgovarao sa Dakićem i sa državnim sekretarom u MO, Slobodanom Filipovićem.

Dakić je zahvalio na podršci CAOC u domenu nadzora i zaštite crnogorskog vazdušnog prostora.

Imajući u vidu da je NATO donirao 3D radar Crnoj Gori, Dakić je istakao da će Vazduhoplovstvu VCG trebati pomoć u cilju razvoja sopstvenih kapaciteta i sposobnosti, odnosno uvezivanja radara u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane - NATINAMDS.

"On je kazao da je zahvaljujući bezrezervnoj podršci Alijanse, prethodne dvije godine, Crna Gora ispunila sve zadatke u toku integracijskih procesa, čime su se stekli uslovi da se u julu formalno proglasi potpuna integrisanost Crne Gore u NATO", kaže se u saopštenju.

General Garsija Servert  zadovoljan je dostignućima Crne Gore, kapacitetima Vazduhoplovstva VCG i stepenom integrisanosti u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Istakao je posebno zadovoljstvo zbog nabavke 3D radara koji će, kako je dodao, unaprijediti razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, ali i doprinos Crne Gore kolektivnom sisitemu odbrane.

"On je izrazio spremnost za punu podršku NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra Vojsci Crne Gore u oblasti obuke kadra, razmjene iskustava i modernizacije sredstava i opreme", kaže se u saopštenju.

Filipović je istakao da se samo koordinasanim aktivnostima nacionalnih vazduhoplovnih komandi sa NATO centrima može očuvati bezbjednost NATO vazdušnog prostora.

Filipović je naveo da MO planira da uputi jednog oficira VCG u CAOC u Torehonu, čime će Crna Gora dati svoj doprinos NATO komandnoj strukturi.

Servert je čestitao dvogodišnjicu članstva Crne Gore u NATO, istakavši da ta država predstavlja značajan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana.

"On je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora regulisala pitanje zaštite vazdušnog prostora u saradnji sa saveznicama, Italijom i Grčkom", kaže se u saopštenju.

Servert je dodao da su očigledni rezultati MO u oblasti obučavanja kadra, kao i modernizacije i opremanja vazduhoplovnih kapaciteta.

"On je istakao da se saradnja Centra u Torehonu i Vazduhoplovno-operativnog centra po pitanju Air Policing misije odvija bez većih izazova, uz uvjerenje da će se dodatno unaprijediti kada Crna Gora bude imala svog predstavnika u CAOC-u", saopštilo je MO.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR