12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Zakon omogućava slobodu vjeroispovjesti u okviru zakona naše države, ne tuđe

Politika

Tag Video
Comments 7

Marković: Zakon omogućava slobodu vjeroispovjesti u okviru zakona naše države, ne tuđe

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber
Očekuje da će Predlog biti u parlamentu do kraja jula!

Premijerski sat obilježila polemika predsjednika Vlade Duška Markovića i poslanika DF-a Milana Kneževića. Navodni snimak razgovora Milana Roćena i Olega Deripaske dokaz je da je crnogorska nezavinost dobijena mitom, kazao je Knežević. Sumnje u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanje vraćanja Crne Gore pod tuđe skute, zaboravite za sva vremena, poručio je Marković.

Riječi je bilo i o Predlogu zakona o slobodi vjerospovjesti. Marković je kazao da je dokument savremen, da omoguća slobodu vjeroispovjesti u okviru zakona naše države a ne tuđe. Očekuje da će Predlog biti među poslanici do kraja jula.

Pročitajte kako je hronološki tekla sjednica Premijerskog sata:

Predstavnika Demokratske partije socijalista Radule Novovića interesuju konkretni rezultati i efekti reforme obrazovnog sistema i generalno Vladine politike u toj oblasti.

"Obrazovanje je prepoznato kao jedan od prioriteta Vlade", ukazao je Novović i istakao da je obrazovanje jedan od ključnih faktora napretka, odnosno ključna poluga razvoja. 

Premijer podsjeća da je prošlo dvije godine od usvajanja seta zakona iz oblasti obrazovanja. Napredak je zabilježen, kazao je Marković, ali ističe da je unaprjeđenje obrazovanja višegodišnji posao.

U narednih nekoliko godina, država će uložiti 50 miliona eura kako bi bila poboljšana infrastruktura, odnosno izgrađene nove ili renovirane postojeće škole, vrtići...

"Gradimo sposobno društvo zasnovano na znanju", poručio je Marković.  

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević pitao je premijera kako komentariše, kako je rekao, direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je "potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine".

Knežević je rekao da postoje informacije da je Marković, kao nekadašnji šef ANB-a, objavio razgovore Roćena i Deripaske.

Knežević je takođe pitao ima li dokaza da Roćena sasluša glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zbog veleizdaje, davanja mita...

Objavljenim rarzgovorima je, tvrdi Knežević, dokazano da je nezavisnost dobijena mitom. 

"Crnogorska nezavisnost je vječna kao što je vječna Crna Gora", poručio je Marković.

Premijer je kazao da nema elemenata koji bi mogli da izmijene sliku rezultata referenduma na kojem je vraćena crnogorska nezavisnost, "kao svijetlog čina, i pregnuća za svaki primjer - kad su građani mudro, sa olovkom u ruci, izglasali i povratili svoju državu."

"Težak put smo prošli da bi dozvolili nekom da nam otme državu. Podrivanje nezavisnosti neće vam proći", kazao je Marković Kneževiću.

"Imate pravo da žalite za izgubljenim referendumom, ali sumnje u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanje vraćanja Crne Gore pod tuđe skute, zaboravite za sva vremena", poručio je Marković Kneževiću.

Knežević je Markoviću rekao da bi trebalo da se mole za zdravlje Vladimira Putina jer je, kako je naveo, omogućio nezavisnost.

"Kako je to da smo mi izdajnici kad sarađujemo sa Rusima a vi niste", još je pitao poslanik DF-a. 

Rusija je među prvima priznala crnogorsku nezavisnost, podsjetio je Marković. 

"Čak i da je taj objavljeni razgovor vjerodostajan i tačan, ne sadrži ništa što je van okvira zvaničnih državnih odnosa u to vrijeme", poručio je premijer.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić pitao je šta će Vlada uraditi "kako bi zaustavila negativne trendove u borbi protiv korupcije, vladavini prava i slobode medija, koje je u posljednjem izvještaju o napretku, posebno istakla Evropska komisija."

Mi smo još u fazi privremenih mjerila u pregorima sa EU a Hrvatska je za taj period završila pregovore, napomenuo je Krivokapić. "Potrebna je politička volja, sve je u našim rukama", istakao je lider SDP-a.

Izvještaj Evropske komisije nije negativan, poručio je Marković. Ne stagniramo u procesu, dodao je.

"Nećemo ići naprijed ako nema napretka u ključnim pregovorima. Morate reći sudstvu da ne radi posao kako treba, vi ste ključna politička ličnost", rekao je Krivokapić Markoviću.

Marković je odgovorio da je uloga i na parlamentu, prije svega da izaberu Sudski savjet te da na skupštinskim tijelima usvoje zakone neophodne za promjene.

Cijele SAD su sada čule za Crnu Goru, nakon hapšenja desetorice naših državljana na brodu gdje je nedavno zaplijenjena jedna od rekordnih količina droge, u Filadefliji, naveo je još Krivokapić.

Predstavnik kluba poslanika manjinskih partija Genci Nimanbegu interesuje u kojoj fazi se nalazi postupak povraćaja imovine vlasnicima u Opštini Ulcinj u maslinadi Valdanos. 

Zemlja je oduzeta za vojne potrebe, radi građenja vojnih objekata, međutim, kako tamo nije građeno, vlasnici traže da im se vrate maslinjaci.

Vlada će se založiti za očuvanje maslinjaka, poručio je Marković.

"Osamnaest hiljada stabala stoljetnih maslina u Valdanosu su opšte i trajno dobro koje će prevazići i nadživjeti našu generaciju, kao što je i prethodne. Zato smo obavezni da je zaštitimo od svih oblika devastacije. I država će ostati odlučna u namjeri da prostor maslinjaka u Valdanosu sačuva i koristiće sva zakonom propisana sredstva da se počinioci kazne i zaustavi devastacija prostora“ – rekao je predsjednik Vlade. 

Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić pitao je premijera da li u preostaloj godini mandata namjerava da slijedi javne inicijative šefa stranke koji "agresivno otpočinje novu operaciju podjela i rasta tenzija u crnogorskom društvu", ili će imati hrabrosti i autonomnosti da pokrene ozbiljne reforme koje bi državu približile evropskim standardima i članstvu u EU. 

Aktuelan je, kaže, izvještaj Venecijanske komisije. Situacija djeluje idilično jer su svi zadovoljni ali nije tako, kazao je Lekić.

"Ne negiram problem koji je pokrenut ali nam je potreban širi dijalog gdje bismo takođe govorili o crkvenoj imovini. Ovako djeluje kao podizanje tenzija", smatra Lekić.

Brojni su spinovi o predlogu Zakona o slobodi vjeroispovjesti, kazao je Marković i istakao da je urađen po najvišim standardima. "Savremen je, omogućena je sloboda vjeroispovjesti i vjerskog organizovanja ali u okvirima države, po Ustavu i zakonima naše države a ne neke druge države", rekao je premijer.  

"Treba da prihvatimo ono što je dobro, ono što nije da mijenjamo. Imamo predloge Venecijanske komisije i uvažićemo ih. Do kraja jula se nadam da će Predlog zakona biti u Skupštini", kazao je Marković.

Potebno je to za dobro države, da se razlike smanje a ne da se podstiču, naglasio je premijer.

Andrija Popović, u ime kluba Liberalne partije i Socijaldemokrata, pitao je kakav je stav Vlade povodom spekulacija o visokom javnom dugu i riziku od takozvanog “dužničkog ropstva” zbog kredita uzetog od kineske Exim banke za gradnju autoputa Bar - Boljare, i uopšte o prisustvu kineskog kapitala u Crnoj Gori.

Brojne su, kako se izrazio Marković, teorije zavjere. "Ništa od toga o čemu se spekuliše nije tačno", dodao je premijer.

Poručio je da ne kasnimo sa isplatom, isplata tačnije još nije ni počela nego će naredne godine.

"Crna Gora nije dala imovinu kako bi obezbjedila kredit", još je istakao Marković.

Predstavnicu posebnog kluba poslanika Anka Vukićević interesuje da li Vlada namjerava da konačno preduzme ozbiljne i adekvatne mjere radi ozdravljenja veoma lošeg socijalno-društvenog ambijenta.

Oko 60.000 građana je od nezavisnosti napustilo Crnu Goru ali je cifra znatno veće, kazala je Vukićević. Više od polovine je prema jednoj anketi, poželjelo da napusti državu, navela je poslanica.

"Mladi odlaze zbog nedostatka pravde, nemaju ni posao", obrazložila je Vukićević a naglasila je i kako veći broj ljekara napušta Crnu Goru.

"Ne tvrdim da je ambijent odličan ali stanje nije onakvo kakvo je predstavljeno u pitanju poslanice Vukićević", istakao je Marković. Velik je broj novozaposlenih, dodao je Marković. 

"Radimo na tome da usporimo iseljavanje", naveo je premijer.

Kad su posrijedi odlasci ljekara, Marković je rekao da njemački ljekari, na primjer, idu u Holandiju i to ne samo zbog novca.  "Ali Crna Gora, kao mala država, to ne smije da dozvoli", odgovorila je Vukićević.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

Sve sami botovi DPS-a, pričate kako Kneževića nije sramota da se pojavi? Šta je uradio?Osim onoga što ste čuli od svog gospodara a što nije dokazano?Njemu treba suditi samo za glupost. Što se Markovića tiče, krade ovaj narod 25 godina, on i treba biti u parlamentu.Dok je vas ovaca i poltrona, super

Marko

@Djurdjica, Da nisu ljekari krivi što odlaze?Da imaju normalne uslove za rad niko ne bi otišao. Za platu od 500-600e ne mogu da prehrane porodicu...

HanaPG

Kakve ovi poslanici imaju dezinformacije ovo nidje nema